31.07.2020 tarihinde yayımlanan, 31202 sayılı Resmi Gazeteye göre işçilere ödenen kısa çalışma ödeneği süresi 1 ay daha uzatıldı. Ayrıca fesih yasağı ve nakdi ücret desteğinden yararlanma süreleri de birer ay daha uzatıldı.
Bilindiği üzere Yeni Koronavirüs (Covid-19) hastalığının Türkiye’de yayılım göstermesi sebebiyle bir takım önlemler alınmıştı. Salgın kapsamında alınan ekonomik önlemlerden birisi olan kısa çalışma ödeneği; işverenlerin hastalığın yayılmasını önlemek maksadıyla işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması, işyerinde faaliyeti tamamen veya kısmen geçici olarak durdurması hallerinde, işçilere verilen bir ödenekti. 31.07.2020 tarihli 31202 sayılı Resmi Gazeteye göre, Covid-19 nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamındaki zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalışma ödeneği uygulanan işyerlerinde kısa çalışma ödeneği süresinin 1 ay daha uzatılması hakkında karar verildi.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez. Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilir. Cumhurbaşkanı birinci ve ikinci fıkrada yer alan üç aylık süreleri altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.
İşten çıkarma yasağı 17.09.2020 tarihine, nakdi ücret desteğinden yararlanma süresi de 17.09.2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Böylelikle işverenin, dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamında zorlayıcı sebepler gerekçesiyle kısa çalışma ödeneği başvurusuna 30 Haziran’a kadar başvurmuş olması yeterlidir. Dolayısıyla süre uzatımından yararlanmak için yeni
Peki Normal Çalışma Uygulamasına Geri Dönen İşverenler Ne Yapacak?
Kararda bahsi geçen süre uzatımından faydalanmak istemeyen veya daha önce uygulanan çalışılmayan süreleri azaltmak isteyen işverenler bu durumu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine ile Hizmet Merkezlerine bildirmeleridir.
Resmi Gazete kararının orijinal metnine ulaşmak için tıklayınız.