İşsizlik Primleri, İşçiden Geriye Dönük Olarak Kesilecek mi?

SGK’ya geriye dönük olarak yapılacak işsizlik primi ödemeleri işçilerin maaşından kesilecek mi?

Bilindiği gibi taşeron işçiler, 2 Nisan 2018 tarihinde sürekli işçi kadrosuna geçirildiler. Bu süreçte bazı kamu kurum ve kuruluşları, hatalı yorum yaparak kadroya geçen işçiler için işsizlik primi ödemedi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işsizlik primi ödemeyen kurumlara yeni bir fırsat tanıyarak geriye dönük ödeme imkanı tanıdı. Bu haberimizde SGK’nın genelgesine ilişkin ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Peki SGK’ya geriye dönük olarak yapılacak işsizlik primi ödemeleri işçilerden kesilecek mi? Bu konuda okuyucularımızdan çokça soru gelmektedir.

İŞSİZLİK PRİMİ NE KADARDIR?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 a maddesine tabi olarak işçi statüsünde çalışanlar için yüzde 3 işsizlik primi ödemektedir. Bunun 2 puanı işveren payı, 1 puanı ise işçi payıdır.

Dolayısıyla bütün işçilerden yüzde 1’lik işsizlik sigorta primi kesilmesi gerekmektedir. Brüt ücretin 2.029,5 TL olduğunu dikkate aldığımızda işçilerden kesilmesi gereken işsizlik prim tutarı aylık 20,30 TL’dir.

Yukarıda izah ettiğimiz gibi, kadroya geçiş sürecinde bazı kurumlar Nisan’dan itibaren işsizlik primi ödememiştir. Bu işçiler için geriye dönük olarak işsizlik primleri, SGK’nın Genelgesi doğrultusunda ödenecektir.

İŞÇİLERİN MAAŞINDAN KESİNTİ YAPILACAK MI?

İşçilere bakan yönüyle, iki ihtimal söz konusudur.

Eğer kurumlar, işçinin yüzde 1 işsizlik sigortası primini ücretinden kesmiş ancak SGK’ya yatırmamışsa bu durumda yatırmadıkları tutarları toplu olarak ödeyeceklerdir. Kurumlar yüzde 1 işçi payının yanı sıra yüzde 2’lik işveren payını da toplu olarak ödeyecektir. Bu durumda işçinin ücretinden kesinti söz konusu olmayacaktır.

Ancak kurumlar işçilerden işsizlik primi kesintisi yapmamışsa, fazla ödeme söz konusudur. Bir diğer ifade ile kesilmesi gereken yüzde 1’lik işsizlik primi işçiye fazladan ödenmiş demektir. Asgari ücret üzerinden bakacak olursak Nisan ayından itibaren işçilere her ay 20,30 TL fazla ödeme yapılmıştır. Bu durumda yapılan fazla ödemeler, Nisan’dan itibaren işçilerin maaşından kesilip SGK’ya aktarılacaktır.

18 Eyl 2018 - 10:42 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.