2021 Yılı Asgari Ücreti İçin Karar Toplantısı!

Yeni asgari ücret, Asgari Geçim İndiriminde (AGİ) artışa yol açacağı için asgari ücretle çalışan yaklaşık 7 milyon işçinin yanı sıra memurlar ile asgari ücretle çalışmayan diğer işçilerin gelirinde artış sağlayacak.

Milyonlarca çalışan, adeta nefesini tutmuş şekilde 2021 yılında uygulanacak asgari ücreti bekliyor.

Yeni asgari ücret, Asgari Geçim İndiriminde (AGİ) artışa yol açacağı için, asgari ücretle çalışan yaklaşık 7 milyon işçinin yanı sıra memurlar ile asgari ücretle çalışmayan diğer işçilerin gelirinde artışa yol açacak. Bu yönüyle asgari ücret, 7 milyon işçiyi doğrudan etkilerken dolaylı etkisi 20 milyona ulaşıyor.

Asgari Ücretin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından Aralık ayı sonuna kadar tespit edilmesi gerekiyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun son toplantısını bugün (Pazartesi) gerçekleştirileceğini duyurdu.

Buna göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun dördüncü toplantısı 28 Aralık Pazartesi günü saat 10.30’da yapılacak.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere son toplantısını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirecek. Bakanlıkta yapılacak olan toplantıya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlık edecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 4 Aralık’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yaparken, ikinci toplantısını 15 Aralık’ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK), üçüncü toplantısını da 22 Aralık’ta Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) ev sahipliğinde çevrim içi olarak gerçekleştirmişti.

Bu noktada bütün gözler Asgari Ücret rakamına çevrilmiş durumda.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılında uygulanacak asgari ücretle ilgili önerisini sunmuştu. TÜİK tarafından, ağır iş kolu için 2.792,10 TL, orta iş kolu için 2.507,70 TL, hafif iş kolu için 2.339,10 TL önerildi.

TÜİK’in bu önerisi kamuoyunda ‘Asgari Ücreti TÜİK Belirliyor’ algısına ve bu nedenle Kuruma eleştirilere yol açınca da TÜİK bir açıklama yaparak; ‘Kurumun kendisine verilen görev çerçevesinde teknik bir hesaplama yaptığını, bu hesaplamanın bir işçinin ihtiyaç duyacağı aylık toplam harcama gereksinimini gösterdiğini, dolayısıyla asgari ücretin TÜİK tarafından belirlenmediğini ve önerilmediğini’ duyurmuştu.

Net Asgari Ücretin, TÜİK tarafından ağır iş kolunda çalışan bir işçi için aylık toplam harcama gereksinimi olarak belirlenen 2.792,10 TL civarında olması bekleniyor.

Net asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor.

ÜÇ KONFEDERASYONDAN ORTAK AÇIKLAMA!

Öte yandan TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK Genel Başkanları, şu ortak açıklamayı yaptılar:

“İşçiler ve aileleri için insana yakışır yaşam düzeyini sağlayacak bir asgari ücret belirlenmesi milyonlarca işçinin beklentisi ve ortak talebidir.

İşçilere aileleriyle birlikte yeterli yaşam şartlarını sağlayacak bir ücretin güvence altına alınması günümüz yeni Covid-19 salgını döneminde daha da önem kazanmıştır. Üçlü yapıda çalışmalarını sürdüren Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), asgari ücret düzeyinin belirlenmesinde işçilerin ve ailelerinin ihtiyaçlarının dikkate alınması gereğini önemle belirtmektedir.

Asgari ücret işçilerin aileleriyle birlikte geçimini sağlayacak ücrettir. Tüm aile bireylerinin hakkı vardır. Pazarlık konusu edilmemelidir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından görev verilen Türkiye İstatistik Kurumu’nca “bekar bir işçi için” hesaplanan” yaşama maliyeti Kasım 2020 ayı itibariyle net 2.792 TL’dir. Açıklanan bu tutarda aile unsuru yoktur, dikkate alınmamıştır. 2020 Aralık ayında gerçekleşecek fiyat artışı ile asgari ücretin geçerli olacağı 2021 yılı muhtemel fiyat artışları da bulunmamaktadır.

Bütün bu unsurları kapsayacak bir asgari ücretin,  tüm bir yıl boyunca kesintiler nedeniyle azalma olmadan işçinin eline geçmesi sağlanmalıdır.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda belirleyici olan Hükümetin tutumudur.

Geçmiş kimi yıllarda olduğu gibi Hükümet tercihini, iktisaden dar ve sabit gelirli kesimler için kullanmalıdır. İnsan onuruna yaraşır bir geçimi sağlayacak bir asgari ücretin yürürlüğe girmesi için tüm imkanlarını seferber etmelidir.

İşçi temsilcileri “insan onuruna yakışır” bir düzeyde asgari ücret belirlenebilmesi için Komisyon çalışmaları sırasında temel alınması gereken ilkeleri belirlemiş ve kamuoyu ile paylaşmıştır. Üç İşçi Konfederasyonu, 4 Aralık 2020 günü ortaklaştırdıkları “insan onuruna yaraşır bir asgari ücret” belirlenmesi talebinin arkasında durmaktadır. Çalışanların kabul edeceği, işçilerin mutlu olacağı bir asgari ücret ancak bu şekilde mümkün olacaktır.”

28 Ara 2020 - 10:29 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.