2019 Yılı Süt Parası Ne Kadar Olacak?

Süt Parası alma hakkına kimler sahiptir? 2019 yılı süt parası tutarı ne kadar olacak? Süt parası almak için nereye başvurmak gerekir?

Emzirme ödeneği; halk arasında söylenen şekliyle süt parası, analık sigortasından yararlanan kadın işçiye, veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması sebebiyle sigortalı erkeğe SGK tarafından verilen bir ödenektir. Süt parası analık hakkından doğan bir diğer sosyal yardım olan doğum yardımı ile karıştırılmamalıdır. Emzirme ödeneği her doğan çocuk için, doğuma bağlı ve bir kereye mahsus verilen bir haktır.

2019 yılı süt parası belli oldu mu?

2018 yılı süt parası Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 149.00 TL olarak belirlenmiştir. Ödeneğin miktarı, her yıl Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu tarafından onaylanan tarife ile belirlenir.

Geçmiş yıllara baktığımızda 2016 yılında 122.00 TL olan süt parası, 2017 yılında 133.00 TL oldu. 2018 yılında ise 149.00 TL olarak belirlenen süt parası tutarındaki artışa baktığımızda SGK Yönetim Kurulunun enflasyondaki artışı baz alarak belirlediği 2019 yılı emzirme ödeneği 180,00 TL olmuştur.

Kimler süt parası alabilir?

Süt parasını kimlerin alacağı hususu ve süt parası alma şartları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 16. Maddesinde düzenlenmiştir. İlgili kanunda konu şu şekilde düzenlenmiştir:

Analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılardan; kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilir…..

Buna göre;

4/A kapsamındaki sigortalılar, 4/B kapsamında kendi adına ve hesabına çalışan sigortalılar bu haktan yararlanabilirler.

Yani süt parası yalnızca kısa vadeli sigorta kollarına tabi işçi statüsünde çalışan sigortalıları ve kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan esnafları kapsayan bir sosyal yardımdır.

4/A’ lılar için doğumdan önceki bir yıl içerisinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olmalı, 4/B’liler için ise doğumdan önceki bir yıl içerisinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış, bunun yanında prime ilişkin tüm borçların ödenmiş olması, emzirme ödeneğine hak kazanabilmek için asli unsurlardır.

Süt parası almak için diğer şartlar ise doğan çocuğun veya çocukların yaşamalarıdır. Aynı zamanda doğum yapan sigortasız eş sebebiyle süt parasına hak kazanan sigortalı erkek ile kadın arasında resmi evlilik bağı olması gerekmektedir. Resmi evlilik tarihi mutlaka doğumdan önceki bir tarihte olmalıdır.

Süt parası almak için başvuru şartı var mı?

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalıların bu ödeneği almaları için kuruma talep dilekçesi ibraz etme şartı kaldırılmıştır. Emzirme ödeneği artık doğrudan kimlik bildirim sistemi tarafından tespit yapılarak verilmektedir. Doğum yapan sigortalı eşin veya doğum yapan sigortalının bilgileri doğumdan sonra hastane tarafından E-SGK sistemine girilerek herhangi bir talebe gerek kalmadan emzirme ödeneği Ziraat Bankası hesabına otomatik yatmaktadır. Sistemde bir sorun olması veya yardımın otomatik yatırılmadığı hallerde, çocuğun ve hak sahibinin kimliği, talep dilekçesi, doğum raporu, evlilik cüzdanının fotokopisi, bebeğin doğum tarihi itibariyle sigortalıya ait 120 gün hizmet süresi bulunduğunu gösterir vizitesi gibi belgeleri Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri tarafından ibraz edilecek formun doldurulması karşılığında emzirme ödeneğine hak kazanılacaktır.

Süt parası için hak düşürücü süre 5 yıldır. 5 yıl içerisinde alınmayan emzirme ödeneği Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri alınır.

14 Oca 2019 - 10:35 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

02

İhsan Gezer - Emzirme ödeneği artık doğrudan kimlik bildirim sistemi tarafından tespit yapılarak verilmektedir. Doğum yapan sigortalı eşin veya doğum yapan sigortalının bilgileri doğumdan sonra hastane tarafından E-SGK sistemine girilerek herhangi bir talebe gerek kalmadan emzirme ödeneği Ziraat Bankası hesabına otomatik yatmaktadır. Sistemde bir sorun olması veya yardımın otomatik yatırılmadığı hallerde, çocuğun ve hak sahibinin kimliği, talep dilekçesi, doğum raporu, evlilik cüzdanının fotokopisi, bebeğin doğum tarihi itibariyle sigortalıya ait 120 gün hizmet süresi bulunduğunu gösterir vizitesi gibi belgeleri Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri tarafından ibraz edilecek formun doldurulması karşılığında emzirme ödeneğine hak kazanılacaktır.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Ocak 10:35