İşçilerin Maaş Zammında Taşeron İşçi Detayı!

Kamu işçilerinin maaş zammında anlaşma sağlandı. Peki bu anlaşma hükümleri taşerondan kadroya geçen işçiler için geçerli olacak mı?

Türk İş ile hükümet arasında bir süredir yürütülen kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlandı. 2019- 2020 yıllarını kapsayan çerçeve protokolü, Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay tarafından imzalandı.

Anlaşmaya göre, aylık çıplak brüt ücretleri 3.500 liranın altında olan işçilere 150 lira iyileştirme yapılacak.

İyileştirme maddesi şöyle;

Toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihinde aylık brüt çıplak ücretleri; 3.500 TL’nin altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine 3.500 TL’ yi geçmemek üzere 150 TL/Ay iyileştirme yapılacaktır. Günlük ücret sisteminde bu rakamlar 30’a, saatlik ücret sisteminde 225’e bölünmek ve bulunan rakamlar kuruş küsuratı 5 ve üzerinde ise tama iblağ edilmek suretiyle toplu iş sözleşmelerine yazılacaktır. (Örnek: 150 TL’lik rakam; günlük ücret sisteminde 5,00 TL, saatlik ücret sisteminde 0,67 TL olarak yazılacaktır.)

Altı aylık dilimler halinde ücret artışları ise şöyle:

  • İlk Yıl 1. 6 ay zammı: % 8
  • İlk Yıl 2. 6 ay zammı: % 4 +Enflasyon Farkı
  • 2. Yıl İlk 6 ay zammı: % 3 +Enflasyon Farkı
  • 2. Yıl 2. 6 ay zammı: % 3 +Enflasyon Farkı

Ayrıca, toplu iş sözleşmelerinde yer alan maktu ödemeler (ücrete bağlı olmayan ödemeler; doğum, ölüm, evlenme ve yol yardımları, birleştirilmiş sosyal yardım, giyim yardımı ile prim, tazminat, yemek, ek ödeme vb. ödemeler) toplu iş sözleşmelerinin ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibarıyla artırılarak ödenecek.

Kamu kesimi iş yerlerinde çalışan yaklaşık 200 bin işçiyi kapsayan ‘Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü’, Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk İş Yönetim Kurulu Üyeleri, Türk İş Koordinasyon Kurulu Üyeleri ve uzmanların katılımıyla Bakanlıkta gerçekleştirilen törenle imzalandı.

KADROYA GEÇEN İŞÇİLERİN DURUMU NE OLACAK?

Toplu sözleşmede taşerondan kadroya geçen işçiler için şu madde yer aldı:

“696 sayılı KHK kapsamında daimi işçi kadrosuna geçirilen alt işveren işçilerle ilgili çalışmalar 2020 yılından itibaren yapılacaktır.”

Buna göre; anlaşma sağlanan iyileştirme ve zam hükümleri şu an için taşeron işçileri kapsamayacak.

Toplu sözleşmenin tam metnine ulaşmak için tıklayınız

Ekli Dosyalar

13 Ağu 2019 - 10:59 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

10

Sevda - 696 sayılı Khk kapsamında meb geçici işçi kadrosuna geçirilen işçiler 2020 yılındaki ilgili çalışmalardan faydalana bilecekmişiz? Çok teşekkür ederim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 10:59
09

Yiğit - Bu sözleşmeye iş kur üzerinde kura ve mülakat usulü alınan işçiler dahilmi yeni alınan işçiler khk dan geçmeyenler ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 10:59
08

Arzu Aydamak - Zamdan geçtik vergi dilimine girdiniz diye kesinti yapmasalar temmuz maaşları kesintili aldık yılbaşına kadar devam edecek ben bisey anlamıyorum kasımla verilip kepçeyle alınıyor gibi geliyor bize bir geçim çizelgesi versinler öyle geçinelim taseronla farklarını anlayalım.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 10:59
07

Zyno - Asıl KHK ile geçiş olan taşeronlarin zamma ihtiyacı var. %4 zam bize yeterli olmadi. Yan yana çalıştığımız aynı işi yaptigimiz kadrolu işçilerle aradaki fark iki katını geciyor zaten. Enflasyon zammından sonra maasimiz kuş gibi kaldı.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 10:59
06

Seydi güngör - Elinizi vicdanınıza koyun bu maaşla ev geçindirmek kolaymı biz halimize şükrediyoruz çok şükür ama maaşlarımız düşük bence bu verilecek zamlar da çok dusuk

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 10:59
05

Engin - Iskur uzerinden atamasi yapilan iscileri kapsiyor mu? Ve gecmise donuk odeme yapilir mi?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 10:59
04

Dertli - Taşeron işçileri kapsamıyosa ve alt işveren işçisini 2020 ye bıraktıysan bu zam kimi veya kimleri kapsıyor??!!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 10:59
02

Kamu işçisi - İşkur ile sürekli işçi kadrolusuna ilk defa atananlar bu söylemeye dahil mi?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 10:59