Devlet Personel Başkanlığı Kapanacak mı? Süre Uzatımı Sözkonusu mu?

Sendikalar, Devlet Personel Başkanlığının kapatılmasına karşı çıkıyor. DPB kapanması ertelenecek mi? Yoksa 9 Temmuz itibariyle DPB kapanmış mı olacak?

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesiyle birlikte, kamu kurumlarının yeniden yapılandırılması kapsamında, kamu çalışanları için kritik öneme sahip Devlet Personel Başkanlığı’nın (DPB) kapatılmasını öngören 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK), 9 Temmuz 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

703 sayılı Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 123. Maddesi ile, Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin yürürlükten kaldırıldığı belirtilmekteydi.

MADDE 123- 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname yürürlükten kaldırılmıştır.

Aynı KHK’nın Geçici 3. Maddesi’nde ise Devlet Personel Başkanlığı’nın, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl sonra kapanacağı hükmü yer almıştı. İşte o madde;

Devlet Personel Başkanlığına ilişkin devir işlemleri

GEÇİCİ MADDE 3 –

(1) 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve diğer mevzuatla Devlet Personel Başkanlığına verilen görevler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl süreyle anılan Başkanlık tarafından yürütülmeye devam olunur. Bu sürenin bitiminde Başkanlık kapanmış sayılır. Başkanlık birimlerinin personel, taşınır ve taşınmazlar ve diğer ilgili hususlar bakımından Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığına devri, bu Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 1 inci maddesinde belirtilen hükümler çerçevesinde Cumhurbaşkanınca belirlenen makam tarafından yürütülür.

Buna göre DPB’nin kapanmasına ilişkin verilen süre, 9 Temmuz 2019 tarihi itibariyle dolacak. Eğer önümüzdeki günlerde, Devlet Personel Başkanlığı’nın kapanmasını öngören düzenlemenin ertelemesi söz konusu olmazsa, Başkanlık kapanmış sayılacak. Bu durumda DPB birimlerinin personel, taşınır ve taşınmazlar ve diğer ilgili hususlar bakımından Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığına devri sağlanacak.

Özetle DPB personeli ile taşınır ve taşınmaz malları Çalışma Bakanlığı’na devrolacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da DPB kapanıp kapanmayacağına ilişkin bir soruya, “Devlet Personel Başkanlığı organizasyonel olarak değişecek, işlevi devam edecek” şeklinde cevap vermişti. Buna göre DPB’nin kapanması durumunda görevlerini Çalışma Bakanlığı yürütmeye devam edecek.

Öte yandan sendikalar, Devlet Personel Başkanlığının kapatılmasına karşı çıkıyor. Bu nedenle DPB’nin kapatılma kararına ilişkin bir erteleme kararının alınabilmesi mümkün.

03 Tem 2019 - 09:52 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.