Kötü Niyet Tazminatı Hangi Durumlarda Verilir?

Kötü Niyet Tazminatı Hangi Durumlarda Verilir? Kötü Niyet Tazminatına Hak Kazanmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Kötü niyet tazminatı kıdem ya da ihbar tazminatı kadar bilinen bir konu değildir. Bu yazımızda okurlarımızdan gelen sorulara yönelik kötü niyet tazminatına nasıl hak kazanıldığına yönelik bilgi vermeye çalışacağız.

İşçi ile işveren arasında birtakım hak ve yükümlülükler bulunmaktadır. İşveren açısından kıdem ve ihbar tazminatı, ücret ödeme yükümlülüğü, işçi açısından ise emeğini ifa etme, iş yeri kurallarına uyma bu hak ve yükümlülüklere örnek olarak verilebilir.

Çok fazla bilinmese de kötü niyet tazminatı iş güvencesi kapsamında olmayan işçilere ödenebilen bir tazminat türüdür. Fakat ödenmesinde belli başlı şartlar bulunmaktadır.

Peki İş Güvencesinden Yararlanabilmenin Şartları Nelerdir?

Bu husustan 4857 sayılı İş Kanununun 18 inci maddesinde bahsedilmektedir. Şöyle ki işçinin iş güvencesi hükümlerinden faydalanabilmesi için;

  • İşçinin 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında olması,
  • İşçinin çalıştığı işyerinde 30 veya daha fazla işçi çalışması,
  • İşçinin en az 6 ay kıdemi olması,
  • İşçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor olması,
  • İşveren vekili olmaması gerekmektedir.

Yukarıda saydığımız unsurlar iş güvencesinin belli başlı şartlarıdır. İş güvencesinden yararlanan işçi, yetersizliği, davranışları ya da iş yerinin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebep ile işten çıkarılırsa kötü niyet tazminatı alamaz. Bu konu Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 2007/36441 Esas, 2009/2758 sayılı Kararı da içtihat oluşturmuştur. İlgili kararda;

4857 sayılı İş Kanununun 17. maddenin 6. fıkrasının açık hükmüne göre, iş güvencesi kapsamında olan işçiler yönünden kötüniyet tazminatına hak kazanılması mümkün değildir.

Kötü Niyet Tazminatı Hangi Durumlarda Verilir?

Yukarıda ayrıntılı şekilde bahsettiğimiz üzere, iş güvencesinden faydalanmayan, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilerin iş akitlerinin fesih hakkı kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda bildirim süresinin üç katı tutarında “kötü niyet tazminatı” talep edebilecektir. Kötüniyet tazminatı işverenin ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Yerleşmiş Yargıtay kararlarına göre;

  • İşçinin, işvereni şikayet etmesi,
  • İşçinin, işveren aleyhinde dava açması,
  • İşçinin, işveren aleyhine şahitlik yapması,
  • İş yerinin sendikasızlaştırılması kapsamındaki işten çıkarmalar,
  • Doğum iznine çıkacak kadın işçinin işten çıkarılması,
  • Belediyelerde, seçim sonrası toplu işçi çıkarılması sonrasında yandaşların işe yerleştirilmesi gibi sebeplerle işçilerin işten çıkarılması gibi durumlarda işverenin işçisini ya da işçilerini işten çıkarması kötü niyetli fesihtir. Bu sebeple işverenin işçiye kötüniyet tazminatı ödemesi gerekecektir.

Yukarıda saydığımız vb. nedenlerle işçinin işten çıkarılması işverenin kötü niyetinin varlığını göstermektedir.

Kötü niyet tazminatının miktarı ise fesih bildirim süresinin üç katı tutarında olacaktır.

Kötü Niyet Tazminatına Hak Kazanmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

İşçi sürekli olarak o işte çalışmalıdır. En önemlisi işçi iş güvencesi kapsamında olmamalıdır. İş akdi kötü niyetle feshedilmiş olmalıdır. İş sözleşmesinin belirsiz süreli iş sözleşmesi olması gerekir. İşçi kötü niyetle iş akdinin feshedildiğini ispatlamalıdır. Yani böyle bir durumda ispat yükümlülüğü işçiye aittir.

20 Eyl 2018 - 17:27 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

02

Zübeyde Nur Yatgın - 4857 sayılı İş Kanunu’nun 19. Maddesine göre “hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışına ve verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez.” Savunma alınmadan fesih olmaz. Arabuluculuk kurumuna başvurabilir, iş mahkemesine dava açabilirsiniz. Kötü niyet tazminat davası da açabilirsiniz fakat, takdir mahkemeye aittir. (ispat yükümlülüğü de size ait.)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Eylül 17:27
01

Mustafa Can - Merhaba, İşyerinde 3 aydır çalışıyorum. Performans düşüklüğü nedeni ile işten çıkartıldım. Performansım düşük diye hiç bir uyarı yapılmadı ve ben düşük olmadığı kanaatindeyim. İşyerinde 200 yakın çalışan var. Kötü niyet tazminatı açabilir miyim?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Eylül 17:27