İş Güvenliği Eğitimi Zorunlu mu?

Çalışanlar iş güvenliği eğitimi almak zorunda mı? İşverenler çalışanlarına eğitim vermek zorunda mı? İş güvenliği eğitimi verilmemesi idari para cezasını gerektirir mi? İşverenin işçisine eğitim vermemesi iş kazasında sorumlu tutulmasını gerektirir mi?

İş Güvenliği Eğitimi Zorunlu mu?
İş Güvenliği Eğitimi Zorunlu mu?
Haber albümü için resme tıklayın

Giriş

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 16, 17 ve 18’inci maddelerinde çalışanların bilgilendirilmesi, eğitimi, görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanmasına yer verilmiştir. İşveren, işyerinde karşılaşılacak sağlık ve güvenlik riskleri, koruyucu ve önleyici tedbirler, kendileri ile ilgili yasal hak ve sorumluluklar, ilk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda görevlendirilen kişiler konularında sözlü veya yazılı bilgilendirmekle yükümlüdür. İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını, özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilmesini sağlar. İşe başlama eğitimi; çalışan fiilen çalışmaya başlamadan önce, çalışanın yapacağı işe, varsa kullanacağı iş ekipmanına ve işyerine özgü iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini içeren konularda uygulamalı olarak verilen eğitimdir. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır. Eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamayacağı gibi eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılacaktır. Eğitim sürelerinin haftalık çalışma süresinin üzerinde olması hâlinde, bu süreler fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma olarak değerlendirilir. İşveren, görüş alma ve katılımın sağlanması konusunda, çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda görüşlerinin alınması, teklif getirme hakkının tanınması ve bu konulardaki görüşmelerde yer alma ve katılımları sağlar.

Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür.

Bu çalışmamızda, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimi konusunda 6331 sayılı Kanun, ve gerekçesi ile 15 Mayıs 2013 tarih ve 28648 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri dikkate alınarak iş güvenliği eğitimi konusunu işlemeye çalışacağız.

1- Eğitimin Gerekliliği ve Zorunluluğu

6331 sayılı Kanun gereğince, iş sağlığı ve güvenliği konusunda bütün sorumluluk işverene verilmiş olmakla birlikte çalışanların iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasına katkılarını arttırmanın en etkili yolu eğitimdir. Yeterli eğitim alan ve işyerindeki riskler konusunda bilgilendirilmiş olan çalışanlar kendi hayatlarına değer verme olgusunun gelişmesiyle birlikte güvenlik kültürünün oluşturulması hedeflenmektedir. Çalışanlarda davranış değişikliğini hedefleyen iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin ve çalışanların bilgilendirilmesinin önemi yaşanmış iş kazaları incelendiğinde de görülecektir.

İşe başlama eğitimi almadan istihdam edilen çalışanlarda iş kazası görülme oranın fazlalığı istatistikî verilerden anlaşılmaktadır. İşe yeni başlama, çalışma yeri veya iş değişikliği, iş ekipmanının değişmesi hali ile yeni teknoloji uygulanmasından doğan mesleki acemiliğin giderilmesi, iş kazalarının engellenmesi eğitimle mümkün olup bu eğitimin verilmesi görevi işverene yüklenmiştir.

Bilgilendirme ve eğitim yükümlülükleri dışında, risk değerlendirmesi, çalışma ortamı gözetimi ve ortam ölçümleri gibi tespitlerin sonuçlarından yola çıkılarak ayrıca eğitim ihtiyacı belirlenmeli ve bu eğitim ihtiyaçları ivedilikle karşılanmalıdır. Bilgiyi verenler, verdikleri bilginin anlaşılabilir olmasını sağlamak durumundadır. Bilgilendirme, açık ve net olmalıdır. Bilgilendirme, yazılı olabileceği gibi bilgilendirmede sözlü anlatımlar, görseller, video sunumları da iyi sonuçların elde edilmesini sağlayabilir.

Verilen eğitimler, amaca ve hedefe yönelik olmalı, çalışanların yaptıkları işle ilgili davranışlarında olumlu değişikliğe neden olabilmeli ve uygun davranış sergilemesini sağlamalıdır. Eğitimler, beklenen faydanın sağlanabilmesi için çalışanların seviyesine uygun, açık, net ve anlaşılabilir olmalıdır.

İş sağlığı ve güvenliğinde kabul edilen AB müktesebatı yeni yaklaşımının getirdiği en önemli yeniliklerden bir tanesi de çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanmasıdır. Ülkemiz tarafından kabul edilen 155 sayılı ILO Sözleşmesinde de işverenlerce çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konularındaki çalışmalara katılımlarının sağlanacağı taahhüt edilmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yapılan çalışmaların başarılı olmasında en önemli aktörlerden birisi, aynı zamanda bu çalışmaların büyük ölçüde uygulayıcısı çalışanlar olup alınan tedbirlerin çalışanlarca benimsenmesi ve sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir. Bu sayede çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği konularındaki çalışmalara müdahil olma imkânı ve yönetime katılma hakkı getirilmiş olacaktır.

Görüş alma ve katılım sağlama esas itibariyle iş sağlığı ve güvenliği sisteminin oluşturulması bakımından çok önemlidir. Katılım sağlamadan ve görüş almadan sistem kurmak mümkün olmaz.

İşverenlerin görev ve sorumlulukları yanında bu madde ile 155 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Ortamına İlişkin ILO Sözleşmesinin 6’ncı maddesinde sözü edilen ve Avrupa Birliğinin 89/391 EEC sayılı Direktifinin 13’üncü maddesi ile belirlenen çalışanların görev ve sorumlulukları belirlenmiştir. İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınması ve uygulanmasının denetlenmesi işverenin asli görevlerinden biri olup sağlık ve güvenlik kurallarına uymak da çalışanların görevlerindendir. Çalışanların sağlık ve güvenlik kurallarına uymamaları kendi güvenliklerinin yanında diğer çalışanların sağlığı ve güvenliği ile işyerinin güvenliğini de tehlikeye atacaktır. Bu nedenle, işverenin talimatı gereği kendi sağlık ve güvenliklerinden sorumlu oldukları gibi hareketlerinden diğer çalışanların etkilenmesinden sorumludurlar.

2- İşverenin Yükümlülükleri

İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile ilgili aşağıdaki yükümlülükleri yerine getirir:

  • Programların hazırlanması ve uygulanması,
  • Eğitimler için uygun yer, araç ve gereçlerin temin edilmesi,
  • Çalışanların bu programlara katılmasını ve katılımların eğitim katılım tutanağı ile kayıt altına alınması,
  • Program sonunda katılanlar için eğitim belgesi düzenlenmesi.

İşveren, çalışanlarına asgari aşağıda belirtilen konuları içerecek şekilde temel eğitimlerin çalışan işe başladıktan sonra en kısa sürede verilmesini sağlar. Temel eğitim; asgari aşağıda belirtilen konuları içeren ve düzenli aralıklarla tekrarlanan eğitimdir.

Genel Konular

  • Çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler,
  • Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları,
  • İşyeri temizliği ve düzeni,
  • İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar

Sağlık Konuları

  • Meslek hastalıklarının sebepleri,
  • Hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması,
  • Biyolojik ve psikososyal risk etmenleri,
  • İlkyardım,
  • Tütün ürünlerinin zararları ve pasif etkilenim,

Teknik Konular

  • Kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri,
  • Elle kaldırma ve taşıma,
  • Parlama, patlama, yangın ve yangından korunma,
  • İş ekipmanlarının güvenli kullanımı,
  • Ekranlı araçlarla çalışma,
  • Elektrik, tehlikeleri, riskleri ve önlemleri,
  • İş kazalarının sebepleri ve korunma prensipleri ile tekniklerinin uygulanması,
  • Güvenlik ve sağlık işaretleri,
  • Kişisel koruyucu donanım kullanımı,
  • İş sağlığı ve güvenliği genel kuralları ve güvenlik kültürü,
  • Tahliye ve kurtarma

Diğer Konular

  • Çalışanın yaptığı işe özgü yüksekte çalışma, kapalı ortamda çalışma, radyasyon riskinin bulunduğu ortamlarda çalışma, kaynakla çalışma, özel risk taşıyan ekipman ile çalışma, kanserojen maddelerin yol açtığı olası sağlık riskleri ve benzeri.

İşveren, çalışan fiilen çalışmaya başlamadan önce, işe başlama eğitimi almasını sağlar. Bu eğitimler işverence veya işveren tarafından görevlendirilen bilgi sahibi ve deneyimli çalışanlarca verilebilir. İşe başlama eğitimleri, temel eğitimlerin gerçekleştirilmesine kadar geçen sürede çalışanın tehlike ve risklere karşı korunmasını sağlayacak nitelikte olmalı ve uygulamalı olarak verilmelidir. İşe başlama eğitimi her çalışan için en az 2 saat olarak düzenlenir. Bu eğitimlerde geçen süreler temel eğitim sürelerinden sayılmaz.

Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni riskler de dikkate alınarak aşağıda belirtilen düzenli aralıklarla tekrarlanır:

  • Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az 1 defa.
  • Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 2 yılda en az 1 defa.
  • Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 3 yılda en az 1 defa.

İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalışana işe dönüşünde çalışmaya başlamadan önce, kazanın veya meslek hastalığının sebepleri, korunma yolları ve güvenli çalışma yöntemleri ile ilgili ilave eğitim verilir.

Herhangi bir sebeple 6 aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir.

Bir işyerinde temel eğitimini tamamladıktan sonra yaptığı iş değişmeden yeni bir işyerinde çalışmaya başlayan çalışan, yukarıda yer alan temel eğitim programının tamamı tekrarlanmaksızın yeni başladığı işyerine özgü riskler ile korunma tedbirlerini içeren konularda eğitilir. Çalışanın daha önceki işyerinde temel eğitimi tamamladığına dair belgelerinin kontrolünden işveren sorumludur.

3- Eğitim Programlarının Hazırlanması

İşveren, eğitim faaliyetlerini gösteren yıllık, 2 yıllık veya 3 yıllık eğitim programlarının hazırlanmasını sağlar ve onaylar. Eğitim programlarının hazırlanmasında çalışanların veya temsilcilerinin görüşleri alınır. İşe yeni alımlarda veya değişen şartlara göre yeni risklerin ortaya çıkması durumunda yıllık eğitim programlarına ilave yapılır. İlgili mevzuatın değişmesi veya çalışma şartlarına bağlı olarak yeni risklerin ortaya çıkması halinde yıllık eğitim programına bağlı kalmaksızın çalışanların uygun eğitim almaları sağlanır. Yıllık eğitim programında, verilecek eğitimlerin konusu, hangi tarihlerde düzenleneceği, eğitimin süresi, eğitime kimlerin katılacağı, eğitimin hedefi ve amacı hususlarına yer verilir.

4- Eğitim Süreleri ve Konuları

Çalışanlara verilecek temel eğitimler, işin devamı süresince belirlenen düzenli aralıklar içinde her çalışan için aşağıdaki şekilde düzenlenir.

  • Az tehlikeli işyerleri için en az 8 (sekiz) saat,
  • Tehlikeli işyerleri için en az 12 (on iki) saat,
  • Çok tehlikeli işyerleri için en az 16 (on altı) saat

Eğitim sürelerinin bütün olarak değerlendirilmesi esas olmakla birlikte 1 saatten az olmamak kaydıyla işyerindeki vardiya ve benzeri iş programları da dikkate alınarak farklı zaman dilimlerinde de değerlendirilebilir.

5- Eğitimin Temel Prensipleri

Eğitimin verimli olması için, eğitime katılacakların ihtiyacı olan konuların seçilmesine özen gösterilir. Eğitim, çalışanların kolayca anlayabileceği şekilde teorik ve uygulamalı olarak düzenlenir. İşverenin kendi belirleyeceği bir yöntem ile bireysel seviye tespiti yapılarak çalışanların eğitim öncesi seviyesi almaları gereken eğitimler belirlenir. İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri; çalışanlarda iş sağlığı ve güvenliğine yönelik davranış değişikliği sağlamayı ve eğitimlerde aktarılan bilgilerin öneminin çalışanlarca kavranmasını amaçlar. Verilen eğitimin sonunda ölçme ve değerlendirme yapılır. Değerlendirme sonuçlarına göre eğitimin etkin olup olmadığı belirlenerek ihtiyaç duyulması halinde, eğitim programında veya eğiticilerde değişiklik yapılır veya eğitim tekrarlanır. İşyerinde ilk defa verilecek temel eğitimler hariç çalışanlara tekrar verilecek temel eğitimler işveren tarafından işe ve işyerine özgü içeriğin hazırlanması ve gerekli uzaktan eğitim yönetim sisteminin sağlanması halinde uzaktan eğitim yöntemi kullanılarak verilebilir. Uzaktan eğitim; iletişim teknolojileri aracılığıyla elektronik ortamda gerçekleştirilen eğitim faaliyetleridir. Uzaktan eğitim yönetim sistemi; uzaktan eğitim sisteminin yönetimini, belgelendirme ve raporlandırma işlemlerini, iletişimini, kurs içeriğinin yayınlanmasını ve uzaktan ölçme değerlendirme işlevlerini sağlayan bilgisayar yazılımıdır.

6- Eğitimi Verebilecek Kişi ve Kuruluşlar

Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri aşağıdaki kişi ve kuruluşlar tarafından eğiticilerin uzmanlık alanının yukarıda yer alan temel eğitim konulanına uygun olması kaydıyla verilir.

  • İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri.
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi.
  • Üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarının eğitim birimleri.
  • Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları.*
  • İşçi, işveren ve kamu görevlileri kuruluşları veya bu kuruluşlarca kurulan eğitim vakıfları ve ortaklaşa oluşturdukları eğitim merkezleri.*
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumları.*
  • Çalışanlara ücretsiz eğitim hizmeti veren ve kamu yararına kuruluş statüsüne haiz, eğitim amaçlı kurulmuş vakı*

*Bu kapsamda belirtilen kurum ve kuruluşlar bu eğitimleri bünyelerinde görevli; işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı eğitici belgesine veya iş güvenliği uzmanlığı belgesine veya işyeri hekimliği belgesine sahip kişiler aracılığı ile verebilirler. Eğiticilerin uzmanlık alanının temel eğitim konularına uygun olması şartı aranır.

7- Eğitimlerin Belgelendirilmesi ve Özlük Dosyasında Saklanması

Düzenlenen işe başlama eğitimi, temel eğitim, bilgi yenileme eğitimi, ilave eğitim ve benzeri tüm eğitimler belgelendirilerek çalışanın özlük dosyasında saklanır. Temel eğitimlere ilişkin belgeler Yönetmeliğin ekinde yer alan (Ek-2) temel eğitim belgesi örneğine uygun olarak düzenlenir. Çalışanın işten ayrılırken talep etmesi halinde ikinci bir nüsha düzenlenerek çalışana teslim edilir. Belgenin mümkün olan en kısa sürede verilmesinden ve belgede yer alan bilgilerin doğruluğundan işveren sorumludur. İkinci nüshada işverenin imzası yeterli olup, eğitici veya eğiticilerin imzası aranmaz. Eğitimlerin işyeri dışındaki bir kurum veya kuruluş tarafından verilmesi durumunda bu kurum veya kuruluşun unvanı da düzenlenen belgede yer alır. Eğitim katılım tutanağında eğitimin düzenlendiği yer ve tarih, katılımcıların adı, soyadı ve imzası, eğiticinin adı, soyadı ve imzası ile eğitimin konusu ve süresi yer alır.

8- İdari Para Cezaları

2019 yılı için uygulanacak tutarlar makale konumuzla sınırlı olmak üzere aşağıdaki tablodan görebiliriz. Bu tutarlar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılmaktadır.

Kanun Maddesi Ceza Maddesi Fiil Ceza Tutarı Açıklamalar
Madde 16 – Çalışanların bilgilendirilmesi 26/1-g Çalışanların, işyerinde karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik riskleri, koruyucu ve önleyici tedbirler, kendileri ile ilgili yasal hak ve sorumluluklar, ilk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda görevlendirilen kişiler konusunda bilgilendirilmemesi 1.911,00 TL Bilgilendirilmeyen her bir çalışan için
Madde 17 – Çalışanların eğitimi 26/1-ğ – Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile ilgili yükümlüklerin yerine getirilmemesi

– Çalışan temsilcilerinin eğitilmemesi

– Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan işlerde mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenlerin çalıştırılması

– İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalışana ve altı aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara işe başlatmadan önce verilmesi gereken eğitimlerin verilmemesi

– Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde başka işyerlerinden çalışmak üzere gelen çalışanların yapılacak işlerde karşılaşılacak sağlık ve güvenlik riskleri ile ilgili yeterli bilgi ve talimatları içeren eğitimi aldıklarına dair belge olmaksızın işe başlatılması

– Verilecek eğitimin maliyetinin çalışanlara yansıtılması

– Eğitimlerde geçen sürenin çalışma süresinden sayılmaması

– Eğitim sürelerinin haftalık çalışma süresinin üzerinde olması hâlinde, bu sürelerin fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma olarak değerlendirilmemesi

1.911,00 TL Her bir aykırılık için çalışan başına ayrı ayrı
Madde 18 – Çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması 26/1-h Çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanmasına ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmemesi 1.911,00 TL Her bir aykırılık için ayrı ayrı
Önemli Açıklama: Çalışan sayısıyla çarpılarak verilen idari para cezaları hariç olmak üzere, yukarıda belirtilen idari para cezaları aşağıdaki şekilde uygulanır.

 

a) 10’dan az çalışanı bulunan işyerlerinden;

1- Az tehlikeli sınıfta yer alanlar için aynı miktarda.

2- Tehlikeli sınıfta yer alanlar için %25 oranında artırılır.

3- Çok tehlikeli sınıfta yer alanlar için %50 oranında artırılır.

 

b) 10 ila 49 çalışanı bulunan işyerlerinden;

1- Az tehlikeli sınıfta yer alanlar için aynı miktarda.

2- Tehlikeli sınıfta yer alanlar için %50 oranında artırılır.

3- Çok tehlikeli sınıfta yer alanlar için %100 oranında artırılır.

 

c) 50 ve daha fazla çalışanı bulunan işyerlerinden;

1- Az tehlikeli sınıfta yer alanlar için %50 oranında artırılır.

2- Tehlikeli sınıfta yer alanlar için %100 oranında artırılır.

3- Çok tehlikeli sınıfta yer alanlar için %200 oranında artırılır.

Söz konusu idari para cezaları gerekçesi belirtilmek suretiyle Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürünce verilir, tahsil edilen idari para cezaları genel bütçeye gelir kaydedilir. Verilen diğer idari para cezaları tebliğinden itibaren 30 gün içinde ödenir. İdari para cezaları, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eğitim ve araştırma-geliştirme projelerine ilişkin harcamalarda kullanılır.

9- İş Güvenliği Eğitimi Vermeyen İşverenin Kusur Tespiti

YHGK kararına göre (E.980/10-1853, K.982/768, T.2.7.1982); sigortalının gerekli biçimde eğitilip eğitilmediği kusur oranını etkiler. Yargıtay 10. HD. kararına göre (927/1078 E/K, 7.3.1983); işveren, işçisinin araç kullanmasını engelleyici eğitim, gözetim ve denetim önlemini almamış ise sorumludur. Yargıtay 9. HD. Kararına göre (E. 1992/3917, K. 1992/7304, T.25.06.1992); iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim, bir kısım mevzuat ve hükümlerini içeren belgelerin verilmesiyle değil, eylemli olarak bu bilgilerin aktarılması ve öneminin kavratılması ile sağlanabilir. YHGK kararına göre (E. 2004/21-365, K. 2004/369, T. 16.6.2004); iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim, bir kısım mevzuat ve hükümlerini içeren belgelerin verilmesiyle değil, eylemli olarak bu bilgilerin aktarılması ve öneminin kavratılması ile sağlanabilir. Yargıtay 10. HD. Kararına göre (E. 2016/15760, K.2019/1111, T. 13.2.2019); dosyada alınan bilirkişi raporunda …’ın işveren olarak kusuru irdelenmiş ve transpaletin üzerinde yük varken ani dönüşlerde bulunduğu, transpaletin işçilerin sağlık ve güvenliğine zarar vermemesi için tüm önlemleri almadığı ve iş ekipmanı kullanımından kaynaklanabilecek riskler ve bunlardan kaçınma yollarını da içeren yeterli eğitim vermediği yönlerinden kusurlu bulunmuştur.

Bu yargı kararları ışığında; iş kazası olayında işveren kusurunu etkileyen hallerden birisi de işçilerini işe başlatmadan önce yahut işbaşında eğitime tabi tutmamak kısaca işveren işçilerine hem teorik eğitim hem de pratik eğitim vermek suretiyle iş kazalarında sorumluluktan kurtulabilir.

Sonuç

6331 sayılı Kanun, çalışanların bilgilendirilmesi, eğitimi yanında görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanmasını zorunlu kılmış, buna uyulmaması durumunda her çalışan veya her aykırılık için idari para cezası öngörmüştür. Çalışanların işverenler tarafından yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitilerek bilinçlendirilmesi, dolayısıyla iş kazalarının ve meslek hastalıklarının azaltılarak güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlanması amaçlanmıştır.

6331 sayılı Kanunla, eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamayacak, eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılacak ve eğitim sürelerinin haftalık çalışma süresinin üzerinde olması hâlinde, bu süreler fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma olarak değerlendirilecektir.

Bu Makale'nin PDF formatına ulaşmak için tıklayınız. YASAL UYARI Bu çalışma Kamutech Yazılım A.Ş. mevzuat grubu uzmanları tarafından hazırlanmıştır. Makalenin her türlü yayın hakkı Kamutech Yazılım A.Ş.'ye aittir. Kaynak göstermek ve link vermek kaydıyla alıntı yapılabilir.
Ekli Dosyalar

20 Kas 2019 - 10:47 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.