Meslek Adı ve Kodu 01 Temmuz 2020 Tarihinden Sonra Nasıl Uygulanmalı?

Sigortalı işe giriş bildirgesinde meslek adı ve kodunun düzeltilmesi nasıl yapılır? Sigortalı işten ayrılış bildirgesinde meslek adı ve kodunun düzeltilmesi nasıl yapılır?

Meslek Adı ve Kodu 01 Temmuz 2020 Tarihinden Sonra Nasıl Uygulanmalı?
Meslek Adı ve Kodu 01 Temmuz 2020 Tarihinden Sonra Nasıl Uygulanmalı?
Haber albümü için resme tıklayın

İçerik

Giriş

Meslek kodları İŞKUR tarafından ILO’nun “milli meslek sözlüklerinin hazırlanması ve kullanılması” yönündeki önerileri baz alınarak uluslararası mesleki sınıflama sistemi olan ISCO-88 (International Standard Classification of Occupational) ile uyumlu olarak belirlenen meslek unvanların sınıflandırılmasına yarayan kod sistemidir.

Söz konusu kod sistemi ulusal iş gücü piyasasında yer alan mesleklere ilişkin verilerin etkin bir şekilde toplanabilmesi ve toplanan bu verilerden yola çıkarak ulusal meslek standartlarının oluşturulması, iş gücü piyasasının meslekler açısından ne şekilde bir yapıya sahip olduğunun belirlenmesi ve iş gücü piyasasına ilişkin politika üretiminde kullanılmaktadır.

İlk olarak, sigortalıların meslek bilgilerinin alınması 01.08.2009 tarihinde (İlk ve Tekrar) İşe Giriş Bildirgesinde fiilen yapılacak mesleğin adı ve kodunun işaretlenmesi zorunluluğu getirilmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu, e-bildirge sistemi üzerinden 01.08.2009 tarihinden sonra işten çıkış veya işe giriş bildirimi olmayan sigortalıların meslek adı ve meslek kodunun tespit edilebilmesi amacıyla bildirge sistemine “İş-Kur Meslek Kod Giriş/Güncelleme” alanı eklemiştir.

2011-2013 Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı’nda meslek kodu uygulaması düzenlenmiştir.[1] Eylem planına göre aylık prim ve hizmet belgesinde gerekli değişiklikler yapılarak işverenlerin çalıştırdıkları sigortalıların uluslararası standart meslek sınıflaması kodlarına uygun olarak mesleklerini bildirmelerinin sağlanması öngörülmüştür.

01.08.2009 tarihinden itibaren işe giriş ve işten ayrılış bildirgesi ile e-sigorta uygulaması ile alınan “meslek adı ve kodu” bilgisi 01.11.2010 tarihinden itibaren e-sigorta uygulamasında zorunlu giriş yapılması gereken alan haline getirilmiştir.

2012/Kasım ayından başlamak üzere aylık prim ve hizmet belgelerinde, sigortalılara ilişkin meslek kodlarının (6 haneli) girilmesi uygulaması başlatılmış, uygulama ilk olarak özel sektör işyerlerinde 4/1-a kapsamında çalışanları kapsama alarak başlanmıştır.

“Meslek adı ve kodu” bilgisinde İŞKUR tarafından tarafından bildirilen meslekler işverenlerce seçilebilmektedir. İşverenlerin yeni meslek kodu ilave edilmesine yönelik talepleri İŞKUR İş ve Meslek Danışmanlığı Dairesi Başkanlığı tarafından değerlendirilerek gerekli ilaveler yapılmakta ya da talep edilen “meslek adı ve kodu”na muadil “meslek adı ve kodu” belirtilerek işverenler bilgilendirilmektedir.

Bu Makalenin PDF formatına ulaşmak için tıklayınız

Sigortalı İşe Giriş Bildirgesinde Meslek Adı ve Kodunun Düzeltilmesi

İşverenler sigortalı işe giriş bildirgesinin;

  • Meslek adı ve kodu,
  • 6356 sayılı Kanun gereğince belirlenen görev kodunu,
  • ÇSGB iş kolunu,
  • Sigortalıların 4857 sayılı Kanunun 13 ve 14 üncü maddelerine göre çalışıp çalışmadığını, aynı Kanunun 30 uncu maddesine göre özürlü ve eski hükümlü olup olmadığı alanı ile
  • Sigortalının adresini her zaman,
  • Sigortalının işe başladığı tarihi ve
  • Sigortalılık kodu değişikliği ya da
  • Söz konusu bildirgenin iptali işverenler tarafından aynı gün içinde e-sigorta yoluyla yapılabilmektedir.[2]

17 numaralı “meslek adı ve kodu” alanına 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi çalışan sigortalılar için (4/1-a sigortalıları) fiilen yapacakları mesleklerinin adı ve kodu işaretlenecektir. İŞKUR tarafından belirlenen “Meslek adı ve kodu” bilgileri “www.sgk.gov.tr” internet adresinde görüntülenir. [3]

Örnek: 01.07.2020 tarihinde X Belediye Personel A.Ş.’de büro personeli olarak işe başlayacak elektrik tesisatçısının işveren tarafından 30.06.2020 tarihinde SGK’ ya gönderilecek sigortalı işe giriş bildirgesinde meslek adı alanına “büro işçisi” meslek kodu alanına ise “9112.11” yazılacaktır.

Uygulamada işverenlerin meslek kodunu fiili yapılan işe göre değil, çalışanın diploma ve mesleki yeterlilik belgesine göre yazdıkları görülmektedir. Örneğin; 01.11.2018 tarihinde X Üniversitesinde yazılım destek uzmanı olarak başlayacak inşaat mühendisinin işveren tarafından 30.10.2018 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilecek bildirgesinde meslek alanına “yazılım destek uzmanı”, meslek kodu alanına ise “3512.06” yazılacaktır. Meslek alanına “inşaat mühendisi”, meslek kodu alanına ise “2142.04” yazılmayacaktır.

İşverenler 01.08.2009 tarihinden itibaren işe giriş bildirgesi ile bildirdikleri “meslek adı ve kodu” bilgisini e-sigorta uygulamasının “işe giriş bildirgesi güncelleme”, menüsü ile her zaman güncelleyebilmekte olup bu güncellemenin yapılması nedeniyle işverenlere idari para cezası uygulanmamaktadır.

İşe giriş bildirgesi açısından 01.08.2009 öncesi düzeltme talepleri kabul edilmemektedir.

Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesinde Meslek Adı ve Kodunun Düzeltilmesi

Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin 13 numaralı alanında yer alan meslek adı ve kodu, sigortalının işten ayrılış tarihi ve nedeni ile sigortalının işten ayrıldığı aydaki ve bir önceki aydaki kazancı işten ayrılış tarihi esas alınarak on günlük süre içerisinde düzeltilebildiği gibi bildirge iptali de bu süre içerisinde yapılabilir. ÇSGB iş kolu ve sigortalının adresi her zaman e-sigorta yoluyla işverenler tarafından değiştirilebilir.

İşverenler 01.08.2009 tarihinden itibaren işten ayrılış bildirgesi ile bildirdikleri “meslek adı ve kodu” bilgisini e-sigorta uygulamasının “işten ayrılış bildirgesi güncelleme” menüsü ile her zaman güncelleyebilmekte olup bu güncellemenin yapılması nedeniyle işverenlere idari para cezası uygulanmamaktadır. İşten ayrılış bildirgesi açısından 01.08.2009 öncesi düzeltme talepleri kabul edilmemektedir.

13 numaralı alana Türkiye İş Kurumunca belirlenen meslek adı ve kodu yazılır. Meslek adı ve kodu bilgileri Kurumun internet adresinden (www.sgk.gov.tr) görüntülenir.

14 numaralı “Meslek adı ve kodu” alanına Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi çalışan sigortalılar için fiilen yaptıkları mesleklerinin adı ve kodu işaretlenecek, İŞKUR tarafından belirlenen “Meslek adı ve kodu” bilgileri ise “www.sgk.gov.tr” internet adresinde görüntülenecektir.

Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin, işverenler tarafından verildikten sonra 10 gün içinde silinmesi ve güncellenmesi işlemi ile meslek adı ve kodu, ÇSGB iş kolu ve sigortalının adresi her zaman e-sigorta yoluyla işverenler tarafından güncellenebilmektedir. 10 günlük süre geçtikten sonra işverence bildirgenin sehven verilmesi, SGK’nın denetim ve kontrolle görevli memurları tarafından düzenlenen raporlarla silinmesinin istenmesi ya da mahkeme kararı ile silinmesi gereken durumlarda silme işlemi “4/a Tescil Programı”nın “İşten Ayrılış Silme” menüsü aracılığıyla yapılacaktır.[4]

Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde Meslek Adı ve Kodunun Düzeltilmesi

Aylık prim ve hizmet belgesi açısından 2012 yılı Kasım ayı öncesi düzeltme talepleri kabul edilmemektedir.

Aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirilen “meslek adı ve kodu” bilgisi işverenlerin SGK’ ya yazı ile müracaat etmeleri halinde düzeltilmektedir.

Yapılan düzeltmeler nedeniyle işverenlere idari para cezası uygulanmamakta, işverenlerden ek/iptal aylık prim ve hizmet belgesi istenmemektedir.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi İle Getirilen Yeni Düzenleme

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin “Sigortalı Çalışan Bilgileri” bölümünde yer alan sütunlardan birisi olan “Meslek Kodu” alanına sigortalının ilgili ayda fiilen çalıştığı meslek adına ait meslek kodu yazılacaktır.

Sigortalıların ilgili ayda fiilen çalıştığı meslek adına ait geçerli bir meslek kodu bilgisinin RRRR.RR formatına uygun bir şekilde sisteme kaydedilmesi gerekmekte olup, formata uygun olmayan ya da geçerli olmayan bir meslek kodunun kaydedilerek gönderilmesi halinde işverenler hata mesajı alacaklardır.

İşverenlerin aylık prim ve hizmet belgesi ya da muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile bildirdikleri sigortalıların “meslek adı ve meslek kodu” bilgilerini her zaman düzetmeleri mümkün olup işverenlerin düzeltme talepleri halinde önceden olduğu gibi idari para cezası uygulanmayacaktır.

5510 sayılı Kanunun “Kurumca verilecek idari para cezaları” başlıklı 102’nci maddesinin birinci fıkrasının (n) bendi hükmüne göre; (Ek: 15/7/2016-6728/51 md.) muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır.

Buna göre; Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti (2020 için 2.943,00 TL) geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı olarak bildirilen sigortalı başına asgari ücretin 1/10’u (2020 için 294,30 TL) tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

İşverenler; 01.07.2020 tarihinden itibaren 4/1-a kapsamındaki sigortalılar işyerlerinde fiilen hangi işi yapıyorlarsa o işe uygun meslek kodlarını ve adını gerek ilk işe alımlarında sigortalı işe giriş bildirgesinde gerekse her ay Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderdikleri muhtasar ve prim hizmet beyannamesine yazmak zorundadırlar. Aksi halde, 01.07.2020 tarihinden itibaren idari para cezası hükmü yürürlüğe girdiğinden işverenlere idari para cezası uygulanacaktır (muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçen pilot iller olan Kırşehir’de 01.06.2017, Amasya’da 01.04.2018, Bartın’da 01.04.2018, Çankırı’da 01.04.2018, Bursa’da 01.01.2020, Eskişehir’de 01.01.2020, Konya’da 01.01.2020’de geçiş tarihi itibariyle uygulanmaktadır).

İdari para cezasının yanında, gerçeğe aykırı bildirilen meslek adı ve kodu ile işverenlere eksik ücret bildirdiklerinin tespiti halinde her ay için beyannameye bağlı olarak aylık asgari brür ücretin 2 katı tutarında; eksik ücret nedeniyle defter ve belgelerin geçersizliğinden dolayı aylık asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası uygulanabileceği gibi Ayrıca, eksik ücretlerden nedeniyle sigorta primlerinin gecikme cezası ve zammı ile birlikte tahsili de gündeme gelebilecektir.

Meslek Adı ve Kodunun Denetimi

Sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve meslek kodunun tespiti SGK denetim ve kontrolle görevli memurları, mahkeme kararı, diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarının kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelerden veya bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden tespit edilmektedir.

Kamu Denetçiliği Kurumu Kararlarında Meslek Adı ve Kodu

Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) tarafından alınan bir tavsiye kararında (Karar Tarihi: 20.06.2019, Başvuru No: 2018/17268, Sayı: 2019/4637-S.6842);

Başvuran özetle; …………. Üniversitesi Hastanesi … Laboratuvarında 2014 yılından itibaren taşeron firmaya bağlı laborant olarak görev yapmakta olduğunu, 696 sayılı KHK ile 4/d sürekli işçi kadrosuna geçtiğini, çalışma süresi içerisinde kurumun SGK bildiriminde sırasıyla “temizlik personeli” ve “ hasta kabul kayıt görevlisi” olarak gösterildiğini, 696 sayılı KHK ile 4/d sürekli işçi kadrosuna başvuru esnasında görev ve pozisyon alanını laborant olarak yazdığını belirterek meslek kodunun fiilen yaptığı iş ile uygun hale getirilmesini ve “biyolog/laborant” olarak değiştirilmesini talep etmektedir.

Meslek kodlarının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kaydının tutulduğu; çalışılan iş için uygun olan meslek kodunun seçilmesi ve görev değişikliği, terfi gibi durumlarda sistem üzerinde güncellemenin yapılmasından işverenin sorumlu olduğu, başvuruya konu olayda işverenin; idare olmasından dolayı, idarenin işyerinde fiilen yapılan işe uygun meslek adı ve kodunu bildirilmesi ile sorumlu olduğu, aksi halde; 27/10/2018 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ ile 01/07/2019 (01/07/2020) tarihi itibariyle meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren işverenlere yönelik idari para cezası uygulamasına tabi olacağı belirtilmiştir.

Başvuruya konu uyuşmazlığın; 696 sayılı KHK kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçirilen personelin meslek kodunun nasıl belirleneceği ve değiştirilip değiştirilemeyeceği noktasında toplandığı görülmektedir.

Öte yandan; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın görüş yazısında da ifade edildiği üzere alt işveren işçilerinin kamuda istihdamına ilişkin çalışmaların tamamlandığı, geçiş aşamasından sonra ilgili kurum kuruluşlarca işlemlerin yürütülmesi gerektiği, bununla birlikte idarenin ifa ile mükellef olduğu herhangi bir kamu hizmetinin kuruluşunda, düzenlenmesinde veya teşkilatında, bünyesinde, personelinde yahut işleyişinde bir takım aksaklık, hukuka aykırılık, bozukluk, düzensizlik, eksiklik, sakatlık veya ihmalin ortaya çıkması neticesinde hizmetin, eksik ve hatalı ifa edilmesi, zamanında ifa edilmemesinin idarenin hizmet kusurunu oluşturacağı, bu bakımdan 4857 sayılı İş Kanunu ile hükmolunan, tarafların aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilme imkanın varlığı da değerlendirildiğinde, idarenin işlemini düzeltebileceği değerlendirilmiştir. Tüm bu açıklanana sebepler birlikte değerlendirildiğinde başvuranın idarede fiilen yapmakta olduğu iş ile idare tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilen meslek kodunun birbiri ile uyumlu hale getirilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Açıklanan gerekçeler ve dosya kapsamına göre başvurunun kabulüne;

Başvuranın meslek kodu ile fiilen yaptığı işin birbirine uygun hale getirilmesi hususunda, ……………….Üniversitesi Rektörlüğüne tavsiyede bulunulmasına,

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisi’nce karar verildi.[5]

Meslek Adı ve Kodu Kapsamındaki Sigortalılar

5510 sayılı Kanunun 102/n bendinde yer alan düzenlemede, meslek adı ve koduna bağlı idari para cezası muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kapsamında olan sigortalılar olduğu açıktır. Bu da 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi (4/1-a=SSK) kapsamında sigortalı sayılan kişileri (Ek 9’uncu maddesi kapsamındaki ev hizmetlerinde çalışan sigortalılar hariç) bildirmekle yükümlü olanlardır (özel-kamu işverenleri fark etmez).

Sadece özel sektörde çalışan 4/1-a kapsamındaki sigortalılar değil, gerek merkezi yönetim kapsamındaki idareler olsun gerekse mahalli idareler kapsamındaki idareler olsun gerekse de diğer kamu kurum ve kuruluşlarında 4/1-a (SSK) kapsamında olan ve muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile bildirimi yapılan tüm çalışanlar meslek adı ve kodu uygulamasına tabi olacak, ve fiilen yaptıkları işe uygun olmayan meslek adı ve kodu ile bildirim yapılması halinde her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

Değerlendirme ve Sonuç

4/1-a kapsamında yer alan sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe göre meslek adı ve kodu, işe giriş ve işten çıkış bildirgeleri ve muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde gösterilmeleri gerekir. Yaptıkları işe göre belirlenmeyen meslek adı ve kodu için SGK tarafından idari para cezası uygulanmasının yanında eksik ücret ödemesinden kaynaklı idari para cezası ve primlerin gecikme cezası-zammı ile birlikte tahsili de mümkün olabilecektir.

Peki 696 sayılı KHK ile geçişi yapılan işçilerin, geçişten önce ihale sözleşmelerinde yer alan görev tanımı dışında görev yapanların meslek adı ve kodu ne olacak? İhale sözleşmesinden önceki görev tanımının değişmesi mümkün olacak mı?

Burada birden çok husus karşımıza çıkmaktadır.

Öncelikle taşeron işçilerin kadroya geçmesini düzenleyen 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamedeki (KHK) hükümlere bakmak gerekmektedir.

696 sayılı KHK’nın 127. Maddesi ile 375 sayılı KHK’ya eklenen Geçici 23. Madde de şu hüküm yer almaktadır:

“Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir.”

Diğer taraftan Cumhurbaşkanlığının 42168566-010.06-E.4005 sayı ve 25/10/2019 tarihli yazısında şöyle denilmektedir:

“696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 127 inci maddesiyle 27/06/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ve 1/2/2018 tarihli ve 7079 sayılı Kanunla aynen kabul edilen geçici 23 üncü madde uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılmakta iken kamu kurum ve kuruluşlarının sürekli işçi kadroları ile geçici işçi pozisyonlarına geçirilenlerin, geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilmeleri, yürütmekte oldukları hizmetler dışında başka hizmetlerde çalıştırılmaması hususlarında bilgilerini ve gereğini arz/rica ederim.”

696 sayılı KHK kapsamında kadroya geçen işçiler özelindeki bu mevzuat hükümlerine baktığımızda, taşerondan kadroya geçen işçilerin taşeron dönemindeki işleri yapmaya devam etmeleri gerektiğini, dolayısıyla meslek kodu değişikliğinin ancak zorunlu hallerde yapılabileceğini değerlendiriyoruz.

KHK ile kadroya geçen taşeron işçiler açısından meslek kodu değişikliğini zorunlu kılan durum ise; işçinin fiilen yaptığı iş ile meslek kodunun uyumsuzluğudur. Örneğin taşeron döneminde büro görevlisi olan işçinin meslek kodu SGK’ya temizlik olarak bildirilmiş, kadroya geçiş aşamasında da bu işçi temizlik işçisi olarak kadroya alınmış ancak büro görevlisi olarak çalışmaya devam etmektedir. Yani işçi fiilen hep büro işçisi olarak çalışmış ve çalışmaya devam etmekle birlikte meslek kodu temizlik görevlisidir. Bu durumda, bu işçinin meslek kodunun değiştirilmesi gerekmektedir. Bu huşu yukarıda yer verdiğimiz 696 KHK mevzuatının istisnasıdır.

Nitekim Kamu Denetçiliği Kurumu’nun, bu tür durumlarda 696 sayılı KHK’lı işçilerin meslek kodunun değiştirilmesi gerektiğine ilişkin tavsiye kararları bulunmaktadır.

Zira 4857 sayılı İş Kanunu’nun “Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmensin feshi” başlıklı 22 inci maddesinde “İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir. Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.” şeklinde düzenlenmiştir.

KDK kararlarında, İş Kanunu’nun 22. Maddesine atıf yapılarak meslek kodu değişikliği yönünde tavsiye kararları verilmiştir.

Sonuç olarak; 696 KHK işçiler açısından meslek kodunun, taşeron dönemindeki şekliyle devem etmesinin esas olduğunu, ancak istisnai ve zorunlu hallerde değişiklik yapılabilmesinin de mümkün ve mevzuata uygun olduğunu değerlendiriyoruz.

[1] 21.12.2011 tarih ve 18149 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. [2] 2013/11 sayılı SGK Genelgesi [3] 2013/11 sayılı SGK Genelgesi [4] 2013/11 sayılı SGK Genelgesi [5] Buna benzer olmak üzere başka tavsiye kararları da mevcuttur (Karar Tarihi: 15.03.2019, Başvuru No: 2018/11321, Sayı: 53878609-101.07.04-E.7007), (Karar Tarihi: 07.05.2019, Başvuru No: 2019/12, Sayı: 2019/2260-S.3321), (Karar Tarihi: 04.09.2018, Başvuru No: 2018/3146, Sayı: 53878609-101.07.04-E.14907) YASAL UYARI Bu çalışma Kamutech Yazılım A.Ş. mevzuat grubu uzmanları tarafından hazırlanmıştır. Makalenin her türlü yayın hakkı Kamutech Yazılım A.Ş.'ye aittir. Kaynak göstermek ve link vermek kaydıyla alıntı yapılabilir.
Ekli Dosyalar

17 Ağu 2020 - 13:18 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.