Kamu İşçilerine Ödenecek İlave Tediye ve Bayram Yardımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

İlave Tediye Açısından Çalışılmış Gibi Sayılacak Haller Hangileridir? İşçilerin İlave Tediye ve Bayram Yardımı Ödemesinde Nelere Dikkat Edilmelidir? Hangi İşçi Ne Kadar İlave Tediye Alacak? İşçiler İlave Tediyelerini Nasıl Hesaplayabilirler?

Kamu İşçilerine Ödenecek İlave Tediye ve Bayram Yardımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Haber albümü için resme tıklayın

Kamu işçileri, Ramazan Bayramı öncesi hem ilave tediyelerini hem de bayram yardımlarını alacaklarlar.

İlave tediye ödeme tarihleri, 30 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile belli olmuştu. Buna göre ilave tediyelerin 2. taksiti 31/05/2019 tarihinde ödenecek.

İlave tediye ödemesinden, SGK primi, İşsizlik Sigortası Fonu primi, Gelir Vergisi ve damga vergisi kesintileri yapılır. İlave tediye ödemelerinden Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kesintisi de yapılmalıdır.

İlave tediye konusunda sık sık sorulan sorulardan biri de ilave tediye ödemesinden icra borçları için kesinti yapılıp yapılamayacağıdır. Müstakil ilave tediye kanunu olan 6772 sayılı Kanun’da ilave tediye ödemelerinin haczedilemeyeceği açıkça hüküm altına alınmıştır. Bu nedenle ilave tediye ödemelerinden icra kesintisi yapılamaz.

Kamu kurumları, kamu iştirakleri, kamu niteliği olan kurumlar ile belediyeler ve iştiraklerinin tamamı ilave tediye kapsamına girmektedir.

Yargıtay’ın içtihat haline gelmiş kararlarına göre, kapsama giren işyerlerinde işçi sayılan herkes ilave tediyeden yararlanacaktır. İşçi tanımı ise, ‘bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi nedir’ şeklinde yapılmıştır. O halde bir iş sözleşmesine dayanarak, yukarıda belirtilen kurumlarda çalışan her işçiye ilave tediye ödemesinin yapılması gerekir. Ancak belediye şirketleri, Yargıtay kararı ile özel hukuk tüzel kişiliği sayıldığı için buralarda çalışan işçiler ilave tediye alamayacaktır.

İlave tediye kapsamdaki kuruluşlarda çalışmak kaydıyla, geçici işçilerin de ilave tediye alması mümkündür. Böylece 696 Sayılı KHK kapsamında kamu kuruluşlarında geçici işçi pozisyonlarına geçirilecek olan işçiler de ilave tediye hakkından yararlanacaktır.

Geçici işçilerin alacağı ilave tediye miktarı, o yıl içindeki hizmet süreleriyle orantılı şekilde hesaplanmalıdır.

İLAVE TEDİYE HESAPLAMASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

İlâve tediyeye hesabında, fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, aynî yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri dikkate alınmaz.

İlâve tediyelerin ödeme tarihinde işçinin işinden ayrılmış olup olmadığına bakılmaz. Hizmet süresine göre yapılan hesaplama sonucu alacağı bulunan işçiye, işten ayrılmış olsa dahi ilave tediye ödemesi yapılır. Yani işçi işten ayrılmadan önceki çalışması için ilave tediyeye hak kazanmışsa, ilave tediye ödeme tarihinde çalışmıyorsa da hak kazandığı kadar ilave tediye ödemesi yapılır.

İşçinin ilave tediye alacağına esas olacak çalışma süresinin hesaplanmasında, kanuni ve idari izinlerle, analık ve hastalık izinleri, hafta tatili ve genel tatil günleri çalışılmış gibi göz önünde bulundurulur.

ÜCRETSİZ İZİNLER İLAVE TEDİYE ÖDEMESİNDE DİKKATE ALINIR MI?

Ücretsiz izinler ilave tediye hesabında dikkate alınmayacaktır. Bu bağlamda doğum sonrası alınan 6 aylık ücretsiz izin ya da diğer ücretsiz izin dönemlerine ilişkin ilave tediye ödemesi yapılmamalıdır. Kadroya geçen işçilere tanınan 45 günlük ücretsiz mazeret izinleri de ilave tediye hesabında dikkate alınmaz.

Bedelli askerlik düzenlemesinde, bu düzenlemeden yararlanacak işçilerin 21 günlük temel askerlik eğitimi süresinde ücretsiz izinli sayılması kararlaştırılmıştır. Dolayısıyla bedelli askerlikte geçen 21 günlük süre, ilave tediye hesabında dikkate alınmaz.

Bedelli askerlik gibi normal askerlik dönemi de ilave tediye hesabında dikkate alınmaz. Zira askerlikte geçen sürelerde iş sözleşmesi askıdadır. Askı süreleri ilave tediye hesabına dahil edilmez.

Öte yandan 6772 sayılı Kanunu’nun 4. maddesinde kanuni ve idari izinlerin ilave tediye hesabında dikkate alınacağına yer verildiğinden, ücretli mazeret izinleri bu kapsamda değerlendirilmelidir. Dolayısıyla işçinin eşinin doğum yapması, evlenmesi, yakınlarının ölümü ile evlat edinme ve özürlü çocuk izni gibi ücretli mazeret izinlerinde geçen süreleri ilave tediye hesabında dikkate alınır.

YARI VE KISMİ ZAMANLI ÇALIŞMADA İLAVE TEDİYE ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

Yarı zamanlı çalışmanın düzenlendiği 4857 Sayılı İş Kanunun 74. Maddesi’nde çalışılmayan dönem ‘ücretsiz izin’ olarak tanımlanmıştır. Ücretsiz izinler, ilave tediye hesabında dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle yarı zamanlı çalışan işçiye, çalıştığı süreyle orantılı olarak ilave tediye verilmelidir.

Kısmi çalışma için de aynı hüküm geçerlidir. Dolayısıyla kısmi zamanlı çalışma kapsamında çalışan sürekli işçiler için, ilave tediye hesabı oranlama yapılarak belirlenmelidir. Çalıştığı süreye ilişkin ilave tediye ödenmeli, çalışmadığı süre içinse ödeme yapılmamalıdır.

HANGİ İŞÇİ NE KADAR İLAVE TEDİYE ALACAK?

Taşerondan kadroya geçen işçiler başta olmak üzere sürekli işçiler, 31 Mayıs’ta alacakları ilave tediyenin heyecanını yaşıyor.

İşçilerin en çok merak ettiği konulardan birisi ise ne kadar ilave tediye alacaklarıdır.

İlave tediye tutarı, işçinin brüt çıplak ücreti üzerinden hesaplanacaktır. Dolayısıyla işçilerin alacağı ilave tediye, ücretlerine ve girdikleri vergi dilimine göre değişiklik gösterecektir.

İlave tediyeden SGK İşçi Primi, İşsizlik Fonu Primi, Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesilecek.

İşçiler ne kadar ilave tediye alacaklarını, kamuiscileri.net’in ücretsiz hizmeti olan aşağıdaki robota tıklayarak öğrenebilirler.

Ne Kadar İlave Tediye Ücreti Alacağınızı Hesaplayın

 

 

 

 

 

 

BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADARDIR, NE ZAMAN ÖDENMELİDİR?

Kamu işçilerine bayram yardımı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 12 Nisan’da duyurulan Toplu İş Sözleşmesi hükümlerine dayanmaktadır. Buradaki madde şu şekildedir;

“İşçilere her yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarından bir hafta önce 75,00 (yetmişbeş)’er TL. bayram harçlığı verilir.”

Dolayısıyla bayram yardımlarının Ramazan bayramı öncesi işçilere ödenmesi gerekmektedir. 75 TL’lik bayram yardımı da brüt tutardır.

 

İlave Tediye Açısından Çalışılmış Gibi Sayılacak Haller Hangileridir?

İLAVE TEDİYE
Hafta Tatili Sayılır
Ulusal Bayram ve Genel Tatil Sayılır
Hastalık Raporu Sayılır
Analık İzni Sayılır
Eşinin Doğum Yapması Sayılır
Evlenme İzni Sayılır
Yakınlarının Vefatı (Eş, Çocuk, Anne Baba, Kardeş, Kayınvalide, Kayınpeder) Sayılır
Tabi Afet İzni Sayılır
Evlat Edinme Sayılır
Özürlü Çocuk İzni Sayılır
6 Aylık Ücretsiz Doğum İzni Sayılmaz
Bildirim öneli +6 haftayı geçen rapor Sayılmaz
45 Günlük Ücretsiz Mazeret İzni Sayılmaz
Tutukluluk Süresi Sayılmaz
Yarı Zamanlı Çalışma Orantılı Olarak Ödenir
Kısmı Zamanlı Çalışma Orantılı Olarak Ödenir

 

21 May 2019 - 11:45 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

01

Uğur - 13 günlük tediye bu kurban bayramı öncesi yatar mı?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Mayıs 11:45