Kadrolu İşçinin 2019 Yılı Emeklilik Harcırahı (Yolluk) Ne Kadar Olacak?

2019 Yılında Emekliliğe Sevk Edilen İşçi Ne Kadar Emeklilik Harcırahı Alabilecek?

EMEKLİLİK HARCIRAHI KİMLERE VERİLİR?

Harcırah bir tür ödenektir. Kamu kurum ve kuruluşlarında yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masraflarını karşılamak için kullanılır. Kamu görevlilerine verilecek harcırah ödemeleri 6425 sayılı Kanunda düzenlenmiştir.

Emeklilik harcırahı ise kamuda çalışan sürekli işçilere emekli olmaları ya da emekliliğe sevk edilmeleri durumunda verilecek ödenektir. Bu ödemenin emeklilik tazminatı olarak da adlandırıldığı görülmektedir.

Emeklilik harcırahı; emekli olan çalışanlara geçtiğimiz yıllarda emekli olmalarına bağlı yolluk ödemesi şeklinde yapılmaktaydı.

2003’de yapılan düzenleme ile birlikte, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakta iken emekli olanlara yolluk ödemesi durdurulmuş; belirli bir gösterge üzerinden ödeme yapılmaya başlanmıştır.

KADROYA GEÇTİKTEN SONRA EMEKLİLİĞE SEVK EDİLEN İŞÇİ EMEKLİLİK HARCIRAHI ALABİLECEK Mİ?

Bilindiği üzere 696 sayılı KHK kapsamında, taşerondan kadroya geçiş şartlarına baktığımızda en önemli koşullardan birisi; herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olmaktı. Yani emekli olduğu halde taşeron olarak çalışmaya devam eden işçiler kadro elde edemedi.

Kadroya geçtikten sonra emekliliğe hak kazanan işçiler ise emekliliğe sevk edilecektir. Böylelikle emekliliğe sevk edilen işçiler emeklilik harcırahı alacaklardır.

Kamu kurum ve kuruluşlarından emekli olanlara ödenecek tazminata (yolluk) ilişkin düzenleme için ilk yasal dayanağımız; 375 sayılı KHK hükümleridir.

İlgili kararnamede;

‘’ (A) bendi kapsamına giren personel ile 22.1.1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II) sayılı cetvelde yer alan personel ve kamu kurumlarında işçi olarak istihdam edilenlerden; emekliliğini isteyen veya emekliye sevk olunanlara, haklarında toptan ödeme hükümleri uygulananlara, emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra cezaen olmamak üzere görevlerine son verilenlere, kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilen veya hizmet sürelerinin bitiminde ayrılan sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erler ile terhis olan yedek subaylara ve bunlardan görevde iken ölenlerin kanuni mirasçılarına damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaksızın (12.105) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarında tazminat ödenir. ” hükmü yer almaktadır.

Buradan anlıyoruz ki kamu kurumlarında işçi olarak istihdam edilenlerden;

  • Emekliliği isteyen,
  • Emekliliğe sevk olunan,
  • Toptan ödeme hükümleri uygulananlar,
  • Emekli iken yeniden hizmete alındıktan sonra cezaen olmamak üzere görevlerine son verilenler,
  • Kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilen veya hizmet sürelerinin bitiminde ayrılan TSK. Mensupları,
  • Belirtilmiş olanlardan görev sırasında ölenlerin kanuni mirasçılarına tazminat adı altında ödeme yapılacağı açıktır.

EMEKLİLİK HARCIRAHI NASIL HESAPLANIR?

Kamu işçilerine emekliliğe sevk edilmeleri durumunda 12.105 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı sonucunda çıkacak tutarda tazminat ödenmesi gerekecektir.

Konuyu daha somut bir şekilde anlatacak olursak;

(12.105*Aylık Katsayı)

2019 Yılında Emekli Olacaklara Ödenecek Tazminat (Yolluk) Tutarları
2019 Yılı Ocak Ayı Maaş Katsayısı 0,130597
Emekli Olanlara Ödenecek Tazminat Gösterge Rakamı 12.105
12.105* 0,130597 1.580,88 TL Brüt tutar
1.580,88*7.59/1000 12 TL Damga Vergisi
2019 Ocak Ayı Emekli Yolluk Harcırah Net Tutarı 1.568,88 TL

Hizmet yılı ve yaş açısından emeklilik şartını sağlayan ve emekliliğe sevk edilen kamu işçilerine 12.105 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpılması sonucunda çıkacak miktarda 1.568,88 TL tutarında tazminat (harcırah) ödemesi yapılması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Sonuç olarak 696 sayılı KHK uyarınca sürekli işçi kadrosuna geçen ve emekliliğe hak kazanma gerekçesiyle işine son verilen kamu işçilerine 12.105 gösterge rakamı üzerinden aylık katsayının çarpımı sonucunda çıkacak tutar üzerinden tazminat ödenmesi gerekmektedir.

EMEKLİLİK HARCIRAHINI ALAMAYAN İŞÇİ, GEÇMİŞE YÖNELİK TALEP EDEBİLİR Mİ?

Kimi kurumların emekliliğe sevk edilen işçilere emeklilik harcırahı ödemediğini duyuyoruz. Fakat emeklilik harcırahı emekliliğe sevk edilen tüm kamu işçilerine ödenmelidir. İşçiler de bununla alakalı geçmişe yönelik hak talebinde bulunabilirler. 6425 sayılı Harcırah Kanununa göre kamu alacaklarına ilişkin zaman aşımı süresi 5 yıldır. İşçi kamu alacağını 5 yıl içerisinde geriye dönük olarak talep edebilir.

10 Oca 2019 - 15:36 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

09

İhsan Gezer - İlgili durum yazımızda açıklanmıştır.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Ocak 15:36
08

Soner - Merhabalar, Devlet üniversitesinden 4/D kapsamında emekli oldum ve emekli ikramiyemi aldım, fakat yol hacirahını sordum öyle bir şey yok sadece memurlar için geçerli deyip hacirahı vermediler. Konuyu aydınlatırsanız sevinirim selamlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Ocak 15:36
07

Zübeyde Nur Yatgın - Yaşınızın dolmasını beklersiniz, sonrasından emekliliğe sevk edilirsiniz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Ocak 15:36
06

kemal - ben kadroya geçen engelli işçiyim (696 khk) vergi indirimden faydalanıyorum prim doldu, yıl dolmak üzere ama yaşım 35, ben istemesem dahi kurum emekliliğe sevk edermi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Ocak 15:36
05

Hilal YAŞAR - Kadrolu işçiyim.Taşerondan geçmedim. Harcırah alabilmem için ikametimin başka yerde mi olması gerekiyor. Yolluk harcırahının verilmesi bu sebepten midir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Ocak 15:36
04

Kemal - Kurum beni, ben istemezsem beni emekliliğe sevk edermi, ben vergi indiriminden yararlanan engelli işçiyim prim doldu yıl da dolmak üzere ama yaşım 35, ben emekli olmak istemiyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Ocak 15:36
03

Kemal - Vergi indiriminden yararlanan engelli işçi yıl ve prim doldurduğu gün emekliliğe sevk edilirmi? Yaşım 35

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Ocak 15:36
02

Zübeyde Nur Yatgın - Tazminat gösterge rakamında herhangi bir yanlışlık yok. Bahsettiğiniz 13558 göstergesi memurları ilgilendirir. Kamu işçilerini değil.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Ocak 15:36
01

ÖMER DİNÇER - 12105 katsayisi yanlistir. 2018-2019 memur toplu sözleşmesi ile 12105 katsayısı 13558 olarak uygulanmaktadır

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Ocak 15:36