Kadroya Geçen İşçilerin İmzaladıkları Sulh Sözleşmeleri, Kıdem Tazminatı Hakkından Feragat Anlamına Gelir mi?

Bazı kurumların, işçilerin imzaladıkları sulh sözleşmeleri nedeniyle kıdem tazminatı konusunda tereddüt yaşadığı görülmektedir. Peki kıdem tazminatı konusunda tereddüt yaşamayı gerektirecek bir husus söz konusu mudur?

Bilindiği gibi taşerondan kadroya geçirilen işçiler, kadroya geçirilme sürecinde, alt işveren işçisi olarak çalıştığı kamu kamu kurum ve kuruluşlarından herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağına ve bu haklardan feragat ettiklerine dair sulh sözleşmeleri imzalamışlardır.

İşçilerin imzaladıkları bu sulh sözleşmeleri, bazı kurumlar tarafından kıdem tazminatı hakkını kapsadığı ve bu işçilere kıdem tazminatı ödenmeyeceği şeklinde yorumlanmıştır.

Halen bazı kurumların, sulh sözleşmesini bu şekilde değerlendirdiği ve sözleşmesi kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona eren işçilere kıdem tazminatı ödemekte tereddüt yaşadığı görülmektedir.

Peki kadroya geçen işçilerin imzaladığı sulh sözleşmesi, kıdem tazminatı hakkından feragat anlamına gelir mi?

Bilindiği gibi işçinin kıdem tazminatı hakkı, iş sözleşmesinin Kanun’da belirtilen şartlar çerçevesinde sona ermesiyle doğmaktadır.

Doğmamış bir haktan feragat söz konusu olamayacağından, işçi, iş sözleşmesi devam ederken, kıdem tazminatından feragat edemez. İşçi, iş sözleşmesi sürerken kıdem tazminatı talep etmeyeceğine dair bir feragatname imzalasa bile bunun hukuken geçerli olmayacağı değerlendirilmektedir. Zira yerleşik Yargıtay içtihatları, feragat beyanının henüz doğmamış bir hak ve alacağı kapsamayacağı yönündedir.

Bu bağlamda; taşerondan kadroya geçen işçilerin imzaladıkları sulh sözleşmelerinin işçilerin kıdem tazminatı hakkını kapsaması ya da bu haktan vazgeçildiği şeklinde yorumlanması olanaklı değildir.

Sağlık Bakanlığı, sulh sözleşmelerinin kadroya geçen işçilerin kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırıp kaldırmayacağını, 696 sayılı KHK ile ilgili soru işaretlerini gidermeye yetkili olan Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na sormuştur.

Sağlık Bakanlığı’nın yazısında,

“… feragat beyanının henüz doğmamış bir hak ve alacağa müessir olamayacağı yerleşik Yargıtay içtihatları ile de somutlaşmış evrensel bir hukuk ilkesi olarak kabul edildiği, bu çerçevede, kadroya geçiş tarihi itibariyle, ileride 1475 sayılı Kanun’un 14 üncü maddesinde sayılan kıdem tazminatını kazanma şartlarının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin bilinmesinin mümkün olmayacağı; böylece sulhnamenin imzalandığı tarihte talep edilebilir hale gelmemiş bir hakka müstenit olan ve henüz maddi hukuk anlamında doğmuş bir hak ve alacağa ilişkin olmadığı anlaşılan beyan formlarının kıdem tazminatı haklarına halel getiremeyeceği

değerlendirmesine yer verilmiştir.

Sağlık Bakanlığı’nın yazısına cevap veren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından özetle;

“4857 sayılı Kanun’un 112 nci maddesi gereğince 4734 sayılı Kanun’un 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında alt işverenler tarafından kıdem tazminatlarının ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından ödeneceği; kıdem tazminatına hak kazanma esaslarının 1475 sayılı Kanun’un 14 üncü maddesinde düzenlendiği; bu manada 4734 sayılı Kanun’un 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında alt işveren nezdinde çalışan işçilere şartları taşıyor olmaları halinde kıdem tazminatlarının ödenmesi gerekeceği”

bildirilmiştir.

Sağlık Bakanlığı’nın görüş yazısına istinaden Hazine ve Maliye Bakanlığı Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü, gönderdiği cevabi yazıda ise özetle,

“4857 sayılı İş Kanunu’nun 112 nci maddesi ile 4734 sayılı Kanun’un 62 nci maddesinin (e) bendi uyarınca hizmet alım ihalelerinde çalıştırılan taşeron işçilerin kıdem tazminatlarının üst işveren olan kamu kurum ve kuruluşlarınca ödeneceğinin düzenlendiği; görüş yazımızda feragat beyanına (ve bu minvalde feragat beyanının kıdem tazminatı haklarına halel getiremeyeceğine) ilişkin değerlendirmelerimize eklenecek bir husus olmadığını”

beyan ederek ihtilafı açıklığa kavuşturmuştur.

Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, aldığı bu cevaplara dayanarak Bakanlığın Strateji Geliştirme Başkanlığına; Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın da emsal nitelikteki işçilere kıdem tazminatı ödemelerini yaptığını belirterek, kadroya alındıktan sonraki bir tarihte kıdem tazminatının kanuni şartlarını taşımak kaydıyla iş akdi sona eren sürekli işçilere, yüklenici firmalarda çalıştıkları süreler de dikkate alınarak kıdem tazminatı ödemelerinin yapılması gerektiğini bildiren bir yazı yazmıştır.

Tez Kop İş Sendikası da konuyu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerin imzaladıkları feragat ve sulh sözleşmesinin kıdem ve yıllık izin haklarından feragat anlamına gelip gelmeyeceğini sormuştur.

Bu yazıyı inceleyen Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın cevabı yazısında;

“4857 sayılı İş Kanununun 120. maddesi ile mülga 1475 sayılı İş Kanununun kıdem tazminatına ilişkin 14. Maddesinin yürürlükte bırakıldığı, anılan maddede; kıdem tazminatının kimlere, hangi koşulların gerçekleşmesi halinde ve ne miktarda ödeneceği, işçilerin kıdemlerinin, hizmet akdinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanacağı,

Buna göre; hesaplamaya esas tarihin, 1475 sayılı Kanunun 14. maddesine uygun olarak, 4857 sayılı İş Kanununun 2. Ve 112. maddeleri ile yerleşik Yargıtay içtihatları dikkate alınarak ancak ilgili işverenlikçe tespit edilebilecek nitelikte olduğunu…”

denilmiştir.

Konuya Yargıtay kararları çerçevesinde bakacak olursak; Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/38318 E, 2016/5991 Kararında, işçi ile işveren arasında imzalanan, işe başlama tarihinden itibaren iş sözleşmesinin kendiliğinden son ermesi durumunda tarafların kıdem ve ihbar tazminatı sorumlulukları olmayacağı” yönündeki iş sözleşmesi hükmünü geçersiz saymıştır.

Yargıtay’ın gerekçesi şöyledir: Zira, hak doğmadan baştan haktan feragat mümkün olmayacağına göre davacının kıdem tazminatından feragat ettiğinden söz edilerek taraflar arasındaki sözleşmenin de bu sebeple belirli süreli olacağı kabul edilemez.”

Sonuç olarak; gerek Yargıtay kararları, gerekse Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yazıları, işçinin kıdem tazminatı hakkının sözleşmenin sona ermesi ile birlikte doğacağını, henüz doğmamış bir haktan feragatın mümkün olmayacağını ve dolayısıyla kadroya geçen taşeron işçilerin imzaladıkları sulh sözleşmesinin kıdem tazminatı hakkından feragat anlamına gelmeyeceğini açıkça ortaya koymaktadır. Kamu kurumlarının bu konuda tereddüt yaşamalarına gerektirecek bir husus söz konusu değildir.

Sağlık

Ekli Dosyalar

16 Tem 2019 - 16:35 - Kıdem ve İhbar


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

03

zet - Feragat sözleşmeleri davası devam eden ve önceki işlemleri kapsamamakta idi, sevinç hali ile imzalamışsın.Zaten kurum da başka. Korkmadan kazandığın davada ki haklarını tahsil yoluna git. Özet tavsiyem budur.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Temmuz 16:35
02

Adem kaymak - merhaba ben belediyede taseron olarak 5 yil calistim sonra sebepsizce isime son verildi 3 arkadasimla beraber. bende is aradim ve devlet hastanesine ise girdim belediyeyi de dava actim ve 39 bin tl kazandim belediye bana bu parayi alirsan senin isine son veririz diye bana baski ve tehtitle bu parayi almami engelllediler gerekceyse ben hastanede taşeron dan kadroya gecişte feragat imzaladik bu butun kurumlari kapsıyor mus ne yapacagimi bilmiyorum ne yapmam gerek yardımcı olursaniz cok sevinirim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Temmuz 16:35