İçişleri Bakanlığı, mahalli idarelere bağlı şirketlerde çalışan personelin kadroya alınmalarıyla ilgili oluşan tereddütleri giderdi. Bakanlık peş peşe iki yazı yayınlayarak Belediyelerin izleyeceği yolu açıkladı.
İçişleri Bakanlığı, 4 Ocak 2018 tarihli yazısı ile Valilikleri ve İl Mahalli İdareler Müdürlükleri’ni uyaran yazısında, 1 Ocak 2018’de Resmi Gazete’de yayınlanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın uygulama usul ve esaslarını belirleyen Tebliği’nin, “375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 24 üncü madde ile tanınan işçi statüsüne geçirilme hakkından yararlanılabilmesi için; il özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşları, il özel idareleri ve belediyelerin üyesi olduğu mahalli idare birlikleri, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarının doğrudan doğruya veya dolaylı olarak birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu şirketlerde 4734 sayılı Kanun ve diğer mevzuat hükümleri uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılması gerekmektedir.” şeklindeki maddesine dikkat çekti.
İçişleri Bakanlığı, bu maddeden yola çıkarak, “696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri ve sözkonusu Usul ve Esaslarda şirketlere işçi statüsünde devir yapılacak alt yüklenici personel kapsamı belirlenmiş olup, hali hazırda sermayesinin yarıdan fazlasına sahip olunan mahalli idare şirketlerinde işçi statüsünde istihdam edilen personel kapsam dışı tutulmuştur. Bu nedenle, şirketlerde çalışan personel, işçi statüsüne geçiş sürecine tabi tutulmayacaktır.” uyarısında bulundu.
Ancak Bakanlığın bu yazısı, kimi belediyelerde tereddüte yol açtı. Bazı belediyeler, yazıyı, kadro işlemlerinin yalnızca, “4734 sayılı Kanun ve diğer mevzuat hükümleri uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılan” personeli kapsayacağı şeklinde yorumladı. Bu gelişme üzerine belediyeler, İçişleri Bakanlığı’ndan tereddütleri gidermeleri amacıyla yeni bir yazı talep ettiler.
Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı’ndan 5 Ocak 2018 tarihli yeni bir yazı gönderildi. Bu yazıda şirketlerdeki mevcut işçilerin, hali hazırda ilgili şirketlerin işçisi olduklarından, ayrıca bu işçiler için geçiş işlemine gerek olmadığı belirtildi.
Bu şirketlerde 4734 sayılı Kanun ve diğer mevzuat hükümleri uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılan personelin geçiş sürecine tabi tutulacağı ifade edildi.