Kadroya Geçen Taşeron İşçilerin Yemek Parası Kesilecek Mi?

Bakanlık görüş değiştirdi. 4 D sürekli işçiler, alt işveren işçisi oldukları dönemde ihale sözleşmesinde yer alan yemek bedelini alabilecek mi?

696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında kadroya geçen işçilerin yemek ücreti 5 TL olarak belirlenmiş, ancak taşeron işçi olarak çalıştıkları dönemde ihale sözleşmesinde daha yüksek yemek ücreti belirlenmişse, yüksek olan bu ücreti almaya devam etmeleri benimsenmişti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da,

“İşçilerin mevcut haklarıyla sürekli işçi kadrosuna geçirilmiş olmaları ve toplu iş sözleşmesinde iş sözleşmelerine aykırı hükümlerin bulunması halinde iş sözleşmesinin işçi yararına olan hükümlerinin geçerli olması nedeniyle, her ne kadar Bakanlığımızca 12/04/2018 tarihinde yayımlanan, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23’ncü maddesi uyarınca idarelerce sürekli işçi kadrolarına geçirilen işçilerin ücret ile diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınan toplu iş sözleşmesinde ‘Yemek Yardımı’ ile ilgili olarak “İşçilere fiilen çalışılan günler için bir öğün yemek verilir. Yemek verilmediği takdirde karar tarihinden itibaren fiilen çalışılan günler için 5,00 (Beş) TL/Gün tutarında yemek bedeli ödenir.” şeklinde düzenleme yapılmış olsa da 5,00 TL (Beş) TL, üzerinde yemek yardımı alan işçilere yüksek olan yemek yardımının ödenmesine devam edilmesinin gerektiği düşünülmektedir.

şeklinde görüş vermişti.

BAKANLIK GÖRÜŞ DEĞİŞTİRDİ

Pek çok kurum da bu görüş doğrultusunda işlem yaparak, işçilerine, alt işveren işçisi oldukları dönemde ihale sözleşmesinde yer alan yemek bedellerini ödemeye devam etmişti.

Ancak Bakanlığın 06/09/2018 tarihli yeni kararı, bu uygulamayı değiştirecek nitelikte. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın yazısında, kadroya geçen işçilerin ihale sözleşmesindeki yemek bedellerini alamamaları gerektiği belirtilerek ve bu işçilere 5 TL yemek parası ödeneceği açıklandı. Bakanlığın yazısı şöyle;

“Personel Dairesi Başkanlığından ilgi (a) yazı ile alınan ilgi (b) yazınızda Müdürlüğümüz ve bağlı kuruluşlarında hizmet alımı yoluyla çalışan personellere 696 sayılı KHK ile sürekli işçi kadrosuna geçirildikten sonra ödenecek yemek ücretlerinin 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 23. Maddesi Uyarınca İdarelerce Sürekli İşçi Kadrolarına Geçirilen İşçilerin Ücret ile Mali Ve Sosyal Haklarının Belirlenmesinde Esas Alınacak Toplu İş Sözleşmesi Hükümlerinde belirtilen tutar üzerinden mi yoksa (mülga) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yazı ekinde yer alan görüş yazısına istinaden sürekli işçi kadrolarına geçirilmeden önce tabi oldukları iş sözleşmelerinde belirtilen tutar üzerinden mi ödeme yapılacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, sürekli işçi kadrolarına geçiş işlemleri tamamlanan işçilere idarelerce uygulanmak üzere, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve 31.10.2020 tarihine kadar uygulanacak olan toplu iş sözleşmesinin ‘Yemek Yardımı’ başlıklı maddesinde, “İşçilere fiilen çalışılan günler için bir öğün yemek verilir. Yemek verilmediği takdirde karar tarihinden itibaren fiilen çalışılan günler için 5,00(beş)TL/Gün tutarında yemek bedeli ödenir.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer alan hüküm çerçevesinde, 696 sayılı KHK ile sürekli işçi kadrosuna geçen söz konusu personellere fiilen çalışılan günler için bir öğün yemek verilmesi, yemek verilmediği takdirde, karar tarihinden itibaren fiilen çalışınlar günler için 5.00 (beş) TL/Gün tutarında yemek bedeli ödenmesi gerektiği mütalaa edilmekte olup, ayrıca konu hakkında Hukuk Müşavirliğinden alınan ilgi (c)’de kayıtlı yazı ekte sunulmaktadır. Bilgilerinizi rica ederim.”

HUKUK MÜŞAVİRLİĞİNİN GÖRÜŞÜ DE AYNI YÖNDE

Bu yazıda atıf yapılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Hukuk Müşavirliği’nin yazısında ise,

“Bu bağlamda, yüklenici firmalar ile iş sözleşmesi imzalanmak suretiyle kamu kurumlarında çalışan işçilerin, 375 sayılı KHK’nın geçici 23 üncü maddesinden yararlanmak için talepte bulunmaları üzerine bu kişiler, kamu kurumlarında kadrolu işçi statüsüne alınmıştır. Diğer bir ifade ile işçiler artık yüklenici firma işçileri değil kamu işçileri olmuştur. Bu statü değişikliği nedeniyle, yukarıda belirtilen Toplu İş Sözleşmesi hükümleri çerçevesinde 5.00 (beş) TL/Gün tutarında yemek bedeli ödemesi yapılması gerektiği değerlendirilmektedir. Bilgilerinizi arz ederim.”

denilmektedir.

ARTIK 5 TL YEMEK ÜCRETİ ÖDENECEK

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yazısından ve bu yazıya dayanak teşkil eden Hukuk Müşavirliği görüşünden açıkça anlaşılacağı üzere, Bakanlık görüş değiştirmiştir. Önceki görüşünün aksine, 696 KHK kapsamında kadroya geçen işçilere artık yemek bedeli olarak 5 TL ödenmesi gerektiğini belirtmiştir. Böylece kadroya geçen işçiler, alt işveren işçisi olarak çalıştıkları dönemde ihale sözleşmesine göre aldıkları yemek ücretini artık alamayacaklar.

BAKANLIĞIN YENİ GÖRÜŞÜ NE KADAR HUKUKİ?

Ancak Bakanlığın bu görüşünün uygulama açısından ortaya çıkaracağı sorunlar bir yana hukuki olarak da sorunlu olduğunu değerlendiriyoruz. Öncelikle bu karar, işçilerin kazanılmış haklarından geri gidiş anlamına gelmektedir. İş Hukuku’nun temel ilkelerinden biri olan, “işçi lehine yorum” ilkesine de aykırıdır. 696 Sayılı KHK kapsamındaki işçilerin “mevcut haklarıyla kadroya geçirilme” sözü ile de çelişmektedir.

Öte yandan yemek ücretinin düşürülmesi, iş sözleşmesinde esaslı değişiklik anlamına gelecektir. Böyle bir değişiklik, ancak işçinin yazılı onayı ile yapılabilir. İşçinin açıkça onay vermediği esaslı değişiklikler işçiyi bağlamaz. Dolayısıyla Bakanlığın görüş yazısı, yemek ücretinin düşürülmesi sonucunu doğuran işçi aleyhine bir durumdur ve bu konunun yargıya taşınması durumunda davaların işçi lehine sonuçlanacağını değerlendiriyoruz.

Ayrıca söz konusu 5 TL’nin brüt tutar olduğunu, işçinin eline net yaklaşık 3,5 TL geçtiğini hatırlatmak gerekiyor. Dolayısıyla bir işçinin bu parayla karnını doyurabilmesi olanaklı değildir. Bakanlığın yemek ücretine ilişkin görüş verirken bu hususu da dikkat alması gerekirdi.

Bakanlığın görüş yazısına ulaşmak için tıklayınız Hukuk Müşavirliğinin görüş yazısına ulaşmak için tıklayınız.
Ekli Dosyalar

10 Eyl 2018 - 15:02 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

20

ahmet - 5 tl yemek parası izine çıkıyorsun onuda maaştan kesiyorlar anlamdimb bu itti

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02
19

Mehmet - ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞININ ‘ YÜKSEK OLAN YEMEK ÜCRETİ ÖDENİR’ ŞEKLİNDE BİR GÖRÜŞ YAZISI VARDI. BU BİR ÇELİŞKİ DEĞİL MİDİR?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02
18

Hüseyin Akkuş - Keşke 5 tl verseler verdikleri 5 tl yide kesiyorlar aldığımız 3 tl var yada Yok

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02
17

Erkan - 5 tl vermiyorlar gidin hastahanelere yemediği halde paraları kesiliyor işçilerin hukuksuzca paraları gasp ediliyor dernekler sendikalar işçinin işverene kesilen parasıda ödenmiyor ama bordroda halen işverene kesilen para görünüyor asgari geçim indirimi verilmiyor aile yardımı hiç yok ve en büyük kasıkta 2020 kadar eflasyon yardımı iyileştirme yok tayin hakki yok yok alla yok adalete bak!!!!!!.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02
16

Hanibal - 5 tl ye ne yenir dışarda acaba .. yazık işçi lehine hic bir adım yok hep aleyhte ..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02
15

Halil - Döner olmuş 7 lira oda Adana da semtine göre değişiyor 5 liraya dostu yok yav

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02
14

sağolsun - kendileri doyurabiliyorlarmıymış 5 tl ile karınlarını 5 tl onların su parasına yetmez gerçekçi olalım

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02
13

ZÜLFİKAR - Madem kamu işçisiyiz neden diğer 4d işçilerle aynı haklara sahip değiliz neden 2020 yılını bekliyoruz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02
12

Mehmet - Daha önce Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının ‘ fazla olan yemek parası ödenmelidir’ görüşü ile ters bir durum değil mi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02
10

İhsan Gezer - hayır, kurumlar ödemediği işsizlik primlerini SGK’ya ödeyecekler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02
08

colin kazım - arkadaşlar bir şükür edin , şoktan 1 ekmek alın 0,85 kuruş – 1 ayran 0,45 kuruş – 2 de domates alın 1 TL eder. 2,30 TL ye öğlen yemek yemiş olursunuz ,1,20 TL de size kalır, bunu da biriktirirseniz 21 yılda iphone x alabilirsiniz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02
07

Alp - Zaten yemekte verdikleri yok,ücreti de ödemezler,ödeselerde çok bu ücret bize ye ye bitmez!!!!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02
06

eskişehir büyükşehir belediyesi.....soner - Günümüz türkiye ekonomisinde 2018 enflasyon oranı %20 ye yaklaşırken bu TİS her kim yaptıysa gerçekten asgari ücretli çalışanı 1 kez daha yaralamak için yapmış. Biraz empati yapmak be gerek arkadaş. Siz yetkililer veya yöneticiler!… Brüt 5 tl neti 3,5 tl ye ne yiyeceğimizi bir söyleseler ya? yada bu yiyeceğimiz yemek bize ne kadar protein yada vitamin olarak geri dönecek? ve bu 6 aylık yüzdelik 4, yemek ücreti ve diğer yardım ücretleri brüt olarak yazıp bizi daha ne kadar kandırmaya çalışıyorsunuz acaba? sadece hepinize yazıklar olsun.. tabi tok insanların aç insanların halinden anlamaz diye atalarımız boşa dememiş.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02
05

Haluktortumlu - Kadroya geçen tasaron işçiler kamuda çalışan den ge ücreti 750 brüt alabilecek bizi aydın latirmisiniz lutfen

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02
04

Haluktortumlu - Kadroya geçen tasaron işçiler kamuda çalışan den ge ücreti 750 brüt alabilecek bizi aydın latirmisiniz lutfen sosyal dengede yararlanabilimiyiz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02
03

Mehmet Baysal - Kisisel görüşüm; Görüş talep eden kurum sadece 5 TL öder . Diğer kurumların böyle bir zorunluluğu yok ancak görüş istemezler ise. Yoksa böyle bir görüş var hemen 5 TL ödeyeceğiz diyemezler.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02
02

Zübeyde Nur Yatgın - Sosyal denge zammından belediyede çalışan memurlar faydalanmaktır. İşçiler o kapsamda değil fakat olmayacağı anlamına da gelmez. Şimdilik yok.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02
01

Serkan - Sgk İşsizlik pirimi iadesini verecek mi 4d li lere

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Eylül 15:02