Belediye Şirketleri Yabancı İşçi Çalıştırabilir mi?

Belediye şirketlerine sonradan alınacak işçinin Türk vatandaşı olma zorunluluğu var mı?

İhtiyaç dahilinde 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kurulan belediye şirketlerine işçi alınabilecek. Mahalli idare şirketlerine alınacak işçilere ilişkin usul ve esaslar 28 Nisan 2018’de sitemizde yayınlanmıştı.

Son günlerde okurlarımızdan gelen sorulardan birisi de belediye şirketlerine sonradan alınacak işçilerin yabancı uyruklu olup olamayacağı. Bu konuda bakmamız gereken ilk yasal dayanak; yukarıda belirttiğimiz, ”İl Özel İdareleri, Belediyeler Ve Bağlı Kuruluşları İle Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerinin Gördürülmesine İlişkin Usul Ve Esaslar” olacaktır.

Usul ve esaslarda şirket personelinde aranacak şartlar başlığı altında yabancı uyruklu işçilerin belediye şirketlerinde çalıştırılamayacağına ilişkin hükümler yer almaktadır.

Şirketlerde işe alınacaklarda; 1. 25/9/1981 tarihli ve 2527 sayılı Türk Soylu yabancıların Türkiye’de meslek ve sanatlarını serbestçe yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluş veya İşyerlerine Çalıştırılabilmelerine İlişkin Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla Türk vatandaşı olmak ibaresi ilk şart olarak belirtilmiştir. Böylelikle yabancı uyruklu olan daha doğru ifade ile Türk vatandaşı olmayan kişiler il özel idarelerinde, belediyelerde ve bağlı kuruluşlarda, mahalli idareler tarafından kurulan şirketlerde çalıştırılamazlar. Konu ile ilgili yasal dayanak için tıklayınız.

08 Eki 2018 - 15:41 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.