Bakanlıktan Yeni Görüş Yazısı! Taşerondan Kadroya Geçen İşçiler, İşyerindeki Mevcut TİS’ten Yararlanabilecekler mi?

Merkezi kurumlardaki 696 KHK’lı işçiler, 31/10/2020’den sonra hangi TİS hükümlerin tabi olacaklar? 696 sayılı KHK kapsamındaki işçiler, 31/10/2020 tarihinden sonra sendikaya üye olarak veya dayanışma aidatı ödeyerek işyerinde/işletmede uygulanan toplu iş sözleşmesinden yararlanabilecekler mi?

696 sayılı Kanun Hükmüne Kararname (KHK) ile merkezi kurumlarda kadroya geçen işçilerin mali ve sosyal hakları; süresi en sona erecek olan Yüksek Hakem Kurulu kararları esas alınarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 12 Nisan 2018 tarihinde ilan edilen Toplu İş Sözleşmesi ( TİS) ile belirlenmişti.

Hali hazırda 696 KHK’lı işçilere uygulanmakta olan bu TİS’in yürürlük süresi, merkezi kurumlar için 31 Ekim 2020’de doluyor.

Bu tarihler sonrası için taşerondan kadroya geçen işçilerin durumuna ilişkin yer yer kafa karışıklığı yaşandığı görülüyor.

Peki merkezi kurumlardaki 696 KHK’lı işçiler, 31 Ekim 2020’den sonra hangi TİS hükümlerin tabi olacaklar?

696 sayılı KHK kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçiler, 31.10.2020 tarihinden sonra sendikaya üye olarak veya dayanışma aidatı ödeyerek işyeri/işletmede uygulanan toplu iş sözleşmesinden yararlanabilecekler mi?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü, TES İŞ Sendikası’nın talebi üzerine verdiği cevabi yazıda, bu hususları açıklığa kavuşturdu.

Buna göre 696 sayılı KHK kapsamında kadroya geçen sürekli işçiler, 31/10/2020 tarihinden sonra yetkili sendikaya üye olarak veya dayanışma aidatı ödeyerek, işyerinde/ işletmede uygulanmakta olan Toplu İş Sözleşmesinden yararlanabilirler.

Bakanlığın yazısı şöyle:

T.C.

AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI

Çalışma Genel Müdürlüğü

Sayı: 98425987-045.02. 2211981                                                                              02.10.2020

Konu: Hukuki

TÜRKİYE ENERJİ, SU VE GAZ İŞÇİLERİ SENDİKASINA

İlgi: 15.09.2020 tarihli ve 15727/2-A sayılı yazınız.

 

Sendikanız faaliyet sahası içerisinde yer alan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerlerinde, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gereğince sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin, 31/10/2020 tarihinden sonra sendikaya üye olarak veya dayanışma aidatı ödeyerek işyeri/işletmede uygulanan toplu iş sözleşmesinden yararlanıp yararlanamayacağına ilişkin ilgide kayıtlı yazınız incelenmiştir.

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun Geçici 7. Maddesinde;

(1) 5018 sayılı Kanuna ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı listede yer alan idareler ile birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketler, anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23 üncü ve geçici 24 üncü maddeleri uyarınca sürekli işçi kadrolarına, geçici işçi pozisyonlarına veya işçi statüsüne geçirilen işçilerinden; geçişten önce işçinin çalıştığı alt işveren işyerinin girdiği işkolu mevcut işyerinin girdiği işkolu ile aynı olanları o işkolundaki mevcut işyerinden, farklı olanları ise geçişten önce işçinin çalıştığı alt işveren işyerinin girdiği işkolunda yeni tescil edilecek işyerlerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirileceği,

(2) Birinci fıkra kapsamındaki işyerlerinin her biri bu Kanunun uygulanması bakımından bağımsız bir işyeri sayılacağı,

(3) Birinci fıkra kapsamında yeni tescil edilen işyerlerinden bildirilen işçiler, bu madde kapsamındaki idarelerde geçiş işleminden önce alt işveren işçileri için Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve en son sona erecek olan toplu iş sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte 4 üncü maddeye uygun şekilde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirileceği,

(4) Bu maddenin uygulanmasında bu Kanunun bu maddeye aykırı diğer hükümleri uygulanmayacağı, hüküm altına alınmıştır.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Geçici 23 üncü maddesinin altıncı fıkrasında da, “Sürekli işçi kadrolarına geçirilenlerden, geçiş işlemi yapılırken mevcut işyerinin girdiği işkolunda kurulu işyerinden bildirilenlerin ücreti ile diğer mali ve sosyal hakları, bu madde kapsamındaki idarelerde geçişten önce alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin bitimine kadar bu toplu iş sözleşmesinin uygulanması suretiyle oluşan ücret ile diğer mali ve sosyal haklardan fazla olamaz. Sürekli işçi kadrolarına geçirilenlerden; geçişten önce toplu iş sözleşmesi bulunmadığından kadroya geçirildiği tarihte yürürlükte olan bireysel iş sözleşmesi hükümlerinin geçerli olduğu işçiler ile geçiş işleminden önce yapılan ve geçişten sonra yararlanmaya devam ettiği toplu iş sözleşmesi bulunmakla birlikte bu madde kapsamındaki idarelerde alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin bitiminden önce toplu iş sözleşmesi sona eren işçilerin ücreti ile diğer mali ve sosyal hakları, bu madde kapsamındaki idarelerde geçişten önce alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesine göre belirlenir. Bu madde kapsamındaki idarelerde; 6356 sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesinde belirtilen mevcut işyerleri bakımından anılan Kanuna uygun olarak yetki başvurusunda bulunulabilir, ancak geçişi yapılan işçiler için yeni tescil edilen işyerlerinde, geçişten önce alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin sona erme tarihinden sonra yetki başvurusunda bulunulabilir.” ifadesi hüküm altına alınmıştır.

Bu bağlamda, 6356 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası, “bir işyerinde yürütülen asıl işe yardımcı işler de asıl işin girdiği işkolundan sayılır.” hükmüne amir olup 6356 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine uygun şekilde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilen sürekli işçi statüsündeki işçilerin, yetkili sendikaya üye olarak veya dayanışma aidatı ödeyerek toplu iş sözleşmesinden yararlanabilecekleri, ancak 31/10/2020 tarihine kadar mali ve sosyal hakların geçişten önce o işkolunda alt işveren işçilerini kapsayan,  Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin mali ve sosyal haklarından fazla olamayacağı değerlendirilmektedir.

Bilgilerinizi rica ederim.

Nurcan ÖNDER

Bakan a.

Genel Müdür

 

Bu Yazının PDF formatına ulaşmak için tıklayınız

Ekli Dosyalar

04 Kas 2020 - 13:12 - Bakanlık Görüşleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.