İşbaşı Eğitim Parası, İşsizlik Maaşı İle Birlikte Alınır mı?

İşbaşı Eğitim Programlarına kimler katılabilir? İşbaşı Eğitim Programı ödemesini alanlar aynı zamanda İşsizlik Maaşı alabilir mi? Bu durumda çifte maaş söz konusu olacak mıdır?

Türkiye İş Kurumu ( İŞKUR) tarafından işsizlerin meslek edinmelerini sağlama amacıyla çeşitli eğitim ve kurs programları düzenlenmektedir.

Bu programların en önemlilerinden biri de İşbaşı Eğitim Programlarıdır. İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmelere amacıyla düzenlenen programlardır.

İşsizler, bu program sayesinde mesleki yeterliklerini geliştirmekte ve tecrübe edinmektedirler.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ SÜRESİ NE KADARDIR?

İşbaşı Eğitim Programı; bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 aydır.

Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi en 9 ay uygulanmaktadır.

Programlar günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanmaktadır.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDAN YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

  • İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak,
  • 15 yaşını tamamlamış olmak,
  • İşverenin birinci veya ikinci dereceden yakını olmamak,
  • Emekli olmamak,
  • Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak,
  • Son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olmak,
  • İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak,
  • Yukarıdaki şartları sağlayan ve programa devam etmelerine engel durumları bulunmayan öğrenciler de programlara katılabilirler.

Ayrıca tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programından yararlanabilirler.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINA KATILANLARA NE KADAR ÜCRET ÖDENİR?

  • Katılımcılara günlük 61,65 TL ödenmektedir. Bu rakam öğrenciler için 46,23, işsizlik ödeneği alanlar için ise 30,82 TL’dir.
  • Dolayısıyla işsizlik maaşı alanlar da işbaşı eğitim programlarına katılabilmektedir. İşsizlik maaşları kesilmeden işbaşı eğitim programı kapsamında günlük 30,82 TL gelir elde etmek imkanı söz konusudur.
  • Geleceğin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara 75 TL ödenmektedir.

KADINLARA 400 TL BAKIM YARDIMI ÖDENMEKTEDİR

  • Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği program süresince karşılanmaktadır.

Ayrıca katılımcıların İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primi ile Genel Sağlık Sigortası Prim Giderleri ödenmektedir.

İşbaşı Eğitim Programı harcamalarına başvurular, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine yapılabilmektedir. İşbaşı Eğitim Programları kapsamındaki ödemeler İşsizlik Fonu’ndan karşılanmaktadır.

19 Eyl 2018 - 10:58 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.