696 KHK İle Kadroya Geçemeyen Taşeron İşçiler Meclis Gündeminde

TBMM Genel Kurulu’nun 10 Ekim’deki oturumunda kadroya geçen ve geçemeyen işçilerin sorunları gündem oldu.

TBMM’nin 1 Ekim’de çalışmaya başlamasıyla birlikte hem kadroya geçemeyen taşeron işçilerin sorunları hem de 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerin maaş zammı ve özlük hakları Meclis Genel Kurul gündemine taşındı.

Meclis Genel Kurulu’nun 10 Ekim’deki oturumunda MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, yüzde 70 barajı ve 4 Aralık şartı nedeniyle kadroya geçemeyen işçilerin sorunlarına değindi. Bu taşeron işçilerin de kadroya alınması gerektiğini söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen işçilerin enflasyon zammından yararlanamadığına dikkat çekti.

YÜZDE 70 VE 4 ARALIK KISTASINA TAKILANLAR KADROYA ALINMALI

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta’nın açıklamaları şöyle;

“Taşeronlara ilişkin kadro verildi ancak burada bir kısım mağduriyetler olduğunu daha önceden de ifade ettik. Özellikle yüzde 70 barajına takılan bir kısım şoförler veya hastanede çalışan bazı alım ihaleleriyle ilgili sorunlar var. İnsan gücü ihalesi ile makine ihalesinin aynı anda yapılmış olmasından kaynaklanan bir kısım sıkıntılar vardı. Bu sıkıntıların aşılması lazım. Diğer arkadaşlara nasıl kadro verdiysek bunlar da, şoförler ve diğer yüzde 70’e takılan insanlar da bu kadroları hak ediyorlar.

Aynı zamanda bu, 4 Aralık kıstası, biliyorsunuz, sadece bir günlük kıstas alınmıştı. Bunun çok haksız bir uygulama olduğunu daha önceden de ifade ettik. Yıllarca çalışmış olmasına rağmen bir şekilde 4 Aralık’ta çalışmıyorsa bunlar kadro alamadı veya 4 Aralık sonrası. Yani bu 4 Aralık meselesini de buradaki mağduriyeti de giderecek yeni bir düzenleme yapılmasının ben çok önemli olduğunu, hem adalet açısından hem de insanlarımızın mağdur edilmemesi açısından bunun önemli olduğunu ifade etmek istiyorum.”

ÜCRET FARKI DERİNLEŞİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in açıklaması ise şöyle;

“696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle sürekli işçi kadrolarına geçen taşeron çalışanların 2020 yılı sonuna kadar Yüksek Hakem Kurulu sözleşmesine tabi tutulacak olması çalışanlar arasında ücret farklılığını derinleştirmektedir. En alt limitten verilen yemek ücreti 5 liradır. Altı ayda yüzde 4 ücret zammı yıllık enflasyonun yüzde 25’e erdiği yerde hak kaybını artırmaktadır. 2019 yılında yapılacak kamu iş toplu sözleşme görüşmelerinde taşeron çalışan iken kadro alanlar da dâhil edilmelidir. Eşit işe eşit ücret ve kadro vermelidir. Asgari ücret üzerinden maaş uygulaması son bulmalı, enflasyon farkı tüm çalışanlara ödenmelidir.”

 

 

11 Eki 2018 - 09:32 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

05

İdris Kalburan - Sayın Milletvekilleri kadroya geçenleri de zorla yani zorunlu emekliliğe sevk ediyorlar bu konuyu da gündeme alırmısınız taşrondan kamuya gecenlere haksızlık yapılıyor Kadroya alıyosun sevindiriyosun sonra zorunlu emekliliğe sevk ediyosun konut kredisi çektik kadroya güvendik şimdi emekli edilirsem nasıl kredi borcumu ödicem soruyorum sizlere hükümetin burda yaptığı kaşıkla verip kepçeyle almak oluyor mağdur ediliyoruz bize hükümet en büyük haksızlığı yapıyor bize resmen kazık atıyor bu konuyu bir an evvel çözüme kavuşturmak ışık yoksa hakkımı helal etmiyorum saygılar sunarım.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Ekim 09:32
04

Alican - nerde belediyee taşerona kadromu verildi hani hakları uydurma bunlar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Ekim 09:32
03

Habib Şimşek - Allah rızası için biride çıksın desinki Vakıfbankta çalışan taseronlarin sonu ne olacak.ziraat Bankası ve halk Bankası bünyesindeki taseronlari kendi kadrosuna almışken Vakıfbank neyi bekliyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Ekim 09:32
02

soner - EYYYYYY TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNDE ÇALIŞAN VEKİLLER!……. TÜRKİYE DE BÜTÜN BELEDİYE ÇALIŞANLARI DA KADRO ALMADI BİLMEM BUNUN FARKINDA MISINIZ ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Ekim 09:32
01

YAHYA ORHAN - İŞKUR TYP TOPLUM YARARI PROGRAMINDAN AYRILIPTA TYP CEZALISI DURUMUNA DÜŞENLER İÇİN TORBA YASAYA AF TEKLİFİ SUNMALARINI MİLLETVEKİLLERİMİZDEN İSTİYORUM.BU KONUDA İLGİ VE ALAKALARINIZI RİCA EDİYORUM.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Ekim 09:32