Hatalı Meslek Kodları, SGK’ya Ceza Ödemeden Nasıl Düzeltilebilir?

Kurumlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ceza ödemeden meslek kodlarını düzeltebilir mi? Meslek kodu yanlış bildirilen işçiler için düzeltme işlemleri, cezasız olarak ne zamana kadar yapılabilir?

Taşerondan kadroya geçen işçilerinin önemli sorunlarından biri de meslek kodlarının fiilen yaptıkları işe uygun olmamasıdır. Büro işi yapan işçinin meslek kodunun temizlik, teknik hizmetlerde çalışan işçinin meslek kodunun evrak dağıtıcısı olarak bildirilmesi gibi örneklerle sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Bilindiği gibi taşeron işçilerin kadroya geçmesini düzenleyen 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 375 sayılı KHK’nın Geçici 23 üncü maddesinin 5. fıkrasında şu hükme yer verilmiştir:

“Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir.”

Dolayısıyla kadroya geçen işçilerin alt işveren döneminde fiilen yaptıkları işi yapmaya devam etmeleri ve meslek kodlarının da buna uygun olması gerekmektedir.

Ancak çeşitli sebeplerle, meslek kodlarının fiilen yapılan işe uygun olarak bildirilmediği bilinen bir gerçektir.

Peki kurumlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ceza ödemeden meslek kodlarını düzeltebilir mi?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun idari para cezalarını düzenleyen 102. Maddesinin 1 fıkrasının n bendi şu şekildedir:

“(Ek: 15/7/2016-6728/51 md.) Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır.”

Bu maddede açıkça görüleceği gibi, meslek kodunun fiilen yapılan işe uygun olmaması para cezasına tabidir. Bu ceza, aylık asgari ücreti geçmemek üzere işçi başına asgari ücretin onda biri tutarındadır. Ancak, yine madde metninde görüleceği üzere bu cezanın Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine geçilmesinin ardından uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi’ne geçilmesi ise 01.07.2019 tarihine ertelenmiştir.

Dolayısıyla kurumlar, meslek kodu değişikliğini, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi’ne geçilmeden (01.07.2019 tarihinden) önce ceza ödemeden yapabilirler.

Meslek kodu yanlışlıklarını düzeltecek kurumların SGK’ya dilekçe ile başvurup; çalışanların fiilen yaptıkları işleri bir sütunda, yeni meslek koduna geçecekleri tarihi de bir başka sütunda gösterecek tablo ile değişiklik talep edebilirler.

SGK müdürlükleri, kurumların başvurusunu müteakip meslek kodu değişikliklerini, işçilerin fiilen yapılan işe uygun olarak ve cezası şekilde yapacaklardır.

Böylece yapılan işle meslek kodunun uyumu sağlanacak, bir diğer ifade ile işçinin meslek kodu, fiilen yaptığı işe uygun hale getirilmiş olacaktır.

 

08 Oca 2019 - 12:55 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

05

KASAP - Benim 1997 de basın çalışanı olarak işe başladım, 2 koduyla girilmiş olması gereken 2,5 sene yalnışlıkla 1 kodu ile girilmiş (Normal Çalışan ). Sonrası kendiliğinden düzelmiş görünüyor ama baştaki bu 2,5 sene hata işyerindenmi kaynaklı yoksa bodromdan sisteme geçirilirken SGK kaynaklı bir hatamı ? Bunun tespiti için arşivden Bodrolarımın incelenmesini talep eden bir yazı yazmam gerektiği söylendi. Bana bu dilekçe yazımı konusunda yardımcı olurmusunuz. Bu anlatıklarımı nasıl dilekçeye dökebilirim ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Ocak 12:55
04

murat - Temizlik personeli olarak çalıştığım hastanede kadro sürecinden sonra temizlik personel şefi olarak çalışmaya başladım 10 aydır bu Görevi yerine getirmekteyim.

Temizlik görevlisi meslek koduyla temizlik şefliği yapıyorum yaka kartımda temizlik şefi yazıyor idari toplantılara katılıp tutanaklara imzalar atıyorum burda meslek kodumun temizlik şefi olarak düzeltilmesi gerekmezmi?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Ocak 12:55
03

Altın - Çalıştığım yerde aşçı olarak hizmet vermekteyim fakat diğer aşçı diye yazıyor bunu düzeltmek için ne yapmalıyım birde diploma şartmı teşekkür ederim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Ocak 12:55
02

C.D. - merhaba, 2014 yılından buzamana kadar, şuan bulunduğum kurumda müdür sekreterliği, evrak işlemleri, posta işlemleri, başvuru ve kabul işlemleri görevinde bulunuyorum. Fakat ünvanım temizlik elemanı olarak gözükmektedir. göreve başlarken ise, sadece ünvanın temizlik elemanı olacak fakat hiçbir şekilde temizlik işlerinde görevlendirilmeyeceksin şeklinde anlaştık. şuanki görev tanımımda ise fiilen yaptığım işlere ek olarak tuvalet temizliği ve genel temizlikte eklendi. Bu tanım hukuk ve ahlaki olarak uygun mudur? Görev tanımımı fiilen yaptığım işe uygun bir tanım ile değiştirebilir miyim? Teşekkürler.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Ocak 12:55
01

VOLKAN AYHAN - 696 SAYILI KHK İLE BİT LERE GEÇMEDEN ÖNCEKİ MESLEK KODU BELEDİYE İLE TAŞERON FİRMA ARASINDAKİ HİZMET ALIM SÖZLEŞMESİNE GÖRE BÜRO İŞÇİSİ,BEDEN İŞÇİSİ YADA TEMİZLİK İŞÇİSİ OLARAK GÖSTERİLEN MÜHENDİSİN,KİMYAGERİN,LABORANTIN VB. MEZUN OLDUĞU ÜNİVERSİTEDEKİ BÖLÜMLERİNE GÖRE GERİYE DÖNÜK MESLEK KODU DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 08 Ocak 12:55