İş Değiştiren Çalışanın Vergi Matrahı Sıfırlanır mı?

İş değiştiren ve yeni bir iş yerinde çalışmaya başlayan işçilerin vergi matrahı sıfırlanır mı?

Çalışma hayatında sık karşılaşılan durumlardan biri de iş değiştirilmesi durumudur.

Çeşitli nedenlere bağlı olarak iş değiştiren veya çalışma hayatına kısa bir süre ara verdikten sonra yıl içinde yeniden çalışmaya başlayan işçilerin vergi matrahının sıfırlanıp sıfırlanmayacağı merak edilen bir husustur. Bilindiği gibi işçilerin ödeyeceği gelir vergisinde, yıl içindeki gelir toplamı önem ifade etmekte, dahil olduğu vergi dilimine göre gelir vergisi ödemektedir.

İş değiştiren kişilerin vergi matrahının sıfırlanıp sıfırlanmayacağı, Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 103-708 Sayı ve 10/06/2011 tarihli Özelgesi ile açıklığa kavuşturulmuştur. Özelgede şöyle denilmektedir:

“Bu hüküm ve açıklamalara göre, yeni işe başlayan personelin çalışacağı süre içerisinde elde edeceği ücret gelirinin Gelir Vergisi Kanunu’nun 61, 94 ve 103 üncü maddeleri uyarınca vergilendirilmesi aşamasında daha önce çalışmış olduğu işverenden elde ettiği kümülatif ücret matrahının yeni iş yerinde çalışacağı süre içerisinde elde edeceği ücret matrahı ile ilişkilendirilmemesi gerekmektedir. Bir başka anlatımla yeni iş yerinde söz konusu personelin elde edeceği ücretlerin tevkif suretiyle vergilendirilmesine esas olarak başlangıçta “0” matrahın dikkate alınması gerekmektedir.”

Dolayısıyla bu hüküm çerçevesinde, mevcut işinden ayrılan ve yeni bir iş yerinde çalışmaya başlayan işçinin vergi matrahı sıfırlanacaktır. Ödeyeceği gelir vergisi, yeni iş yerindeki kazançları dikkate alınarak hesaplanacaktır. Eski iş yerindeki kazançları kümülatif vergi matrahına dahil edilmeyecektir.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Özelgesi şu şekildedir:

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 103-708

10/06/2011

Konu

:

İşveren değiştiren personelin ücret gelirinin vergilendirilmesi hk.  

İlgide kayıtlı özelge formunda, 01/01/2010-09/04/2010 tarihleri arasında … içerisinde bulunan … Şirketi Serbest Bölge Şubesinde çalıştığınız, söz konusu işyerinde kazandığınız ücretin Serbest Bölgeler Kanunu’na istinaden vergiden muaf olduğu, adı geçen firmadan 09/04/2010 tarihinde ayrılarak … Tersaneler bölgesinde bulunan … firmasında 07/06/2010 tarihinde işe başladığınız, yeni çalışmaya başladığınız firmaya işe girişte bilgi amaçlı olarak önceki çalıştığınız firmada elde ettiğiniz geliri gösteren vergiden muaf kümülatif vergi matrahınızı bir yazı ile beyan ettiğiniz, firma beyan ettiğiniz vergiden muaf kümülatif vergi matrahınızı, başlangıç olarak kabul ederek vergiye tabi olan ücretleri de bu matrah üzerine ekleyerek gelir vergisi hesaplamaya başladığını belirtilerek, Serbest Bölgede çalıştığınız süre içerisinde kazandığınız ücrete ait kümülatif vergi matrahınız, aynı yıl içerisinde ünvanı farklı serbest bölge dışındaki yeni firmada vergi diliminin belirlenmesi için vergiye tabi ücretinizin vergiden muaf kümülatif vergi matrahınıza dahil edilecek şekilde belirlenip belirlenmediğini ya da bu iki vergi matrahının birbirinden ayrılarak vergiye tabi kazandığınız ücretler sıfırdan başlayarak vergi dilimini hesaplanıp hesaplanamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 61’inci maddesinde, “Ücret işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez…” denilmekte olup, 62’nci maddesinde ise “İşverenler hizmet erbabını işe alan, emir ve talimatları dahilinde çalıştıran gerçek ve tüzel kişilerdir.” denilerek “işveren”in tanımına yer verilmiştir.

Diğer taraftan, aynı Kanun’un 86’ncı maddesinde ise “Aşağıda belirtilen gelirler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirler beyannameye dahil edilmez.

1- Tam mükellefiyette

b) Tek işverenden alınmış ve tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretler (4962 sayılı Kanunun 17/D maddesiyle değişen parantez içi hüküm 07/08/2003 tarihinden geçerli olmak üzere) (birden fazla işverenden ücret almakla beraber, birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerinin toplam 103’üncü maddede yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşmayan mükelleflerin, tamamı tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretleri dahil)…” hükmüne yer verilmiş olup, Gelir Vergisi Kanunu’nun 103’üncü maddesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutar 2010 yılı için 22.000 TL olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan, gelirin toplanması ve beyanına ilişkin olarak 16 no.lu Gelir Vergisi Sirküleri’nde ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir.

Öte yandan, işveren değişikliği ile ilgili olarak 160 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde, “…Buna göre, bir hizmet erbabının birden fazla işverenden ücret alması halinde, her bir işverenin ödediği ücretler, ayrı ayrı vergilendirilmektedir. Dolayısıyla vergi tarifesi, her bir işverenin ödediği ücrete, diğer işveren veya işverenlerin ödediği ücretle ilgilendirilmeksizin ayrı ayrı uygulanmaktadır…” açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, yeni işe başlayan personelin çalışacağı süre içerisinde elde edeceği ücret gelirinin Gelir Vergisi Kanunu’nun 61, 94 ve 103 üncü maddeleri uyarınca vergilendirilmesi aşamasında daha önce çalışmış olduğu işverenden elde ettiği kümülatif ücret matrahının yeni iş yerinde çalışacağı süre içerisinde elde edeceği ücret matrahı ile ilişkilendirilmemesi gerekmektedir. Bir başka anlatımla yeni iş yerinde söz konusu personelin elde edeceği ücretlerin tevkif suretiyle vergilendirilmesine esas olarak başlangıçta “0” matrahın dikkate alınması gerekmektedir.

Ayrıca, serbest bölgede istisna kapsamında elde ettiğinizi belirttiğiniz ücret gelirinizin, birden fazla işverenden elde edilen ücret gelirinin beyanına ilişkin tespit edilen haddin hesabında dikkate alınmaması gerektiği gibi, ücret geliriniz veya diğer gelirlerinizin yıllık gelir vergisi beyannamesiyle beyanı halinde istisna kapsamındaki ücret gelirinizin beyannameye ithali de söz konusu olmayacaktır.

Öte yandan, serbest bölgede elde ettiğiniz ücretin istisna kapsamında olmaması durumunda ise birinci işverenden almış olduğunuz ücretin hangisi olacağı tarafınızdan serbestçe belirlendikten sonra, birden sonraki işverenlerden elde ettiğiniz gayrisafi ücretler toplamının 2010 yılı için 22.000TL’yi aşması halinde, birinci işverenden elde ettiğiniz ücret de dahil olmak üzere ücret gelirlerinizin tamamını yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmeniz gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

02 Oca 2019 - 15:36 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

10

İhsan Gezer - Ana iş veren değişmediği müddetçe matrah sıfırlanmaz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 15:36
09

İhsan Gezer - Evet, yeni bir iş yerine geçtiğiniz için matrahınız sıfırlanır.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 15:36
08

İhsan Gezer - Mevcut hüküm çerçevesinde, mevcut işinden ayrılan ve yeni bir iş yerinde çalışmaya başlayan işçinin vergi matrahı sıfırlanacaktır. Ödeyeceği gelir vergisi, yeni iş yerindeki kazançları dikkate alınarak hesaplanacaktır. Eski iş yerindeki kazançları kümülatif vergi matrahına dahil edilmeyecektir. Vergi dairesi kısmı için vergi dairesi ile görüşmenizi öneririz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 15:36
07

İbrahim - Merhabalar. Ben bir KİT kurumunda çalışıyorum ve Hizmet Alımı Yolu ile ihale usulü çalışıyoruz. Ana iş veren KİT kurumu. Alt iş verende yıl içerisinde 22 Temmuz a kadar çalıştım. 22 Temmuz da bu merkezden ayrılarak aynı ana işveren e bağlı başka bir merkezde başka bir firmada işe başladım. Bu durumda benim vergi matrahım sıfırlanır mı ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 15:36
06

Sefa - Merhaba sayın ilgili,

2019 Eylül 6 da mevcut iş yerimden 103 bin liralık kümülatif matrahla ayrıldım. 09.09.2019 itibariyle başka bir şirkete başladım ve yeni şirkete bunu bildirmeme rağmen sıfırdan başlayacaklarını söylediler. Kalan aylarda net mmaş olarak anlaştım ve net maaşım 11.490 olacak. Bu durumu 2020 mart ayında vergi dairesine gidip beyan da bulunursam. Bir ceza yada ödeme çıkacak mı. Çıkacaksa nasıl bir hesaplama olacak. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 15:36
05

Ufuk koca - Merhaba.ağustos ayinda calistigim firmam ile yaptigim belirli sureli is sozlesmem biticek.eylul ayinda baska bir firmaya baslicam.kumulatif gelir vergisi matrahim 60bin tl civarinda olucak agustos ayinin sonunda.yeni firmaya gecince bu matrahin sifirlanmasi gerekir mi?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 15:36
04

Zübeyde Nur Yatgın - Sıfırlanması gerekir. Kurumunuzla görüşebilirsiniz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 15:36
03

ÖMER RAŞİT CEYLAN - Ben özel bir şirketten işten ayrıldıktan sonra ağustos ayında belediye şirketine geçtim. Benimde vergi matrahım sıfırlanmadı. Vergi kesintisi diğer çalışanlar ile aynı tutarda yapılıyor. Bu normal midir ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 15:36
02

Zübeyde Nur Yatgın - Taşerondan kadroya geçen işçiler için ayrı düzenleme yapıldı. Maliye Bakanlığı matrahların sıfırlanmayacağına ilişkin yazı yayımladı. Konu ile ilgili: https://www.kamuiscileri.net/maliye-bakanligindan-taseron-gelir-vergisi-hakkinda-onemli-aciklama-6866.html

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 15:36
01

Erhan üzmez - Ancak biz taşerondan kadroya geçtikten sonra bizim vergi kümülatif vergi matrahımız sıfırlanmadı taşerondaki vergi matrahı ile birleştirildi bu yasal mıdır?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 15:36