Covid – 19 salgınıyla mücadele kapsamında, Kısa Çalışma Ödeneğinin süresi 1 ay uzatıldı. Uzatmaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı, 30 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre; Covid-19 nedeniyle 30/6/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi; yeni bir başvuru ve uygunluk tespiti yapılmasına gerek bulunmaksızın daha önce kısa çalışmadan yararlanan aynı işçiler için ve aynı şartları aşmamak kaydıyla 1 ay uzatıldı.
Böylece Kısa Çalışma Ödeneği, 30 Haziran 2020 tarihi öncesinde kısa çalışma uygulaması biten işyerleri bakımından 1/7/2020 tarihinden itibaren; 30 Haziran 2020 tarihinde kısa çalışma uygulaması devam eden işyerleri bakımından ise kısa çalışma bitiş tarihinden başlamak üzere 1 ay uzatılmış oldu.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEKLERİ, İŞSİZLİK MAAŞINDAN DÜŞÜLMEYECEK
Öte yandan yine Cumhurbaşkanı Kararı ile, Covid-19 nedeniyle yapılan Kısa Çalışma Ödemelerinin başlangıçla belirlenen işsizlik ödeneği süresinden düşülmemesine karar verildi.
Normal şartlarda, Kanun gereği Kısa Çalışma Ödeneği olarak verilen ödemeler, İşsizlik Maaşı hakkından düşülüyor. Örneğin işçinin 10 ay işsizlik maaşı alma hakkı varsa ve 3 ay süreyle Kısa Çalışma Ödeneği aldıysa işten ayrılması durumunda 7 ay İşsizlik Maaşı alabiliyordu. Ancak Kısa Çalışma Ödeneklerinin İşsizlik Maaşından düşülmemesi konusunda 7244 sayılı Kanun ile Cumhurbaşkanına yetki tanınmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu yetkisini kullanarak Kısa Çalışma ödemelerinin İşsizlik Maaşından düşülmemesine karar verdi.
Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız
İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI VE ÜCRETSİZ İZİN SÜRESİ DE 1 AY UZATILDI
Yine Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Covid – 19 salgını nedeniyle işten çıkarma yasağının süresi 1 ay uzatıldı.
Bilindiği gibi 7244 sayılı Kanun ile İş Kanunu kapsamında olan veya olmayan her türlü iş sözleşmesinin 3 ay süreyle feshedilmesi yasaklanarak işçilere İstihdam Güvencesi sağlanmıştı. Bu sürenin, Cumhurbaşkanı tarafından uzatılabilmesi de karara bağlanmıştı.
Söz konusu Kanun Maddesindeki hüküm şöyle;
Geçici Madde 10 – (Ek:16/4/2020-7244/9 md.) Bu Kanunun kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25 inci maddenin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemez. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez.
İşte bu İstihdam Güvencesinin süresi 1 ay uzatıldı. Ancak iş sözleşmesinin feshedilmesinde 4857 sayılı Kanun’un 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler” kapsam dışı tutuldu. Yani geçici İstihdam Güvencesi, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepleri kapsamayacak.
Yine aynı Kanun ile Covid-19 döneminde işverenlere, işçilerini 3 ay süreyle ücretsiz izne çıkarma hakkı tanınmıştı. Bu şekilde ücretsiz izne çıkarılan işçilere, İşsizlik Ödeneğinden ücret desteği ödeniyordu. Cumhurbaşkanı Kararı ile bu ücretsiz izin süresi de 1 ay uzatıldı.
Resmi Gazete'deki Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız