İdareler/İdarelerin Şirketleri, İş Güvenliği Uzmanına/İşyeri Hekimine Ek Ödeme Yapabilirler mi?

Kamu kurumları açısından 31 Aralık 2023 tarihinden önce iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirilmesi gerekli midir? İş sağlığı ve güvenliği hizmetinin ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden satın alınması halinde ücret ödenebilir mi?

İdareler/İdarelerin Şirketleri, İş Güvenliği Uzmanına/İşyeri Hekimine Ek Ödeme Yapabilirler mi?
İdareler/İdarelerin Şirketleri, İş Güvenliği Uzmanına/İşyeri Hekimine Ek Ödeme Yapabilirler mi?
Haber albümü için resme tıklayın

İçerik

Giriş

Bilindiği üzere, ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği alanındaki çalışmalar 20.06.2012 tarihli 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile tek bir çatı altında toplanmış, 30.06.2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak bazı maddeleri 30 Haziran 2012 bazı maddeleri 30 Aralık 2012 bazı maddeleri 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe konulmuştur.

Kanunun 6 ve 7’nci maddeleri kamu kurumları açısından (ilk erteleme 01.07.2016 – ikinci erteleme 01.07.2017 – üçüncü erteleme 01.07.2020 – dördüncü erteleme 31.12.2023) 23.07.2020 tarihli 7252 sayılı Kanunun 10’uncu maddesiyle 31 Aralık 2023 tarihinde yürürlüğe konulması hükme bağlanmıştır.

31 Aralık 2023 tarihinde uygulamaya girecek olan 6’ncı ve 7’nci maddelerden sadece 6’ncı maddesi kamu kurumlarını ilgilendirmekte olup, 31 Aralık 2023 tarihinde yürürlüğe konulacak 6’ncı maddesi genel olarak, mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren, çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, 10 ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirmeyi, çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilmeyi kapsamaktadır.

Bu çalışmada, kamu kurumları açısından 31 Aralık 2023 tarihinden önce iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirilmesi veya bu hizmetin ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet satın alınarak gördürülmesi halinde görevlendirilen iş sağlığı profesyonellerine ücret ödenip ödenmeyeceği, hizmet satın alınmasında hizmet bedelinin kurum bütçesinden karşılanıp karşılanmayacağı değerlendirilecektir.

Bu Makalenin PDF formatı için tıklayınız 

Yasal Mevzuat (6331 sayılı Kanun)

İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri

Madde 6 – (1) Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren;

a) Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/16 md.) Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilirler.

b) Görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşların görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılar.

c) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetlerini yürütenler arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlar.

ç) Görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşlar tarafından iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuata uygun olan ve yazılı olarak bildirilen tedbirleri yerine getirir.

d) Çalışanların sağlık ve güvenliğini etkilediği bilinen veya etkilemesi muhtemel konular hakkında; görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşları, başka işyerlerinden çalışmak üzere kendi işyerine gelen çalışanları ve bunların işverenlerini bilgilendirir.

(2) 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşları; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini, Sağlık Bakanlığına ait döner sermayeli kuruluşlardan doğrudan alabileceği gibi 4734 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde de alabilir.

(3) Tam süreli işyeri hekimi görevlendirilen işyerlerinde, diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlu değildir.

(4) (Ek: 10/9/2014-6552/16 md.) Birinci fıkranın (a) bendine göre yapılacak görevlendirme süresinin belirlenmesinde 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki öğrenci statüsünde olan çırak ve stajyerler, çalışan sayısının toplamına dâhil edilmez.

Yasal Mevzuat Çerçevesinde Konunun Değerlendirilmesi

6331 sayılı Kanunun özünde aslında tüm çalışanların iş sağlığı ve güvenliğini koruma düşüncesi yatmaktadır. Çalışanların çalışma ortamlarının iyileştirilmesi çalışanlara hem bedenen hem de ruhen katkı sağlayacaktır.

Kamu kurum ve kuruluşları açısından iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri öncelikle o kamu kurum ve kuruluşunda kendi çalışanları arasında iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve 10’dan fazla çalışanı olup çok tehlikeli sınıfta bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında ayrıca diğer sağlık personeli görevlendirilecektir.

Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin bulunmadığı takdirde bu hizmetin tamamı veya bir kısmı ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet satın alınarak yerine getirilecektir.

İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirildiğinde bunlara herhangi bir ilave ödeme yapılıp yapılmayacağı hususu, 6331 sayılı Kanunun 8’inci maddesinin (7) numaralı fıkrasında düzenlenmiştir.  Düzenleme aynen aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

“(7) Kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuata göre çalıştırılan işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personel, gerekli belgeye sahip olmaları şartıyla asli görevlerinin yanında, belirlenen çalışma süresine riayet ederek çalışmakta oldukları kurumda veya ilgili personelin muvafakati ve üst yöneticinin onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilecek personele, görev yaptığı her saat için (200) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ilave ödeme, hizmet alan kurum tarafından yapılır. Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu durumdaki görevlendirmeye ilişkin ilave ödemelerde, günlük mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, aylık toplam seksen saatten fazla olan görevlendirmeler dikkate alınmaz.”

İlave ödeme, çalışanın asli görevinin yanında sadece işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı olanlara ödenmekte, diğer sağlık personeline ödenmemektedir.

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı hali hazırda çalıştığı kurumda bu işlerde görevlendirilmesi için muvafakati aranmaz ancak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilmesi halinde muvafakati aranır ve üst yöneticisinin onayı gerekir.

Bahse konu ilave ödeme aylık 80 saati geçememekte ve her 1 saat için 200 gösterge rakamının memur aylık katsayı ile çarpılması sonucu bulunan tutarda ödenmekte, bu ödemeden sadece damga vergisi kesilmekte, gelir vergisi, sigorta primi, işsizlik sigortası primi kesilmemektedir.

Örneğin; ayda 80 saat üzerinde bir görevlendirme yapılması durumunda 2020/07-12 döneminde memur aylık katsayı 0,154461 olduğu dikkate alındığında 1 saatin karşılığı 200 x 0,154461 = 30,8922 TL, 80 saatin karşılığı 2.471,376 TL, 0,00759 damga vergisi 18,757 TL, ödenecek tutar 2.452,62 TL olacaktır.

İşte bu noktada 6331 sayılı Kanunun 38’inci maddesinde ifadesini bulan “KAMU KURUMLARI” açısından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğünün 31 Aralık 2023 tarihine kadar ertelenmiş olması nedeniyle, söz konusu yükümlülüğün bu tarihten önce yerine getirilmesi durumunda iş sağlığı hizmetlerinde görev alacak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimine ilave ödeme veya hizmet satın alınması halinde hizmet bedeli ödeme söz konusu olabilecek mi? Başka bir deyişle, 31 Aralık 2023 tarihinden önce söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmesi mümkün olacak mı? Olacak ise ilave ödeme veya hizmet bedeli ödemesi yapılabilecek mi? Kamu kurumlarının özellikle mahalli idarelerin kurdukları şirketler bu kapsamda mı değerlendirilmelidir?

Kamu Kurumları 6331 sayılı Kanunda Ne Şekilde Düzenlenmiştir? Nasıl Değerlendirilmelidir?

6331 sayılı Kanunda kamu kurumları aşağıdaki maddelerde şu şekilde geçmiştir.

Madde 3-d – Eğitim kurumu: İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin eğitimlerini vermek üzere Bakanlıkça yetkilendirilen KAMU KURUM VE KURULUŞLARINI, üniversiteleri ve Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren şirketler tarafından kurulan müesseseleri,

Madde 3-m – Ortak sağlık ve güvenlik birimi: KAMU KURUM VE KURULUŞLARI, organize sanayi bölgeleri ile Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren şirketler tarafından, işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak üzere kurulan gerekli donanım ve personele sahip olan ve Bakanlıkça yetkilendirilen birimi,

Madde 6-(2) – 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki KAMU KURUM VE KURULUŞLARI; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini, Sağlık Bakanlığına ait döner sermayeli kuruluşlardan doğrudan alabileceği gibi 4734 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde de alabilir.

Madde 7-aKAMU KURUM VE KURULUŞLARI hariç ondan az çalışanı bulunanlardan, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri faydalanabilir. Ancak, Cumhurbaşkanı, ondan az çalışanı bulunanlardan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin de faydalanmasına karar verebilir.

Madde 8-7) – KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ilgili mevzuata göre çalıştırılan işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personel, gerekli belgeye sahip olmaları şartıyla asli görevlerinin yanında, belirlenen çalışma süresine riayet ederek çalışmakta oldukları kurumda veya ilgili personelin muvafakati ve üst yöneticinin onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilecek personele, görev yaptığı her saat için (200) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ilave ödeme, hizmet alan kurum tarafından yapılır. Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu durumdaki görevlendirmeye ilişkin ilave ödemelerde, günlük mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, aylık toplam seksen saatten fazla olan görevlendirmeler dikkate alınmaz.

Madde 26-2 – İdari para cezaları tüzel kişiliği bulunmayan KAMU KURUM VE KURULUŞLARI adına da düzenlenebilir.

Geçici Madde 6- KAMU KURUM VE KURULUŞLARI ile mahalli idarelerde gerçekleştirilmiş olan işyeri hekimliği ücreti ödemeleri nedeniyle kamu görevlileri hakkında idari veya mali yargılama ve takibat yapılamaz, başlatılanlar işlemden kaldırılır, bu ödemeler geriye tahsil ve tazmin konusu edilemez.

Madde 38-1 Bu Kanunun; a) (Değişik: 12/7/2013-6495/56 md.) 6 ve 7 nci maddeleri; 1) 4857 sayılı İş Kanununun mülga 81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç KAMU KURUMLARI ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 31/12/2023 tarihinde.

Bu maddelere bakıldığında “KAMU KURUMLARI”, “KAMU KURUM VE KURULUŞLARI” şeklinde bir ibarenin yanında “MAHALLI IDARELER” ayrı ayrı düzenlendiği görülmektedir. 6331 sayılı Kanun kamu kurumları, kamu kurum ve kuruluşları, mahalli idareleri tanımlamamıştır. O zaman hangi Kanuna bakıp tanımlamamız gerekir? Kanaatimizce 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu olmalıdır. 5018 sayılı Kanunun kapsam başlıklı 2’nci maddesine göre; Bu Kanun, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ve mahallî idarelerden oluşan genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin malî yönetim ve kontrolünü kapsar.; tanımlar başlıklı 3’üncü maddesine göre; Münhasıran bu Kanunun uygulanmasında; a) Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri: Uluslararası sınıflandırmalara göre belirlenmiş olan, merkezî yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ve mahallî  idareleri, b) Merkezî yönetim kapsamındaki kamu idareleri: Bu Kanuna ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerini, c) Düzenleyici ve denetleyici kurumlar: Bu Kanuna ekli (III) sayılı cetvelde yer alan kurumları, d) Sosyal güvenlik kurumları: Bu Kanuna ekli (IV) sayılı cetvelde yer alan kamu kurumlarını, e) Mahallî idare: Yetkileri belirli bir coğrafi alan ve hizmetlerle sınırlı olarak kamusal faaliyet gösteren belediye, il özel idaresi ile bunlara bağlı veya bunların kurdukları veya üye oldukları birlik ve idareleri,” ifade eder denilmiştir. 5018 sayılı Kanunda bu idarelerin şirketlerine yer verilmediği görülmüştür.

İdarerin şirketlerine özellikle örnek olması açısından 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun kapsam başlıklı 2’nci maddesine bakmamız gerekir.

“Aşağıda belirtilen idarelerin kullanımında bulunan her türlü kaynaktan karşılanan mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihaleleri bu Kanun hükümlerine göre yürütülür:

a) (Değişik: 1/6/2007-5680/1 md.) Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı; döner sermayeli kuruluşlar, birlikler (meslekî kuruluş şeklinde faaliyet gösterenler ile bunların üst kuruluşları hariç), tüzel kişiler. 

b) (Değişik: 30/7/2003-4964/1 md.) Kamu iktisadi kuruluşları ile iktisadi devlet teşekküllerinden oluşan kamu iktisadi teşebbüsleri.

c) (Değişik: 30/7/2003-4964/1 md.) Sosyal güvenlik kuruluşları, fonlar, özel kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle kurulmuş ve kendilerine kamu görevi verilmiş tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar (meslekî kuruluşlar ve vakıf yüksek öğretim kurumları hariç) ile bağımsız bütçeli kuruluşlar. 

d) (Değişik: 12/6/2002-4761/10 md.)(a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilenlerin doğrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları her çeşit kuruluş, müessese, birlik, işletme ve ŞİRKETLER.”

Kamu İhale Kanunu, idarelerin şirketlerinde bahsederken özel olarak düzenleme yapmıştır. İdarelerin şirketlerinden özellikle münhasıran bahsetmiştir.

6331 sayılı Kanun, 5018 sayılı Kanun, 4734 sayılı Kanun hükümlerine bakıldığında kamu kurumlarından mahalli idareler de dahil olup, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde kurulan şirketlerinin dahil edilemeyeceği değerlendirilmektedir.

31 Aralık 2023 Tarihinden Önce Söz Konusu Yükümlülüğü Yerine Getirmek Mümkün mü?

Kanaatimizce, kamu kurumları yukarıda açıklanan yükümlülüğünü 31 Aralık 2023 tarihinden önce yerine getirebileceği gibi ilave ödeme veya hizmet bedeli ödemesini de yapabilir. Şöyle ki, aslında kanun koyucu kamu kurumlarına şu hususu vurgulamaktadır. 31 Aralık 2023 tarihinden önce çalışanların arasında söz konusu niteliklere sahip personelini belirle, çalışanların arasında yoksa söz konusu niteliklere sahip belgeleri temin etmeleri hususunda çalışanlarını yönlendir, böylelikle çalışanların sağlık ve güvenliklerini sağla, bunun için yapacağın ödeme çalışanların sağlık ve güvenliklerini sağlama ödevinden daha sonra gelir.

Dönemin Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün Görüşü

Dönemin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın 03.10.2016 tarihli ve 21317045.918.01/72154 sayılı yazı ile dönemin Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nden görüş talep edilmiştir. Söz konusu talebe 23.12.2016 tarih ve 45516914-110.11.04-[462.1065]-10495 sayı ile cevap verilmiştir. Bu görüş yazısına göre;

“…Diğer taraftan, 6331 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin 20/8/2016 tarihli ve 6745 sayılı Kanunun 71 inci maddesi ile değişiklik yapılmadan önceki hükümlerine göre, kamu kurum ve kuruluşlarında anılan Kanunla yükümlülükler bazı kurum veya kuruluşlar açısından 1/7/2016 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktaydı. Ancak, 7/9/2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ve yayımı tarihinde yürürlüğe giren 6745 sayılı Kanunun 71 inci maddesi ile 6331 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan “1/7/2016” ibaresi,  “1/7/2017” olarak değiştirilmek suretiyle söz konusu yükümlülükleri 1/7/2016 tarihinde başlayan kamu kurum ve kuruluşları açısından anılan Kanunun 6 ncı ve 7 nci maddelerine ilişkin yürürlük tarihi 1/7/2017 tarihine ertelenmiş bulunmaktadır.

Bu çerçevede, 6331 sayılı Kanunla getirilen yükümlülükleri yerine getirme zorunluluğu 1/7/2016 tarihinde başlayan kurumlar bakımından bu zorunluluğun bir kısmı 1/7/2017 tarihine ertelendiğinden ve bu kurumlar için 1/7/2017 tarihinden önce söz konusu ertelenen yükümlülüklerin ifa edilmeye başlanması sorumluluğu bulunmadığından,   söz konusu 6 ncı madde gereğince işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı görevlendirilerek ilgili personele ilave ödeme verilmeye başlanmasının hukuken mümkün olmadığı değerlendirilmektedir. 

Öte yandan, 6331 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin; 6745 sayılı Kanunun 71 inci maddesi ile değişiklik yapılmadan önceki hükümleri gereğince sözü edilen yükümlülükleri 1/7/2016 tarihinde başlamış ve bu tarih itibarıyla da kendi çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmiş kamu kurumlarında ise uygulamanın yürürlük süresine ilişkin düzenlemede yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği 7/9/2016 tarihine kadar uygulamanın devam ettiği ve bu süreye kadar görevlerini ifa eden kişilere de çalışmaları karşılığında ödeme yapılması mümkün bulunmaktadır.

Bu itibarla, bazı kamu kurum ve kuruluşları açısından 6331 sayılı Kanunla getirilen yükümlülükler 1/7/2016 tarihinde yürürlüğe girmiş olmasına rağmen,  6745 sayılı Kanunun 71 inci maddesi ile yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği 7/9/2016 tarihi itibarıyla anılan Kanunun 6 ncı ve 7 nci maddeleri bakımından uygulama tarihi 1/7/2017 tarihi olarak yeniden belirlendiğinden, bu kapsamdaki kurumlarda çalıştırılan işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarına 1/7/2016-7/9/2016 tarihleri arasında söz konusu ek ödemenin yapılması, 7/9/2016 tarihinden itibaren 1/7/2017 tarihine kadar ise ek ödeme yapılmaması gerektiği değerlendirilmektedir.”

Bu görüş yazısında dikkat çeken husus, “kamu kurumları” ibaresi daha geniş bir tanımla “kamu kurum ve kuruluşları” kullanılmış olup, yine bu ifadede de idarelerinin şirketlerinin yer alamayacağı değerlendirilmektedir.

Yine bu görüş yazısında dikkati çeken bir husus ta; 01.07.2017 (en son ertelemede 23.12.2023) tarihinden önce söz konusu ertelenen yükümlülüklerin ifa edilmeye başlanması sorumluluğu bulunmadığı, işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı görevlendirilerek ilgili personele ilave ödeme verilmeye başlanmasının hukuken mümkün olmadığıdır.

Buna benzer bir görüş te, 01.03.2017 tarih ve 45516914-110.11.04-[115462.1080]-2075 sayılı yazı ile Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığına verilmiştir.

Sonuç ve Kanaat

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde; kamu kurumları (mahalli idareler dahil) açısından her ne kadar iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğü 31 Aralık 2023 (bir başka erteleme olmazsa) tarihine ertelenmiş olsa dahi kamu kurumları bu tarihten önce belirtilen yükümlülüğü yerine getirmesi ve bunu yerine getirirken iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimine ayda 80 saati geçmeyecek şekilde 200 gösterge rakamı memur aylık katsayısı ile çarpımında bulunacak tutarda ödeme yapılması ve/veya ortak sağlık güvenlik biriminden hizmet satın alınarak bedelinin ödenmesi gerektiğini değerlendiriyoruz.

Kamu kurumlarının (mahalli idareler dahil) kurdukları şirketler açısından ise 6331 sayılı Kanunun 6’ncı maddesi; 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 31.12.2023 tarihinde yürürlüğe konulacak, 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.01.2014 tarihinde, diğer işyerleri açısından 30.12.2012 tarihinde yürürlüğe konulmuştur.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın söz konusu görüş yazısını yukarıda açıklanan gerekçelerle yeniden revize etmesi gerektiğini değerlendiriyoruz.

YASAL UYARI Bu çalışma Kamutech Yazılım A.Ş. mevzuat grubu uzmanları tarafından hazırlanmıştır. Makalenin her türlü yayın hakkı Kamutech Yazılım A.Ş.'ye aittir. Kaynak göstermek ve link vermek kaydıyla alıntı yapılabilir.
Ekli Dosyalar

28 Eyl 2020 - 11:43 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.