Ayrımcılık Tazminatı Nedir? İşveren Hangi Durumlarda Ayrımcılık Tazminatı Öder?

İşverenin eşit davranma borcu nedir? İşveren hangi durumlarda ayrımcılık tazminatı öder?

Ayrımcılık tazminatı işverenin tüm işçilerine eşit davranma yükümlülüğünün ihlali durumunda ortaya çıkmaktadır. Tazminat tutarı ise uygulamada işçinin 4 aya kadar ücreti tutarında verilebilmektedir. Ayrımcılığa uğrayan işçi, ayrımcılık tazminatının haricinde yoksun kaldığı diğer haklarını da işverenden talep edebilmektedir.

4857 sayılı İş Kanununun 5. maddesinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi sebeplere dayalı ayrım yasağı getirilmiştir. Yani işverenin tüm işçilerine eşit davranma borcu bulunmaktadır.

Ayrıca eşit davranma ilkesinin uygulanabilmesi için aynı iş yerinin işçileri olma, iş yerinde topluluk bulunması, kolektif uygulamanın varlığı, zamanda birlik ve iş sözleşmesiyle çalışmak koşulları gerekmektedir.

İş Kanununun 5. maddesinde bir diğer ifade edilen husus ise; tam süreli – kısmî süreli işçi ile belirli süreli – belirsiz süreli işçi arasında farklı işlem yapma yasağıdır.

Ayrıca cinsiyet ve gebelik sebebiyle ayrım yasağı düzenlenmiş ve bu durumda olan işçiler bakımından iş sözleşmesinin sona ermesinde de işverenin eşit davranma borcu vurgulanmıştır.

Yine değinilen maddenin diğer fıkralarında ise işverenin ücret ödeme borcunun ifası sırasında ayrım yapamayacağından söz edilmektedir. Burada sözü edilen ücretin genel anlamda ücrettir. Yani ikramiye ve sosyal yardımlar da bu ödemelere dahil edilmiştir.

İşçi Kendisine Ayrımcılık Yapıldığını İspatla Yükümlüdür

İşçi, işverenin eşit işlem borcuna aykırı davrandığını ispat etmekle yükümlüdür. İşçi bir ihlalin varlığı ihtimalini güçlü bir biçimde gösteren bir durumu ortaya koyduğunda, işveren böyle bir ihlalin mevcut olmadığını ispat etmekle yükümlü olur.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin konu ile ilgili emsal bir kararı mevcuttur.

Daire’nin kararına konu olan somut olayda kadın işçi hamiledir. İşçi dördüz bebek beklemesi sebebiyle riskli bir hamilelik sürecinden geçmektedir. Bu sebeple kadın işçi rapor almıştır. Ayrıca işçi riskli hamilelik sırasında bebeklerinden birisini kaybetmiştir.

Dosya kapsamında tanık tarafından ifade edilen bilgilere göre; işçinin hamileliğini bildirmesi üzerine dışlandığı, işinin başka bir işçiye verildiği, tedavi sürecinde de işverenin sorunlar çıkardığı, rapor gerektiren bir durum yokken rapor alması nedeni ile itham edildiği gibi durumlar bulunmaktadır.

Yukarıda ifade ettiğimiz nedenlerle Yargıtay 9. Hukuk Dairesi işçiyi haklı bulmuştur. Dava aşağıdaki şekilde sonuçlanmıştır;

Dosya içeriğine göre davacı kadın hamiledir ve bu hamileliği nedeni ile dördüz beklemektedir. Hamileliği riskli olan davacı tedavi görmektedir. Rapor aldığı ve dördüzlerden birini de bu riskli hamilelik sırasında kaybettiği anlaşılmaktadır. Dinlenen davacı tanığı davacının hamileliğini bildirmesi üzerine dışlandığını, işinin başka bir işçiye verildiğini, tedavi sürecinde de işverenin sorunlar çıkardığını, rapor gerektiren bir durum yokken rapor alması nedeni ile itham edildiğini beyan etmiştir. Bu ithamın davacının raporlarının sahteliği nedeni ile doktorlar hakkında suç duyurusu yapılması ve takipsizlik verilmesi ile sabit olduğu anlaşılmaktadır. Davacı hamileliği nedeni ile ayrıma tabi tutulmuştur. Davalının ayrımcılık nedeni ile eşit işlem borcuna aykırılık tazminatından sorumlu tutulması ve fesih sebebi, davacının maruz kaldığı durum nedeni ile bu tazminatın üst sınırdan belirlenmesi de yerinde olmuştur. Sonuç itibari ile doğru olan kararın ilave bu gerekçe ile ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine, 05/10/2017 gününde oybirliği ile karar verildi.

Dolayısıyla işveren “Irk, renk, cinsiyet, medeni hal, aile yükümlülükleri, hamilelik, doğum, din, siyasi görüş ve benzeri nedenler” ile ayrımcılık gerek İş Kanununda gerekse Yargıtay kararları ile yasaklanmıştır. İşçinin hamileliği nedeni ile farklı işlemlere tabi tutulması, ayrımcılık olarak kabul edilmiştir.

İlgili Yargıtay kararının tamamına ulaşmak için tıklayınız.

 

 

Ekli Dosyalar

09 Oca 2019 - 14:35 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

04

Zübeyde Nur Yatgın - İş sözleşmeniz özlük dosyanızda saklanır. Bir nüshası sizde bir nüshası kurumunuzda olmalıdır. Sizde yoksa, kurumunuzun insan kaynakları biriminden rica edip bakabilirsiniz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Ocak 14:35
02

Zübeyde Nur Yatgın - İş sözleşmesinde yazıyorsa çalıştırabilirler. İş sözleşmenize bakmamız lazım. Eğer iş sözleşmenizde yoksa sizin yazılı onayınız alınmalıdır.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Ocak 14:35
01

Kerem - Kamu kurumunda bizim unvanımız 4/D li temizlikçi bizi yemekhanede bulaşık, da çalıştırabilirlemi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 09 Ocak 14:35