Engelli ve Engelli Yakını Bulunan Çalışanların Vergi İndirim Hakkı ve Maaşlara Etkisi

Engelli Vergi İndiriminin Maaşlara Etkisi Ne Kadardır? Engelli Vergi İndiriminden Nasıl Faydalanılır?

Engelli ve Engelli Yakını Bulunan Çalışanların Vergi İndirim Hakkı ve Maaşlara Etkisi
Engelli ve Engelli Yakını Bulunan Çalışanların Vergi İndirim Hakkı ve Maaşlara Etkisi
Haber albümü için resme tıklayın

Ali Hikmet UĞURLU

Kamu İhale Mevzuat Uzmanı

GİRİŞ

Makalenin PDF halini indirmek için tıklayınız.

Hem Anayasa’da hem de kanunlarda engellilere pozitif ayrımcılık uygulanarak hayat standartlarının yükseltilmesine yönelik hükümler yer almaktadır. Anayasa’nın 61. Maddesi’nde “Devlet, sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır.” hükmü bulunmaktadır. Engellilere yönelik koruma tedbirlerinin genel çerçevesi Anayasa’nın bu hükmü ile çizilmiş, ayrıntılar ise kanun, yönetmelik ve diğer alt mevzuatla düzenlenmiştir. Pozitif ayrımcılık sağlayan düzenlemelerden biri de engelli çalışanlara veya bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını bulunan çalışanlara yönelik engelli vergi indirimidir.

Engelli vergi indirimi, kapsama giren kişilerden engellilik derecesine göre daha az gelir vergisi kesilmesidir. Bilindiği gibi ücret karşılığı çalışanların brüt maaşları üzerinden her ay gelir vergisi kesilmektedir. Ücret karşılığı çalışan veya bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını bulunan çalışan, en az %40 engellilik oranını karşılaması şartıyla daha düşük gelir vergisi ödeyecektir. Böylece bu kapsama giren kişilerin maaşlarında belli oranda artış sağlanmaktadır.

Ancak kapsama girebilecek durumda olan çalışanların önemli bir bölümü ya bu haklarından habersizdir yada ilgili prosedür nedeniyle müracaat etmekten kaçınmaktadırlar. Bu makalemizde engelli vergi indiriminin kapsamı, kimlerin yararlanabileceği, engelli vergi indiriminin maaşlara etkisi ve bu haktan yararlanmak isteyen engellilerin izlemesi gereken yola ilişkin sorulara cevap arayacağız.

ENGELLİLERE YÖNELİK POZİTİF AYRIMCILIK HÜKÜMLERİ

Engelli çalışanların vergi indirimine esas teşkil eden düzenleme Gelir Vergisi Kanunu’nun 31. Maddesi’nde yer almaktadır. Madde şu şekildedir;

Engellilik indirimi: Çalışma gücünün asgarî % 80’ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece engelli, asgarî % 60’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece engelli, asgarî % 40’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece engelli sayılır ve aşağıda engelli dereceleri itibariyle belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilir. Engellilik indirimi; –

Birinci derece engelliler için 1000 TL,

İkinci derece engelliler için 530 TL,

Üçüncü derece engelliler için 240 TL’dir.

2004 yılında ise 5228 Sayılı Kanunla, Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. Maddesi’nde düzenleme yapılarak 31. Maddenin kapsamı genişletilmiştir. Bu düzenleme 89. Madde’nin 3. Fıkrasında şöyle yer almaktadır;

Madde 89- (Değişik:16/7/2004-5228/28 md.) 3. Serbest meslek faaliyetinde bulunan veya basit usulde vergilendirilen engellilerin beyan edilen gelirlerine, 31 inci maddede yer alan esaslara göre hesaplanan yıllık indirim (Bu indirimden bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan serbest meslek erbabı ile hizmet erbabı (tevkifat matrahı dahil) da yararlanır.)

Böylece engelli çalışan için geçerli olan vergi indirimi hakkının kapsamı genişletilmiştir. Buna göre;

  • Engelli ücretli çalışan
  • Bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan ücretli çalışan
  • Engelli serbest meslek sahibi,
  • Bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan serbest meslek sahibi,
  • Basit usulde vergilendirilen engelliler bu haktan yararlanabilir.

Makalemizi, ücretli çalışanları ile sınırlandırarak engelli çalışan veya bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını bulunan çalışanların hak ve sorumluluklarını konu edineceğiz. Bu noktada Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. Maddesi’nde bahsedilen “bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi” kavramının kimleri kapsadığını mevzuat açısından irdelemek gerekmektedir. Zira ilgili kanunda bu konuda bir düzenleme bulunmamakta, kimlerin bu kapsama gireceği belirtilmemektedir.

ENGELLİ EŞ VE ÇOCUKLAR İÇİN DE VERGİ İNDİRİMİ VAR

Bakmakla yükümlü olunan kişi kavramına ilişkin olarak, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda düzenleme yapılmıştır. Bu Kanunun 3. Maddesi’nin 10. Fıkrası’ndaki ilgili hüküm şöyledir;

Bakmakla yükümlü olduğu kişi: 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendi ile 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (1), (2) ve (7) numaralı alt bentleri ile yedinci, sekizinci ve onikinci fıkralarının dışında kalan genel sağlık sigortalısının, sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan;

a) Eşini,

b) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın bu Kanuna göre malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklarını,

c) Geçiminin genel sağlık sigortalısı tarafından sağlandığı Kurumca belirlenen kriterlere göre tespit edilen ana ve babasını ifade eder.

Bu mevzuat hükümlerinden açıkça anlaşılacağı üzere engelli çalışan ile eşi, çocuğu ya da geçimini sağladığı anne babası engelli olan çalışan, vergi indiriminden yararlanabilmektedir.

ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİN MAAŞLARA ETKİSİ NE KADARDIR?

Engellilik indirim tutarlarına ilişkin rakamlar, her yıl Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile belirlenmektedir. 2018 yılına ilişkin rakamları belirleyen Gelir Vergisi Genel Tebliği, 29.12.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmış, bu rakamlar ilgili mevzuat gereği Gelir Vergisi Kanunu’nun ilgili maddesine de işlenmiştir.

Peki bu tutarlara göre engelli çalışan yada bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını bulunan çalışanların vergi avantajı ne olacaktır? Bunun maaşlara yansıması ne kadardır?

 

Engellilik indirimlerine göre 2018 yılında asgari ücret tutarı üzerinden ücret alanların gelir vergisi avantajları şöyledir:

Çalışma Gücü Kaybına Göre Engelli DereceleriAylıkYıllık
İndirim TutarlarıVergi Avantajıİndirim TutarlarıVergi Avantajı
1. Derece Engelli (Çalışma gününün asgari % 80’ini kaybetmiş)1000 TL150 TL12.000 TL1.800 TL
2. Derece Engelli (Çalışma gücünün asgarî % 60’ını kaybetmiş)530 TL79,50 TL6.360 TL954 TL
3. Derece Engelli (Çalışma Gücünün Asgari %40’ını kaybetmiş)240 TL36 TL2.880 TL432 TL

 

AGİ İLE ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİNİN BİRLİKTE FAYDALANMAK MÜMKÜN MÜ?

AGİ ile engelli indiriminin tamamını, aynı anda alabilmek mümkün değildir. Bu konuda Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıklaması şu şekildedir;

“Engellilik indiriminden yararlanan bir ücretlinin gelir vergisi matrahı hesaplanırken engellilik indirimi mahsup edilecek ve engellilik indiriminin mahsubundan sonra kalan gelir vergisi matrahı üzerinden hesaplanan gelir vergisi tutarından da yıllık asgari geçim indirimi tutarının 1/12’si mahsup edilecektir. Mahsup edilecek tutar, kalan gelir vergisi tutarını aşamayacak ve mahsup edilemeyen asgari geçim indirimi tutarı diğer dönemlerde mahsup edilemeyecektir.

Engellilik indiriminden yararlanan bir ücretlinin, indirim nedeniyle gelir vergisi matrahının kalmaması durumunda gelir vergisi tevkifatı yapılamayacağı için asgari geçim indirimi uygulamasından yararlanması mümkün değildir. Asgari geçim indirimi uygulamasında esas olan, ücretlinin vergi matrahının doğması ve bu matrah üzerinden de gerçek usulde gelir vergisi tevkifatının yapılmış olmasıdır. Ancak, engellilik derecesine göre engellilik indirimi uygulaması sonrasında ücretlinin gelir vergisi matrahının kalması veya hizmet erbabına aylık maaş ödemesi dışında vergiye tabi diğer ödemelerin yapılması durumunda, yapılan gelir vergisi tevkifatını aşmamak üzere, ücretlinin asgari geçim indiriminden yararlanması mümkün bulunmaktadır. Ancak, ödenecek asgari geçim indirimi tutarı aylık asgari ücret üzerinden hesap edilen vergiden fazla olamayacaktır.”

Konuya ilişkin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı Engelliler İçin Vergi İndirim Rehberi’nde yer alan örneklere bakacak olursak;

2018 yılı Ocak ayında eşi ücretli olarak çalışan ve çocuğu olmayan 1. derece engellilik indiriminden faydalanan bir asgari ücretlinin asgari geçim indirim tutarı aşağıdaki tabloda belirtildiği şekilde hesaplanacaktır.

2018 Yılının Başında Geçerli Olan Asgari Ücretin Yıllık Brüt Tutarı (2.029,50X12=) 24.354,00 TL

Asgari Geçim İndirimine Esas Tutar (24.354,00X%50=) 12.177,00 TL

Asgari Geçim İndirimin Yıllık Tutarı (12.177,00X%15=) 1.826,55 TL

Asgari Geçim İndiriminin Aylık Tutarı (1.826,55 /12=) 152,21 TL

Asgari geçim indiriminin aylık tutarı olan 152,21 TL, aylık olarak hesaplanan gelir vergisi tutarından aşağıdaki şekilde mahsup edilecektir.

2018 Ocak Brüt Asgari Ücret: 2.029,50 TL

2018 Yılı Ocak Ayı Tevkifat Matrahı: 1.725,07 TL

1. Derece Engellilik İndirimi Tutarı: 1.000,00 TL

Engellilik İndirimi Düşüldükten Sonra Kalan Tevkifat Matrahı: 725,07 TL

2018 Yılı Ocak Ayı Ücretinden Hesaplanan Gelir Vergisi: 108,76 TL

2018 Yılı Ocak Ayı Mahsup Edilebilecek Azami A.G.İ Tutarı: 152,21 TL

2018 Yılı Ocak Ayında Yararlanılabilecek A.G.İ Tutarı: 108,76 TL

2018 Yılı Ocak Ayı Ödenecek Gelir Vergisi YOK

Asgari geçim indirimi uygulamasında, mahsup edilecek tutar, hesaplanan gelir vergisi tutarını aşamayacağından yalnızca 108,76 TL’lik kısmı ücretliye ödenecek ve (152,21 – 108,76=) 43,45 TL asgari geçim indirimi farkından yararlanamayacaktır. Bu tutar sonraki dönemlere de devredilmeyecektir.

Bir başka örnekle açıklayacak olursak, 2018 Ocak ayında eşi ücretli olarak çalışan ve 2 ve 8 yaşlarında iki çocuğu olan 2. derece engellilik indiriminden yararlanan bir asgari ücretlinin asgari geçim indirimi tutarı aylık 197,88 TL’dir.

Asgari geçim indiriminin aylık tutarı olan 197,88 TL, aylık olarak hesaplanan gelir vergisi tutarından şu şekilde mahsup edilecektir.

2018 Ocak Brüt Asgari Ücret 2.029,50 TL

2018 Yılı Ocak Ayı Tevkifat Matrahı 1.725,07 TL

2. Derece Engellilik İndirimi Tutarı 530,00 TL

2. Derece Engellilik İndirimi Düşüldükten Sonra Kalan Tevkifat Matrahı: 1.195,07 TL

2018 Yılı Ocak Ayı Ücretinden Hesaplanan Gelir Vergisi: 179,26 TL

2018 Yılı Ocak Ayı Mahsup Edilebilecek Azami A.G.İ Tutarı: 197,88 TL

2018 Yılı Ocak Ayında Yararlanılabilecek A.G.İ Tutarı: 179,26 TL

2018 Yılı Ocak Ayı Ödenecek Gelir Vergisi: YOK

Asgari geçim indirimi uygulamasında, mahsup edilecek tutar, hesaplanan gelir vergisi tutarını aşamayacağından yalnızca 179,26 TL’lik kısmı ücretliye ödenecek ve (197,88 – 179,26=) 18,62 TL asgari geçim indirimi farkından yararlanamayacaktır. Bu tutar sonraki dönemlere de devredilmeyecektir.

Bu örneklerde görüleceği gibi, engelli vergi indirimiyle AGİ’nin tamamının aynı anda alınabilmesi mümkün olmamaktadır. AGİ’den değişen oranlarda eksik yararlanılması söz konusudur. Bu noktada engelli vergi indirimi uygulamasının gerçekçi olabilmesi için kapsama giren kişilerin aylık net maaşını, tam oranda gerçekten artıracak şekilde düzenleme yapılması, engellilere pozitif ayrımcılık kapsamında doğru bir uygulama olacaktır. Ancak son tahlilde, engelli vergi indiriminden faydalanmak, çalışanlar için gelir artırıcı bir husustur.

ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİNDEN NASIL YARARLANILIR ?

Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen çalışanlar ve yakını engelli olan çalışanlar, bir dilekçe ile Vergi Dairesi Başkanlığı olan illerde ilgili Grup Müdürlüğüne, Vergi Dairesi Başkanlığı olmayan illerde ise Gelir Müdürlüğüne, Bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne, Vergi Dairesi bulunmayan ilçelerde ise Mal Müdürlüklerine başvurabilirler.

Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen kişinin kendisi engelli ise, dilekçe ekinde;

  • Çalıştığı iş yerinden alınacak, çalıştığına dair işveren tarafından imzalanıp kaşelenmiş yazı
  • T.C. Kimlik Numarasını içerir nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği ya da raporu düzenlemiş olan hastanece tasdikli örneği ile başvurmaladır.

Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen çalışanın bakmakla yükümlü olduğu yakını söz konusuysa dilekçe ekinde;

  • Çalıştığı iş yerinden alınacak çalıştığına dair işveren tarafından imzalanıp kaşelenmiş yazı
  • Bakmakla yükümlü kişinin ve engelli kişinin T.C. Kimlik Numarasını içerir nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Bakmakla yükümlü olduğuna dair belge
  • İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği ya da raporu düzenlemiş olan hastanece tasdikli örneği ile başvurmalıdır.

VERGİ DAİRESİ ONAYI OLMADAN İNDİRİMDEN FAYDALANILAMAZ

Bu aşamadan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı devreye girecektir. Engellilerin çalışma gücü kayıp oranları, Merkez Sağlık Kurulu’nca, Gelir Vergisi Kanunu’na ve bu Kanun gereğince hazırlanan Yönetmeliğe göre belirlenmektedir. Engelli çalışanların hastanelerden aldıkları ve ilgili müdürlükler vasıtasıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilen raporları Merkez Sağlık Kurulu’nca incelenir. Tespit edilen çalışma gücü kayıp oranlarına göre belirlenen engellilik dereceleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından engellinin başvurduğu Vergi Dairesi Başkanlığı’na veya Defterdarlığa bildirilir. Bu birimler tarafından da başvuru sahibine sonuç tebliğ edilir. Böylece engelli vergi indiriminden yararlanmaya başlanılır. İşçinin çalıştığı kurum ve kuruluşların, bu süreç işletmeden, işçinin engelli raporunu ibraz etmesi üzerine doğrudan vergi indirimi yapma hakkı bulunmamaktadır.

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

Engelli bireylerin yaşam enerjilerinin artırılması ve topluma kazandırılmaları son derece önemlidir. Anayasa ile devlete, engelli bireyleri koruma ve sosyal hayata kazandırma konusunda görev verilmektedir. Engelli bireylerin en önemli destekçisi ise aileleridir. Toplumun ve devletin, bu zor görevi başarı ile yerine getiren ailelere destek olması en temel görevlerinden biridir. Toplumsal hayatın bir parçası olmayı başarıp istihdama katılan engelli bireyler ile engelli bireylere sahip ailelerine destek olunması kritik önem arz etmektedir.

Gelir Vergisi Kanunu ile düzenlenen engelli vergi indirimi, Asgari Geçim İndirimi ile birlikte ve kesinti olmadan uygulanamadığı için amacına hizmet etmekten uzaklaşmaktadır. Bu nedenle AGİ kesintisi olmadan engellilerin vergi indiriminden faydalanmalarını sağlayacak bir düzenlemeye ihtiyaç vardı. Böyle bir adım, engellilerin ve engelli yakınlarının yaşam sevincine, hayat kalitesine ve toplumsal intibakına katkı yapacaktır.

Makalenin PDF halini indirmek için tıklayınız.

YASAL UYARI

Bu çalışma Kamutech Yazılım A.Ş. mevzuat grubu uzmanları tarafından hazırlanmıştır. Makalenin her türlü yayın hakkı Kamutech Yazılım A.Ş.'ye aittir. Kaynak göstermek ve link vermek kaydıyla alıntı yapılabilir.

 

 

Ekli Dosyalar

27 Haz 2018 - 14:13 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

19

Fırat Tektaş - İyi günlerler eşim yüzde 93 kolon kanseri 4 yıldır .tedavi görüyor.yalniz bana kimse söylemedi.4 yılımız heba oldu gerekli evrakları hazırlayıp.vergi dairesine başvuru yaptım.30 Mayıs'ta bugün ayin28 i daha cevap gelmedi...saklı oalrak asgari ücretli olarak çalışıyorum.bu vergi indirimi geriye dönük alinirmi dahada cevap alamadık...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 28 Haziran 08:53
18

Zübeyde Nur Yatgın - Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen çalışanlar ve yakını engelli olan çalışanlar, bir dilekçe ile Vergi Dairesi Başkanlığı olan illerde ilgili Grup Müdürlüğüne, Vergi Dairesi Başkanlığı olmayan illerde ise Gelir Müdürlüğüne, Bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne, Vergi Dairesi bulunmayan ilçelerde ise Mal Müdürlüklerine başvurabilirler.

Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen çalışanın bakmakla yükümlü olduğu yakını söz konusuysa dilekçe ekinde;

Çalıştığı iş yerinden alınacak çalıştığına dair işveren tarafından imzalanıp kaşelenmiş yazı

Bakmakla yükümlü kişinin ve engelli kişinin T.C. Kimlik Numarasını içerir nüfus cüzdanı fotokopisi

Bakmakla yükümlü olduğuna dair belge

İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği ya da raporu düzenlemiş olan hastanece tasdikli örneği ile başvurmalıdır.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13
17

Kemal - zorunlu emeklilik olayıda var onuda yazn. vergi indirimden faydalanan kışıler zorunlu emekli ediliyor. bununla ilgili yalandan bir duyuru yayınlandı ama kesinlikle resmiyeti yoktur bunuda belirtirseniz sevinirim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13
16

kadir - 5 yaşındaki kızımın yüzde seksen sürekli engelli raporu var eşimde bende 4d işçi olarak çalışıyoruz. vergi dairesine başvuruya gittiğimizde ikimizin başvuramayacağını içimizden sadece birinin başvurabileceği söylendi. bu durum hakkındaki görüşünüz nedir. hem anne hem baba başvuramaz mı ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13
15

İhsan Gezer - Evet, anne babadan biri engelli indirim için başvurabilir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13
14

Ali - Sayın hocam bu yıl taşerondan kadroya geçtik annem Psikayatri hastası oranı da %80 anneme bakmakla yükümlüyüm vergi indiriminden yararlanabilirmiyim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13
13

can - şahsım kamu işçisi olarak çalışmaktayım.annem engelli acaba şahsım olarak kendisine bakmakla yükümlü olduğum için vergi indirimi alabilirmiyim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13
12

Sedat - Benim iki çocuğum var otistik gelişim bozukluğu var biri 100/40 diyeri 100/25 ben asgari ücretle çalışan bir elamanim esimdende bosandim çocukların velayeti bende maasimda vergi muafiyeti yapilirmi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13
11

Zübeyde Nur Yatgın - Engelli çocuğu olan işçinin vergi muafiyetinden faydalanması için çocuğun en az %40 oranında engelli olması gerekir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13
10

Murat Can - Benim iki tane %96 raporlu bedensel engelli çocuğum var bakıcısı olarak annesi görünüyor.O yüzden işe gidemiyor.Ben işe gidiyorum peki ben babası olarak gelir vergisi indiriminden yararlanabilirmiyim?Ben gelir vergisi indiriminden yararlanabilirsem lütfen ne yapmam gerektiğini anlatabilirmisiniz?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13
09

İhsan Gezer - Eşiniz engellilik indiriminden yararlanır. Ancak kendisi çalıştığı için siz herhangi bir engellilik indiriminden yararlanamazsınız.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13
08

mustafa41 - Yüzde 80 üzeri için 1000 tl yazılmış acaba 1000 tl indirim mi oluyor yani 3000 maaş alan 4000 mi alıyor tam anlamadım ??

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13
07

İhsan Gezer - Yazıda detaylı olarak anlatılıyor. Dikkatli okumanızı öneririm…

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13
06

Misafir - Eşim özel sektör çalışanı 4A lı-%90 ağır engelli ve sürekli- sağlık kurulu raporu mevcut. Bende devlet memuruyum engelli vergi indiriminden ikimizde ayrı ayrı faydalanabilirmiyiz?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13
05

Fethi volkan akın - Ben 2001 yılından itibaren 1.derece engellilik indiriminden faydalanan ve kamuda çalışan işçiyim.maaslarımızdan engellilik indirimi yapılmasına rağmen ikramiyelerden engellilik indirimi yapılmamaktadır. Bu konu hakkında bilgi almak istiyorum

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13
04

Ferhat pak - Ben hem ful time hemde part time işte calisiyorum. %40 engelli raporum var. Bu rapor part time çalıştığım için bana eksik günler için herhangi bir vergi borcu gibi bir sorun cikarirlarmi. Veya iki işte hem ful time hem part time olarak çalışmam vergi indiriminden ve %40 tan emekli olursam herhangi bir borç cikarirlarmi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13
03

Özcan - Mrb iyi günler ben özel güvenlik personeli olarak çalışıyorum 4 yasında %96 ağır engelli raporlu bir çocuğum var bu durumda vergi indiriminden faydalana biliyormuyum

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13
02

İhsan Gezer - İşçinin eş, çocuk bakmak yükümlü olduğu anne babasından herhangi birinde engellilik durumu varsa, hastane raporuyla vergi dairesine gidip vergi indiriminden yararlanmak istediğini bildirmesi gerekmektedir. Sonrasında vergi dairesinden kuruma gönderilen yazı ile vergi indiriminden yararlanabilirsiniz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13
01

İhsan Gezer - Aynı maaş dönemi içerisinde sadece 1 ödemede engellilik indirimi yapılır. Hem tediye hem de maaşta sakatlık indirimi olursa mükerrer sakatlık indirimi uygulanması olur ve doğru değildir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Haziran 14:13