Belediye Şirketlerinde Yöneticiler, Şirketin Vergi ve SGK Borçlarını Ödemekten Kurtulabilir mi?

Belediye şirketlerinden tahsil edilemeyen kamu alacaklarından dolayı şirket yöneticileri sorumlu tutulabilir mi? Yöneticiler, bu sorumluluktan hangi hal ve durumlarda kurtulabilir? Sorumluluktan kurtulmak için yöneticilerin yapması gereken işlemler nelerdir?

Belediye Şirketlerinde Yöneticiler, Şirketin Vergi ve SGK Borçlarını Ödemekten Kurtulabilir mi?
Belediye Şirketlerinde Yöneticiler, Şirketin Vergi ve SGK Borçlarını Ödemekten Kurtulabilir mi?
Haber albümü için resme tıklayın

1 Temmuz 2019 tarihinde yayımlanan makalemizde, 6183 sayılı Kanun gereğince, belediye şirketlerinin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan kamu (amme) alacaklarından kanuni temsilcilerin şahsi mal varlıklarıyla sorumlu olduğu; ancak kanuni temsilcilerin belli şartların varlığı halinde şirketten alınamayan kamu alacaklarını ödemekten kurtulabileceği ifade edilmiştir.

Tekrar belirtmek gerekir ki, belediye şirketlerinde kanuni temsilci; anonim şirket şeklinde kurulan şirketlerde yönetim kurulu, limited şirket şeklinde kurulan belediye şirketlerinde ise müdür, birden fazla müdür varsa müdürler kuruludur.

Kanuni temsilcilik sıfatı nedeniyle yönetim organı üyeleri, belediye şirketinin ödenmeyen kamu alacaklarından tüm mal varlıklarıyla müştereken ve müteselsilen sorumludur. Vergi, SGK borcu gibi kamu alacaklarının belediye şirketinden tahsil edilememesi halinde bu sefer söz konusu borç kanuni temsilcilerden istenir. Bu kapsamda, ilgili kamu idaresi, yöneticilerin taşınmazlarına ipotek ve banka hesaplarına bloke koyabilir, araçlarına bağlamalı haciz işlemi uygulayabilir ve borca yetecek miktardaki malları haczedebilir.

Peki, belediye şirketlerinde yöneticilik görevini yürüten ve dolayısıyla kanuni temsilcilik sıfatına sahip olan belediye başkanı, meclis üyesi, belediye çalışanları ile diğer yöneticiler, anılan şirketlerden tahsil edilemeyen kamu alacaklarını ödemekten nasıl ve hangi hallerde kurtulabilir?

Belediye Şirketlerinde Temsil Yetkisinin Devri Halinde Sorumluluktan Kurtulma

Belediye şirketleri, yönetim organı tarafından yönetilir ve temsil edilir. Temsil, yönetim organının yaptığı işlemlerle şirketi hak sahibi yapabilme ve borç altına sokabilme yetkisini ifade eder ve şirketin üçüncü kişilerle olan ilişkilerini kapsar.

Bununla birlikte, esas sözleşmede hüküm bulunması kaydıyla, anonim ve limited şirketlerde yönetim organı üyelerinin temsil yetkisi, yönetim organı üyelerinden bir veya birkaçına ya da dışarıdan üçüncü bir kişiye devredilebilir. Ancak, anonim şirketlerde en az bir yönetim kurulu üyesinin, limited şirketlerde de en az bir ortağın temsil yetkisine sahip olması şarttır.

Sermaye şirketlerinde ve dolayısıyla belediye şirketlerinde temsil yetkisinin devri halinde şirketin ödenmeyen kamu borçlarından yönetim organı üyelerinin tamamının mı, yoksa yetki devri yapılanların mı sorumlu olacağı, Hazine ve Maliye Bakanlığınca 30.06.2007 tarihinde yürürlüğe konulan 1 Sıra No.lutıklayınız.) Söz konusu Tebliğde, sermaye şirketlerinde temsil yetkisinin devredilmesi halinde kamu alacaklarından dolayı sorumluluğun tüm organ üyelerine değil, sadece temsil yetkisinin devredildiği kişilere ait olduğu belirtilmiştir.

Bu halde, belediye şirketlerinde yönetim organına seçilmiş olanlar, temsil yetkisini organ üyelerinden en az birine yahut dışarıdan üçüncü bir kişiye devretmeleri halinde şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen kamu alacaklarından sorumlu tutulamazlar. Sorumluluk ise sadece temsil yetkisinin devredildiği kişilere ait olur.

Buna mukabil, yetki devrinde bulunulmaması halinde kanuni temsilci sıfatıyla yönetim organı üyelerinin tamamı, şirketin ödenmeyen kamu borçlarından müştereken ve müteselsilen sorumludur.

Bu arada, temsil yetkisi devredilmiş olsa bile bu yetkisini devreden organı üyeleri, yönetim organı toplantılarına katılabilir, alınan kararları imzalayabilir, huzur hakkı alabilir; ancak üçüncü kişilere gönderilen yazı ve talimatlar ile şirketin taraf olduğu sözleşmelere imza atamaz.

Son olarak belirtelim ki, temsil yetkisinin geçerli bir şekilde devri için; esas sözleşmede bu hususta bir hüküm bulunması, konunun yönetim organınca karara bağlanması, yetki devri yapılanların şirketin amaç ve konusuna giren tüm işlemleri yapma konusunda tam yetkili kılınması ve devre ilişkin kararın ticaret siciline tescil ve ilan edilmesi gerekir.

Yönetim Organı Üyeliğine Belediye Tüzel Kişiliğinin Seçilmesi Halinde Sorumluluktan Kurtulma

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre özel ve kamu tüzel kişileri, anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeliğine, limited şirketlerde de müdürlüğe seçilebilir. Belediyenin iştirakinin olduğu şirkette yönetim organı üyeliğine seçildiği takdirde, belediyeyle birlikte, belediye adına, belediye tarafından belirlenen gerçek kişi ya da kişiler de tescil ve ilan edilir. Bu durumda, yönetim organı üyesi ve dolayısıyla şirketin kanuni temsilcisi belediye olur. Gerçek kişiler ise yönetim organı üyesi belediyeyi temsil etmektedir.

Böyle bir yola başvurulduğu takdirde, belediye şirketinin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen kamu alacaklarından kanuni temsilci sıfatıyla belediyenin kendisi sorumlu olacak, belediyeyi temsil eden kişilerin ise herhangi bir sorumluluğu doğmayacaktır.

Sonuç olarak;

– Belediye şirketinden tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan vergi, SGK primi gibi kamu alacaklarından kanuni temsilciler (şirket yöneticileri), tüm mal varlığıyla sorumludur. Vergi dairesi ve diğer kamu idareleri, bu şekildeki alacaklarını, 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre kanuni temsilcilerden isteyebilir.

– Ancak, belediye şirketinin temsil yetkisinin, yönetim organı üyelerinden bir ya da birkaçına veya üçüncü kişilere devredilmesi halinde, yetki devrinde bulunan yönetim organı üyeleri, şirketin ödenmeyen kamu alacaklarından sorumlu tutulamaz ve haklarında herhangi bir işlem yapılmaz. Yetki devrinde bulunulmaması halinde ise tüm organ üyeleri şirketin ödenmeyen kamu borçlarından sorumludur.

– Ayrıca, belediye tüzel kişiliğinin, belediye şirketinin yönetim organına üye olarak seçilmesi halinde de şirketten tahsil edilemeyen kamu alacaklarından gerçek kişi temsilciler değil, belediyenin kendisi sorumlu olur.

Bu makalenin PDF formatına ulaşmak için tıklayınız YASAL UYARI Bu çalışma Kamutech Yazılım A.Ş. mevzuat grubu uzmanları tarafından hazırlanmıştır. Makalenin her türlü yayın hakkı Kamutech Yazılım A.Ş.'ye aittir. Kaynak göstermek ve link vermek kaydıyla alıntı yapılabilir.

 

Ekli Dosyalar

08 Tem 2019 - 17:10 - Belediye İşçileri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.