İşçinin Performans Düşüklüğü Fesih Nedeni Olabilir mi?

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi'nin 06.09.2018 tarihinde oybirliği ile verdiği karar, performans düşüklüğü nedeni ile uyarılan işçiye kendini geliştirmesi için yeterli sürenin tanınması gerektiğini ortaya koydu.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, performans düşüklüğü gerekçesiyle sözleşmesi feshedilen işçi ile ilgili çarpıcı bir karara imza attı. İlk Derece Mahkemesi’nin kararını onayan Yargıtay, böylece iş sözleşmesinin feshinden önce işçiye performansını artırması için yeterli süre verilmesi gerektiğine dikkat çekmiş oldu.

Yerel Mahkeme, işçinin iş akdinin performans düşüklüğü uyarısının üzerinden 1 ay geçmeden feshedildiğine işaret ederek, feshin en son çare olarak görülmesi gerektiğini belirtip işçinin işe iadesine karar vermişti.

Davacı konusu olay şöyle gelişti;

Bir bankada KOBİ müşteri ilişkileri yöneticisi olarak çalışan kişinin iş sözleşmesi, performansının düşük olduğu gerekçesiyle feshedildi. Dava açan işçi, 20 kg altın kredisi kullandırdığını, çalışkan ve başarılı bir işçi olduğunu, daha düşük başarı notu alan çalışanların sözleşmelerinin feshedilmediğini belirterek işe iadesini talep etti.

İşyeri ise çalışanın başarısının 2 yıl boyunca düşük olduğunu, birçok defa sözlü ve yazılı olarak uyarıldığını ancak işçinin düzelme sağlamadığını ileri sürdü.

Davaya bakan İlk Derece Mahkemesi kararında, iş sözleşmesinin feshinden önce işçiye performansının artırılması ile ilgili işveren tarafından bazı uyarı ve önerilerde bulunulmakla birlikte düzelmesi yönünde yeterli süre verilmediği belirtildi. İşçinin iş akdinin uyarının üzerinden 1 ay geçmeden 18/07/2016 tarihinde feshedildiği, feshin en son çare olarak görülmesi gerektiği yerleşik kuralına riayet edilmediği gerekçesiyle işçinin işe iadesine karar verildi.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, dosya içeriğine göre; feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmadığına hükmetti.

İlk Derece Mahkemesi’nin işe başlatmama tazminatıyla ilgili kararı ise düzeltilerek, 06.09.2018 tarihinde onandı. Buna göre işçinin yasal süre içinde başvurusuna rağmen işveren tarafından süresi içinde işe başlatılmaması halinde işçiye 4 aylık brüt ücreti tutarında tazminat ödenecek.

Yargıtay kararına ulaşmak için tıklayınız
Ekli Dosyalar

08 Eki 2018 - 11:11 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.