Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) Hesaplama Yöntemi Değişiyor!

Meclis’e sevk edilen Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile analık ve hastalık hallerinde ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinin hesabı değiştiriliyor.

Geçici iş göremezlik ödeneği; iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hâllerinde SGK tarafından verilen ve Rapor Parası olarak bilenen ödemedir.

Geçici iş göremezlik ödeneği;

– Yatarak tedavilerde prime esas günlük kazancının yarısı (1/2),

– Ayaktan tedavilerde prime esas günlük kazancının üçte ikisi (2/3) olarak ödenir.

Ödenek tutarı, son 3 ay içinde sigorta primine esas kazançlar toplamının, bu kazançlara esas prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanır.

Ancak 02/04/2021 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulan “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile bu düzenleme değişiyor.

Kanun Teklifinin 12. Maddesi şöyle:

Madde 12: 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 17 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki gibi değiştirilmiş ve üçüncü fıkrasının (b) bendinde yer alan “üç aylık” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

“İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde verilecek ödeneklerin veya bağlanacak gelirlerin hesabına esas tutulacak günlük kazanç; iş kazasının olduğu, meslek hastalığında ise iş göremezliğin başladığı tarihten önceki oniki aydaki son üç ay içinde; analık ve hastalık halinde ise iş göremezliğin başladığı tarihten önceki oniki aydaki 80 inci maddeye göre hesaplanacak prime esas kazançlar toplamının, bu kazançlara esas prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanır. Ancak, iş göremezliğin başladığı tarihten önceki son bir yıl içerisinde 180 günden az kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olanlara hastalık ve analık halinde ödeneğe esas tutulacak günlük kazanç, iş göremezliğin başladığı tarihteki günlük prime esas kazanç alt sınırının iki katını geçemez.” 

Torba Yasa teklifi olarak Meclis’e gelen ve kısa sürede kanunlaşması beklenen “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ndeki bu madde ile analık ve hastalık hallerinde ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinin hesabı değiştiriliyor.

Böylece artık analık ve hastalık hallerinde ödenecek rapor parasında, son 3 ayın prime esas kazancı yerine son 12 aydaki prime esas kazanç dikkate alınacak.

Böylece son 3 ayda yüksek prim ödeyerek (özellikle analık durumunda) daha yüksek rapor parası alınmasının önüne geçilecek.

Bu husus, Kanun Teklifinin Madde Gerekçeleri bölümünde şöyle ifade edildi:

Madde 12- Geçici iş göremezlik ödeneği hesaplanırken, ödeneğe esas kazanç sigortalının son 3 aydaki ortalama kazancına göre belirlenmektedir.

Sahte sigortalılık yapılarak ve ödeneğe esas kazanç ilgili üç aylık dönemde daha yüksek gösterilerek yüksek geçici iş göremezlik ödenekleri alınabilmektedir.

Düzenleme ile hastalık ve analık sigortasından ödenecek olan geçici iş göremezlik ödeneğine esas günlük kazancın hesabında dikkate alınan üç aylık dönemin on iki aya çıkarılması ve belirli bir prim ödeme gün sayısı şartını sağlamayan sigortalılara ödenek tutarında üst limit belirlenmesi suretiyle fazla ödenek ödenmesinin engellenmesi amaçlanmıştır.”

Sonuç olarak Meclis’e sevk edilen Torba Yasa Teklifi ile analık ve hastalık halinde  rapor parasının hesaplanma yöntemi değişiyor. Hali hazırda, sigortalının son 3 aydaki ortalama kazancına göre rapor parası hesaplanırken yeni dönemde on iki aylık kazancı dikkate alınarak rapor parası hesaplanacak. Böylece 3 aylık dönemde daha yüksek kazanç bildirilerek yüksek geçici iş göremezlik ödeneğinin alınmasının önüne geçilecek. Ayrıca son 1 yılda 180 günden az sigortası olanlara ödenecek günlük iş göremezlik ödeneği tutarı, prime esas kazanç alt sınırının iki katını geçemeyecek. Böylece 180 günden az sigorta ile geçici iş göremezlik alacak olanlar için sınırlama getirilmiş olacak.

Kanun Teklifine ulaşmak için tıklayınız 

05 Nis 2021 - 17:29 - SGK Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.