Bedelli Askerlikte Geçen Süre Yıllık İzin Hesabında Dikkate Alınır mı?

Bedelli askerlikte geçen süreler yıllık izin hesabında nasıl değerlendirilecektir? Bedelli askerliğe giden işçinin yıllık izni nasıl hesaplanır?

Bedelli askerlik uygulaması yoğun bir taleple karşılandı. Bedelliden faydalanmak üzere başvuran kişi sayısı 722 bin 949 oldu. Başvuru yapanların 571 bin 400’ü de bedelle için gerekli olan 15 bin TL’yi yatırdı.

Binlerce işçi de bedelliden yararlanmak için başvuru yaptı. Bedelli askerliğe gidecek işçilerin en çok sorduğu sorulardan biri, bedelli askerlik süresinin yıllık izin hesabında dikkate alınıp alınmayacağıdır.

Yıllık izin hesabında çalışılmış gibi sayılan haller, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 55. Maddesinde açıkça sayılmıştır. Bu maddede askerliğe ilişkin olarak şu hüküm yer almaktadır;

c) İşçinin muvazzaf askerlik hizmeti dışında manevra veya herhangi bir kanundan dolayı ödevlendirilmesi sırasında işine gidemediği günler (Bu sürenin yılda 90 günden fazlası sayılmaz.)

Bu hükümden açıkça anlaşılacağı üzere, muvazzaf askerlikte geçen süreler yılık izin hesabında dikkate alınmayacaktır. Zira askerlik süresince işçinin hizmet akdi askıda sayılacağından, bu süre yıllık izin hesabında dikkate alınamaz.

Bedelli askerlik de, muvazzaf askerlikten sayılmaktadır.

Ayrıca bedelli askerlik düzenlemesine göre işçi ve memurlar, 21 günlük temel askerlik eğitimi süresince ücretsiz izinli sayılacaktır. Ücretsiz izin döneminde iş sözleşmeleri, işçi tekrar çalışmaya başlayıncaya kadar askıya alınmaktadır. Askı süreleri de yıllık izin hesabında dikkate alınmaz.

Dolayısıyla 21 günlük bedelli askerlik süresi yıllık izin hesabında dikkate alınmayacaktır.

Dolayısıyla bedelli askerliğe giden işçinin bir sonraki yıla ilişkin yıllık izni hesaplanırken, 21 günlük süre düşülecektir. Bir diğer ifade ile bu işçiler, bir sonraki yıl, 21 gün sonra yıllık izine hak kazanacaktır. Örneğin 1 Ocak 2015’te işe başlayan ve 2018 yılı içerisinde 21 günlük bedelli askerlik yapan işçinin 2019 yılına ilişkin yıllık izin hakkı, 1 Ocak yerine 22 Ocak’ta doğacaktır.

01 Kas 2018 - 11:00 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

02

Zübeyde Nur Yatgın - İşveren de onaylarsa birikmiş yıllık izni olanlar (21 gün) bu süreleri askerlikte kullanabilir. Engelleyici bir hüküm yok. Sigortada herhangi bir çıkış kaydı yapılmasına gerek yok.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Kasım 11:00
01

mehmet çetin - bedelli askerlik görevini işçi statüsünde kamu kurumunda çalışan işçi yıllık izni yeterince var ise yıllık iznini kullanarak askerlik görevini yapabilirmi sigortada girdi çıktı yapılacakmı bu konu hakkında kesin ve net bilgi varmı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Kasım 11:00