Bilindiği üzere E-fatura elektronik ortamda hazırlanarak alıcısına gönderilen bir fatura çeşitidir. E-faturanın elektronik ortamda hazırlanması ve yine elektronik ortamda gönderilmesi dışında normal faturadan hiç bir farkı bulunmamaktadır.
2014 veya sonraki hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflere e-fatura zorunlu hale getirilmiştir.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarının e-Fatura Hazırlama Zorunluluğu Var mı?
Normal şartlarda kamu kurum ve kuruluşlarının e-Fatura hazırlama zorunluluğu yoktur. Fakat e-Fatura Uygulamasına kayıtlı olan vergi mükellefleri, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile belirlenmiş merkezi yönetim kapsamında yer alan ve Muhasebat ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından geliştirilen Yeni Harcama Yönetim Sistemini (MYS) kullanan kamu idareleri ve bunlara bağlı harcama birimleri adına, 1.3.2019 tarihinden itibaren GİB e-Fatura Uygulaması aracılığı ile e-Fatura düzenleyip gönderebileceklerdir.
Kamuda e-Fatura Dönemi Başlıyor
1 Mart 2019 tarihinden itibaren kayıtlı yaklaşık yüz bin e-Fatura mükellefi, 218 kamu idaresine bağlı yaklaşık altmış bin harcama birimi adına e-Fatura gönderebilecektir.
e-Fatura Uygulamasıyla, kamudan kamuya (G2G) ve özel sektörden kamuya kesilen (B2G) faturalar elektronik ortamda ve standart bir formda harcama süreçlerine dahil edilecektir.
Mevcut e-Fatura kullanıcılarının kamuya tamamen e-Fatura göndermesi durumunda, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin faturaya bağlı harcamalarının yüzde yetmiş beşten fazlası elektronik belge ortamına taşınmış olacaktır.
Yeni Sistem Ne Getirecek?
Sistemde bulunan elektronik teyitleşme imkanı sayesinde, aboneliğe bağlı ödemeler çerçevesinde kamuya düzenli olarak çok sayıda fatura düzenleyen mükelleflerin iş süreçlerinin de daha hızlı ve daha az maliyetle yerine getirilmesine imkan sağlanacaktır.
Yeni uygulama ile birlikte; mali işlem süreçlerinde otomatik kontrol mekanizmaları işletilebilecek, kamu harcama ve muhasebe süreçleri otomatize edilerek, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı sağlanacak ve ekonomi ve maliye politikalarının belirlenmesinde karar vericilere detaylı veri üretimi sağlanacaktır. Bununla birlikte hâlihazırda kağıda dayalı ve ıslak imzalı olarak yürütülen kamu mali süreçlerindeki bürokrasi ve kırtasiyecilik azaltılacak, emek ve zamandan da tasarruf sağlanacaktır.