Belediye Şirketlerinin Toplu İş Sözleşmesi Ödemelerine Genel Gider+ Şirket Kârı (%4+%7) Eklenmesi Kamu Zararıdır

Toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan farkların tıpkı 696 sayılı KHK’dan önce olduğu gibi asgari işçilik maliyetleri içine katılmaması ve bunlara %4 sözleşme giderleri ve %7 oranında kâr eklenmeden yükleniciye fiyat farkı olarak ödenmesi gerektiği açıktır.

Belediye Şirketlerinin Toplu İş Sözleşmesi Ödemelerine Genel Gider+ Şirket Kârı (%4+%7) Eklenmesi Kamu Zararıdır
Belediye Şirketlerinin Toplu İş Sözleşmesi Ödemelerine Genel Gider+ Şirket Kârı (%4+%7) Eklenmesi Kamu Zararıdır
Haber albümü için resme tıklayın

Ali Hikmet UĞURLU

Mevzuat Uzmanı/ Kamutech Yazılım A.Ş.

1- KONUNUN ÖZETİ

Bilindiği üzere 696 sayılı KHK’nın yayınlandığı 24.12.2017 tarihine kadar belediyelerde “taşeron işçi” olarak çalışan işçiler, bu düzenleme ile birlikte mevcut veya yeni kurulan belediye şirketlerine geçirilmiştir.

4734 sayılı Kanunun 62/1-e bendinde tanımlanan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları, düzenleme gereği belediye ile belediye şirketi arasında parasal limite bağlı kalmaksızın “doğrudan temin” yöntemiyle sözleşme yapılmak suretiyle yürütülmektedir.

375 sayılı KHK’ya eklenen geçici 24’ncü madde ve 09.04.2018 tarih 11608 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ve atıfta bulunulan kamu ihale mevzuatı uyarınca;

  • Belediye ile belediye şirketi arasında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmesi imzalanması
  • Sözleşmeye esas işçilik kalemlerinin ve birim fiyat teklif cetvelinin oluşturulması
  • Sözleşme kalemlerinin asgari işçilik maliyetlerinin hesaplanması
  • Asgari işçilik maliyetleri üzerine sözleşme giderleri ve yüklenici kâr oranı eklenerek yaklaşık maliyetin hesaplanması gerekmektedir.

Yukarıdaki maddelere bakıldığında 696 sayılı KHK’dan önce geçerli olan kamu ihale mevzuatı uygulamalarının aynen devam ettiği anlaşılacaktır. Gerçekten de 696 sayılı KHK’dan sonra mahalli idarelerin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarına ilişkin kamu ihale mevzuatında önemli bir değişiklik olmamıştır.

Bu açıdan bakıldığında toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan farklarının da tıpkı 696 sayılı KHK’dan önce olduğu gibi asgari işçilik maliyetleri içine katılmaması ve bunlara %4 sözleşme giderleri ve %7 oranında kâr eklenmeden yükleniciye fiyat farkı olarak ödenmesi gerektiği açıktır.

Bu konularda 2018 yılından beri bu uyarılarda bulunmamıza rağmen (Bkz. 15.10.2018 tarihli Belediye Şirketlerinin “Maliyet+Kâr” Usulüyle Kestiği Personel Hizmet İşi Faturaları Mevzuata Aykırıdır başlıklı makale) maalesef belediye şirketlerinin personel hizmet alımı hakedişlerinin 2021 yılında dahi hatalı hesaplandığını görmekteyiz.

Gelinen noktada bu hatalı uygulamalar, Sayıştay kararlarına da “kamu zararı” olarak yansımaya başlamıştır ve görülüyor ki yansımaya devam edecektir. Bu makalede ilgili Sayıştay kararlarını ve sonuç tespitlerimizi sunmaktayız.

Bu Makalenin PDF formatına ulaşmak için tıklayınız 

2- SAYIŞTAYIN VERDİĞİ KAMU ZARARI KARARI (1)

Sayıştay 4. Dairesi, Karar No:222, Tutanak Tarihi:23.01.2020

YÜKLENİCİ KARININ, FİYAT FARKI KAPSAMINDA OLAN BİR KALEMLER İLE GENEL GİDERLERİN ASGARİ İŞÇİLİK MALİYETİNE DAHİL EDİLEREK HESAPLANMASI

Belediyede, fen işleri, destek, park ve bahçe ile temizlik hizmetlerinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı sözleşmesi kapsamında çalışan 180 personelin işçi statüsüne geçirilmesine ilişkin … Belediyesi ve Belediye Şirketi arasında imzalanan sözleşmenin uygulanmasında yüklenici karının; fiyat farkı kapsamında olan kalemler genel giderlerin asgari işçilik maliyetine dâhil edilerek hesaplandığı görülmüştür.

Belediyelerde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı kapsamında çalışan personelin belediye şirketlerinde işçi statüsüne geçirilmesi konusunda ayrıntılı düzenlemeler, 24.12.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 696 sayılı KHK ile 30.06.1989 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 375 sayılı KHK’ya eklenen Geçici 24’üncü madde ve ek 20’nci madde ile yapılmıştır. Bu kapsamda Belediye Şirketine yapılacak olan ödemelere ilişkin hükümler ise 09.04.2018 tarih ve 11608 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bağlı Kuruluşları ile Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerinin Gördürülmesine İlişkin Usul ve Esaslar’da yer almaktadır.

Anılan Usul ve Esaslar’ın 5’inci maddesinde aynen:

“…

(4) İdare tarafından şirkete personel gideri için yapılacak aylık ödemelerin toplamı, hizmet alımı sözleşmesinde öngörülen işçi ücretleri esas alınarak hesaplanan;

a) Asgari İşçilik maliyeti,

b) Asgari işçilik maliyeti üzerinden hesaplanan %4 sözleşme giderleri ve genel giderler,

c) İşçilikle bağlantılı ayni giderler,

ç) Asgari işçilik maliyeti ve işçilikle bağlantılı ayni giderler toplamı üzerinden %7’ye kadar belirlenecek kâr,

dâhil işçilik giderleri toplamını aşamaz. İşçi ücretlerinin tespitinde asgari ücrette meydana gelen artışlar dikkate alınır. Asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile işçilikle bağlantılı ayni giderler ve kâr oranı, kamu ihale mevzuatı esas alınarak belirlenir…”

Denilmektedir.

Asgari işçilik maliyetinin tanımının yer aldığı 22.08.2009 tarih ve 27327 sayılı Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78’inci maddesinde de;

“…

a) Asgari İşçilik Maliyeti: İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil), nakdi yemek ve yol bedeli gibi prime esas kazancın hesabında esas alınan işçiliğe bağlı diğer ödemeler ve işveren sigorta primlerinin toplam tutarı asgari işçilik maliyetini oluşturur.”

Hükmü yer almaktadır.

22.01.2015 tarih ve 29244 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Fiyat Farkının Ödenmesine Dair Yönetmelik’in 5’inci maddesinde ise ;

“Alt işveren işçilerinin ücret ve sosyal haklarında, toplu iş sözleşmesine bağlı olarak meydana gelecek artış sebebiyle her bir işçiye alt işveren tarafından yapılacak ilave ödeme neticesinde işçiliğe bağlı giderlerde oluşacak artışlar, kamu kurum ve kuruluşlarınca fiyat farkı olarak alt işverene ödenir.…”

Düzenlemesi bulunmaktadır.

Yukarıda yer alan hükümler gereği asgari işçilik maliyeti ve işçilikle bağlantılı ayni giderler toplamı matrah olarak belirlenmiş olup bu tutarın %7’si yüklenici karı olarak ödenebilecektir. Asgari işçilik maliyetinin Belediye ile Şirket arasında imzalanan sözleşmede belirlenen ücret, nakdi yemek ve yol bedeli gibi prime esas kazancın hesabında esas alınan işçiliğe bağlı diğer ödemeler ile işveren sigorta primleri toplamından oluşması gerekmektedir. Toplu İş Sözleşmesi hükümlerinden gelen ilave ödemelerin ise bu maliyete dâhil edilmeyerek fiyat farkı olarak ödeneceği anlaşılmaktadır. Ayrıca sözleşme ve genel giderlerde mezkûr Usul ve Esaslar uyarınca asgari işçilik maliyetine dâhil edilmeyecektir.

Bu doğrultuda Belediye tarafından işçi statüsüne geçiş aşamasında hazırlanan teknik şartnamede yüklenici karı %4 olarak belirlenmiştir. Ancak yüklenici karının hesabına esas matrahın hesabında mevzuata aykırı olarak asgari işçilik maliyetine sözleşme ve genel giderler, Toplu İş Sözleşmesi gereği ödenecek olan ve fiyat farkı kapsamında değerlendirilmesi gereken bayram yardımı, öğrenim yardımı ve ikramiye gibi ilave kalemlerin dâhil edilmesi sonucu karın fazla hesaplandığı tespit edilmiştir.

Sözleşme ve genel giderler ile toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan ve fiyat farkı niteliğindeki ilave gider kalemleri dâhil bedel üzerinden kar hesaplanması sonucu toplam ….. TL kamu zararına neden olunmuşsa da, kamu zararı tutarı ………. A.Ş’den tahsil edilip ………. numaralı muhasebe işlem fişi ile kayıtlara alındığı anlaşıldığından rapor konusu husus hakkında ilişik kalmadığına ve tahsilatın ilama dercine,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55 inci maddesi uyarınca İşbu ilamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere, oybirliği ile, karar verildi.

3- SAYIŞTAYIN VERDİĞİ KAMU ZARARI KARARI (2)

Sayıştay 5. Dairesi, Karar No:411, Tutanak Tarihi:16.01.2020

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN GİDERLER

24.12.2017 tarih ve 30280 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 24 üncü maddesi uyarınca mahalli idare şirketi kadrosuna geçirilen işçilere dair gerçekleştirilen hakediş ödemelerinde; toplu iş sözleşmesine göre ödenen tutarlara ilişkin olarak sözleşme giderleri ile genel giderlerin hesaplanması ve şirkete ödenen kar payı hesabına sözleşme giderleri ve genel giderlerin de dahil edilmesi sonucunda ………… TL kamu zararına sebebiyet verildiği hususu ile ilgili olarak;

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun “İdarelerce uyulması gereken diğer kurallar” başlıklı 62 nci maddesinin (e) bendinin (2) numaralı alt bendine göre, ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olabilmesi için belirli şartları taşıması gerekir. Buna göre, ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, personellerin çalışma saatlerinin tamamının idarede kullanıldığı, yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu ve niteliği gereği işin süreklilik arz ettiği durumlarda söz konusu ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olduğu kabul edilmelidir. Ayrıca yıl boyunca devam eden, niteliği gereği süreklilik arz eden ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı; Park ve bahçe bakım ve onarımı işleri, çöp toplama işleri, cadde, sokak, meydan ve benzerlerinin temizlik işlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilmiştir.

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun “Fiyat farkı verilebilmesi” başlıklı 8 inci maddesinin 2 nci fıkrasında;

“4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca ihale edilen işlerde, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 2 nci maddesinde tanımlanan asıl işveren-alt işveren ilişkisi çerçevesinde alt işveren tarafından münhasıran bu Kanun kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarına ait işyerlerinde çalıştırılan işçileri kapsayacak olan toplu iş sözleşmeleri; alt işverenin yetkilendirmesi kaydıyla merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin üyesi bulunduğu kamu işveren sendikalarından birisi tarafından 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümlerine göre yürütülür ve sonuçlandırılır. Toplu iş sözleşmesinin kamu işveren sendikası tarafından bu fıkraya göre sonuçlandırılması hâlinde, belirlenen ücret ve sosyal haklardan kaynaklanan bedel artışı kadar idarece fiyat farkı ödenir. Kamu işveren sendikası tarafından yürütülmeyen ve sonuçlandırılmayan toplu iş sözleşmeleri için fiyat farkı ödenemez, 4857 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin yedinci fıkrası esas alınarak asıl işveren sıfatından dolayı ücret farkına hükmedilemez ve asıl işveren sıfatıyla sorumluluk yüklenemez. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin esas ve usuller, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenir.” hükmü yer almaktadır.

375 sayılı KHK’nin Geçici 24 üncü maddesi uyarınca belediye şirketlerinde işçi statüsünde göreve başlatılanların ücret ile diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınacak toplu iş sözleşmesi hükümleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca (ÇSGB) 12.04.2018 tarihinde yayımlanmıştır.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri değerlendirildiğinde; kamu kurum ve kuruluşlarına ait işyerlerinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmetler kapsamında çalıştırılan işçileri kapsayacak olan toplu iş sözleşmeleri imzalanması halinde, belirlenen ücret ve sosyal haklardan kaynaklanan bedel artışı kadar idarece fiyat farkı ödenmesi gerekmektedir.

Dolayısıyla ÇSGB tarafından yayımlanan ve 696 sayılı KHK kapsamında işçi statüsüne geçirilenlerin ücret ile diğer mali ve sosyal hakların belirlenmesinde esas alınacak toplu iş sözleşmesinde öngörülen tutarların da yükleniciye fiyat farkı olarak ödenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

Öte yandan 28.04.2018 tarih ve 30405 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İl özel idareleri, Belediyeler ve Bağlı Kuruluşları İle Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerinin Gördürülmesine İlişkin Usul ve Esasların “Personel giderlerinin toplam giderler içindeki payına ilişkin üst sınır” başlıklı 5 inci maddesinin 4 üncü fıkrasında;

“İdare tarafından şirkete personel gideri için yapılacak aylık ödemelerin toplamı, hizmet alımı sözleşmesinde öngörülen işçi ücretleri esas alınarak hesaplanan;

a) Asgari İşçilik maliyeti,

b) Asgari işçilik maliyeti üzerinden hesaplanan %4 sözleşme giderleri ve genel giderler,

c) İşçilikle bağlantılı ayni giderler,

ç) Asgari işçilik maliyeti ve işçilikle bağlantılı ayni giderler toplamı üzerinden %7’ye kadar belirlenecek kar,

dahil işçilik giderleri toplamını aşamaz. İşçi ücretlerinin tespitinde asgari ücrette meydana gelen artışlar dikkate alınır. Asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile işçilikle bağlantılı ayni giderler ve kar oranı, kamu ihale mevzuatı esas alınarak belirlenir.” denilmektedir.

22.08.2009 tarih ve 27327 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu İhale Genel Tebliğinin 78.30 uncu maddesinde;

“Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin teklif bedelleri varsa yüklenici karı ile aşağıdaki bileşenlerden oluşur: (…)

a) Asgari İşçilik Maliyeti: İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil), nakdi yemek ve yol bedeli gibi prime esas kazancın hesabında esas alınan işçiliğe bağlı diğer ödemeler ve işveren sigorta primlerinin toplam tutarı asgari işçilik maliyetini oluşturur. (…)

ç) Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler: İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, silahlı atış eğitim gideri, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri, yaka kartı, önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyen ilaçlama gideri, toplu ulaşım kartı bedeli ve bu nitelikteki genel giderleri karşılamak üzere, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik birim fiyatı üzerinden; işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri için ise çalıştırılacak her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden, % 4 oranında hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler teklif bileşeni olarak kabul edilir.” denilmektedir.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca; asgari işçilik maliyetinin ücret, nakdi yemek ve yol bedeli gibi işçiliğe bağlı ödemeler ile işveren sigorta primlerini ihtiva ettiği; fiyat farkı olarak ödenmesi gereken toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan giderlerin asgari işçilik maliyeti kapsamında olmadığı ve sözleşme giderleri ve genel giderlerin de asgari işçilik maliyeti üzerinden %4 oranında hesaplanacağı değerlendirilmektedir. Ayrıca %7’ye kadar belirlenebilecek olan yüklenici karının asgari işçilik maliyeti üzerinden hesap edilmesi gerektiği de ilgili mevzuatta hüküm altına alınmıştır.

Ancak idare tarafından toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan giderlerin, fiyat farkı olarak ödenmediği; toplu iş sözleşmesine göre ödenen tutarlara ilaveten %4 oranında sözleşme giderleri ve genel giderlerinin dahil edildiği; kar oranının hesaplanmasında sadece asgari işçilik maliyetinin esas alınması gerekirken asgari işçilik maliyeti ile sözleşme giderleri ve genel giderlerin toplamının dikkate alındığı görülmüş olup bu suretle kamu zararına sebebiyet verilmiştir.

Bu itibarla; 24.12.2017 tarih ve 30280 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 24 üncü maddesi uyarınca mahalli idare şirketi kadrosuna geçirilen işçilere dair gerçekleştirilen hakediş ödemelerinde, toplu iş sözleşmesine göre ödenen tutarlara ilişkin olarak sözleşme giderleri ile genel giderlerin hesaplanması ve şirkete ödenen kar payı hesabına sözleşme giderleri ve genel giderlerin de dahil edilmesi sonucunda ……… TL kamu zararının ahiz ……………Şti. den ………….. tarih ve ………. sayılı muhasebe işlem fişi ile tahsil edildiği anlaşıldığından ilişilecek bir husus kalmadığına,

İş bu ilamın tebliğ tarihinden itibaren aynı Kanunun 55 inci maddesi gereğince altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.

4- SONUÇ

Bugüne kadar ki süregelen tespitlerimiz ve Sayıştay’ın vermiş olduğu kamu zararı kararları dikkate alındığında Belediye ile Belediye Şirketi arasında yürütülen personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmelerinde “Toplu İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Ücret Farklarının” fiyat farkı olarak ödenmesi gerektiği açıktır.

Bu durumun olumsuz sonucu ise belediye şirketlerinin toplu iş sözleşmesi ödemelerinden elde edeceği %4 genel gider ve %7 kârı elde edememesidir. Şüphesiz belediye personel şirketlerinin düşük kârlılık oranları hatta bazen zararına faaliyet göstermesi başka sorunlar yaratacaktır. Bu konuyu başka bir makale konusu olarak ele alabiliriz.

Uygulamaya dönecek olduğumuzda ise belediye şirketlerinin hakediş hesaplamalarının 696 sayılı KHK, 2018/11608 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ilgili mevzuata göre düzenlenmesi gerektiği ve bu konuda çok fazla teknik detaylar olduğu unutulmamalıdır.

Personel giderleri halen belediyelerin en büyük harcama kalemi olup, burada yapılan hataların maliyeti de aynı oranda büyük olmaktadır.

Bu açıdan bakıldığında sadece belediyelerin ilgili müdürlükleri ve harcama yetkilileri değil, belediye şirketlerine hizmet veren mali müşavirler, insan kaynakları ve muhasebe personellerin de söz konusu düzenlemeleri ve mevzuatı araştırmalarında fayda vardır.

Bu Makalenin PDF formatına ulaşmak için tıklayınız 

 

YASAL UYARI Bu çalışma Kamutech Yazılım A.Ş. mevzuat grubu uzmanları tarafından hazırlanmıştır. Makalenin her türlü yayın hakkı Kamutech Yazılım A.Ş.'ye aittir. Kaynak göstermek ve link vermek kaydıyla alıntı yapılabilir.

 

 

Ekli Dosyalar

05 Mar 2021 - 08:43 - Belediye İşçileri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.