Meslek Kodu Mağdurlarını Sevindiren Karar!

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), meslek kodu yanlış bildirilen işçileri sevindiren bir karara imza attı.

Taşerondan kadroya geçen 4 D statüsündeki kamu işçilerinin en önemli sorunlarından birini, meslek kodlarının fiilen yaptıkları işe uygun olmaması oluşturuyor. Binlerce işçinin meslek kodu, fiilen yaptığı işe uygun değil. Örneğin büro işi yapan işçinin meslek kodu temizlik, teknik hizmetlerde çalışanın kodu evrak dağıtıcısı olarak bildirilmiş durumda. Bu işçiler şimdiye kadar kurumlarına yaptıkları başvurulardan da olumlu cevap alamadı.

Ancak Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) 4 Eylül 2018 tarihli kararında, meslek kodu yanlış bildirilen işçileri sevindiren bir karara imza attı.

KDK, Yardımcı Teknik Hizmetler sınıfında bildirilmesi gerekirken sehven büro işçisi olarak bildirilen kişinin talebinin kabul edilmesi ve meslek kodunun fiilen yaptığı işe uygun hale getirilmesi yönünde karar aldı. Karar işçinin çalıştığı Dicle Üniversitesi Rektörlüğü’ne bildirildi.

KDK’nın kararına konu olan olay şöyle gelişti;

İlk kez 2009 yılında Dicle Üniversitesi Fen Fakültesinde alt işveren bünyesinde çalışmaya başlayan işçi, “Yardımcı Teknik Hizmetler” sınıfında gösterilmesi gerekirken sehven “Yardımcı Büro Hizmetleri” sınıfında gösterildi. İşçi 2017 yılında SGK sisteminde meslek kodunun büro işçisi olarak girildiğini fark etti. Söz konusu durumun düzeltilmesi için 30/06/2017 tarihli ve 23250 sayılı dilekçe ile idareye başvurdu. Ancak idare tarafından herhangi bir işlem yapılmadı. Dilekçesine cevap verilmedi. Bu süreçte taşeron işçilerin kadroya alınması söz konusu oldu. 11/01/2018 tarihli dilekçe ile SGK hizmet dökümünde meslek kodunun değiştirilmesini tekrar talep etti. Rektörlük 696 sayılı KHK kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçiş için başvurusunda SGK hizmet dökümünde meslek kodunun Büro İşçisi olarak yapılığından bahisle Taşeron Tespit Komisyonu tarafından SGK dökümünde belirtilen meslek kodunun esas alınarak sürekli işçi kadrosuna geçiş işlemini yapıldığı, meslek kodunun değiştirilmesi talebinin tespit komisyonunun yetkisinde olmadığı belirtildi. Talebi reddedilen işçi, SGK hizmet dökümünde Büro İşçisi meslek kodunun fiilen yaptığı işe uygun hale getirilmesi için KDK’ya başvurdu.

KHK’DAKİ HÜKÜM HATANIN DÜZELTİLMESİNE ENGEL OLMAMALI!

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), sorunun idarenin kusurundan kaynaklandığına dikkat çekti. Sehven yapılan yanlış işlemin 375 sayılı KHK’nın Geçici 23. Maddesindeki hükümler gerekçe gösterilerek düzeltilemeyeceği iddiasının yerinde olmadığına işaret eden KDK, kararında şu ifadelere yer verdi;

Herhangi bir işlemin hukuka aykırı olduğunun idarece tespit edilmesi halinde idarenin geri alma kararı ile statüyü geçmişe etkili olarak düzeltmesi gerekir. Zira hukuka aykırılıkların giderilmesi hukuk düzeninin temel değeridir. Bununla birlikte hukuka aykırı işlemlerden kişileri yükümlendirici olanların (kişi aleyhine olanların) süre sınırına tabi olmadan geri alınabileceği kabul edilmektedir.

Kurumumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; yukarıda yapılan açıklamalar ışığında başvuranın ihale kapsamında alınacak personelin niteliğini ve yapacağı işi belirlemek amacıyla doldurduğu formda gerekli dikkat ve özeni gösterip teknik hizmetleri seçtiği halde büro personeli olarak bildirilmesinin idarenin kusurundan kaynaklandığı, Dicle Üniversitesi Rektörlüğü tarafından hukuka aykırılık teşkil etmek suretiyle sehven yapılan işlemin, başvuranın 30/06/2017 tarihli dilekçeyle talebine rağmen düzeltilmemesinin hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.

KDK sonuç olarak, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç imzasıyla işçinin SGK hizmet dökümünde Büro İşçisi olarak girilen meslek kodunun fiilen yaptığı işe uygun hale getirilmesi hususunda, Dicle Üniversitesi Rektörlüğüne tavsiye kararında bulunulmasına karar verdi. Kanun gereği Üniversite, bu karar üzerine tesis edilecek işlemi 30 gün içinde KDK’ya bildirmek zorunda.

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun kararına ulaşmak için tıklayınız.
Ekli Dosyalar

24 Eyl 2018 - 09:45 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

43

İlyas AYDIN - peki biz nasıl bir yol izlemeliyiz yardımcı olur musunuz?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
42

İhsan Gezer - Hepsini yapın, ardından Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
41

İhsan Gezer - Bu yazı ile kurumunuzdan talepte bulunun, çözüm bulamazsanız Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurabilirsiniz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
40

İhsan Gezer - Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurabilirsiniz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
39

İhsan Gezer - Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurabilirsiniz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
38

elmas aytan - bu durumun düzeltimesi için nasıl bir yol izlememiz gerekiyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
37

SIDIKA ÇANCI - Bunun için nasıl başvurmalıyız bizlerde aynı durumdayız kurumlara yazı gelmesinimi bekliyicez çok mağdur durumdayız bir an önce çözülmeli bu konu

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
36

Ferruh - 1 yıl once hastane de temizlik görevlisi diye alındım lakin 1 yıldan beri mesleğim dolayısı ile teknik serviste görev yapıyrum benim de meslek kodum değiştirebilirmi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
35

İsmail Çiftçi - ALLAH RAZI OLSUN SİZDEN YARDIMCI OLUYOSUNUZ.

bu konu hakkında nasıl bir yol izlemeliyiz bunun hakkında da yardımcı olurmusunuz sabırsızlıkla bekliyoruz kolay gelsin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
34

murat - Bende temizlik kadrosu ile geçtim fakat büroda evrak yetkilisiyim.İlk olarak ne yapmamız gerekir . Form mu dolduralım ,Dilekçe mi yazalım ? Müdürle oturup konuşalım mı .Ne gibi bir yol haritası izleyelim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
33

serkan - Cevap için teşekkür ederim. Benim fiilen yaptığım iş ile aldığım maaş yani görev tanımım aynı değil. Bunu kurum çözmüyor yıllardır. Bunu biz KDK ya mı müracaat edeceğiz. Müracaat edersek işimize son verilebilir mi? Belediye işçisiyim bu arada.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
31

Zübeyde Nur Yatgın - Geçerlidir. Sonuçta meslek kodu ile fiilen yapılan işin uyumsuzluğu söz konusu.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
30

Zübeyde Nur Yatgın - Evet, düzeltme imkanının önü açıldı.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
28

Zübeyde Nur Yatgın - Buradaki temel belirleyici husus kadroya geçmeden önce ne kadar maaşla çalıştığınız. Çünkü göreviniz, görev tanımınız ne olursa olsun mevcut ücretlerle çalışmaya devam edeceksiniz. 2020’den sonra yeni düzenlemeler olacak.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
27

Zübeyde Nur Yatgın - Biz de bunun için elimizden geleni yapıyoruz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
26

Isçi - Kdk her kuruma yazı gondermeli meslek kodunun değişikliği ile ilgili biz belediyeler de çok maduruz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
25

serkan - Merhabalar,

Bende Büro İşçisi olarak bildirildim. Ama ben fiilen abone operatörü yani masa başı iş yapmama rağmen vasıfsız işçi görünmem neticesinde işe girdiğimden bu yana hep arkadaşlarımdan eksik maaş aldım. Bu konuda kanunen bişe yapmak mümkün mü?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
24

İlyas AYDIN - kolay gelsin bende hizmet alımdan temizlik personeli olarak başladım ancak temizlik işi yapmadım büro memurluğu yaptım 04/01/2018 tarihi itibari ile 696 sayılı KHK kapsamında göreve başladık şimdi bizde bu durumdan yararlanabilir miyiz dava hakkımız olur mu?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
23

SIDIKA ÇANCI - Bu emsal karara göre temizlikte güvenlikte gözüküp asıl işi başka olanlar ünvan değişikliği yapabilicekmi düzeltilebilicekmi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
22

İsmail Çiftçi - Kolay gelsin bu emsal karar önceki ihale sisteminde örnek :ise girdiğinde teknik olarak alınmak istenen ama teknik alım ihalesinin olmamasından dolayı temizlik şirketine alınanlar ve teknik iş vb.is yapanlar ve 01.04.2018 de de kadroya temizlik olarak geçen halen de teknik iş yapanlar içinde geçerli mi dir. Kdk ya başvurumuz degerlendiril mi bizim de ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
21

Bahar Kaya - Sayin UZMAN Zübeyde Nur Yatgın,

Merhaba oncelikle soruma ictenlikle cevap verdiginiz icin tesekkur ederim. Eminim bu durumdan muzdarip olan bir cok kisi mevcuttur. Umarim en kisa zamanda sorun giderilir.

Dediginiz sekilde SGK ile gorustum. Kendileri bu konu ile ilgili bizim yapabilecek bir durumumuz yok, meslek kodlarini kurumlar veya kurumlarin ustu (Gn.Md. veya Bakanlik) tarafindan yazilip veya degistirildigini soylediler. Bu durumda kurum ilede ters dusmeden baska bir sey yapabilirmiyiz yada yasa cikana kadar bekleyecegiz sanirim.

Ilgi ve alakaniz icin simdiden tesekkurler.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
20

Hülya - Merhabalar biz üniversiteye temizlik ihalesinden7-8 yıl önce girdik. Ama hep büroda çalıştık. kadroya geçerken de temizlik elamanı olarak bildirildik.Bir çoğumuz ön lisans ve lisans mezunuyuz. bizlere büro personeli ünvanı verilebilir mi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
19

Ali SARITAŞ - UZMAN Zübeyde Nur Yatgın merhaba öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. sorum; benim daha önce çalıştığım şirkette farklı iş kodu ile girilmiş ve bildirmeme rağmen değiştirilmedi onu düzetilmesini talep edebilir miyim, talep edebilirsem nereye başvurmam gerekir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
18

Ayşegül - Lisans mezunuyum Bakım elemanı olarak çalışıyorum kadrodan önce şirket hepimizi lise mezunu olarak göstermiş ilkokul orta okul mezunlarıda lise mezunu olarak görünüyor hepimiz aynı işi yapıyor aynı maaşı alıyoruz kurumda müdürler lise mezunlarını masa başında çalıştırıyorlar memur gibi biz 4 yıllık fakülte mezunları bakım elemanlı yapıyoruz biz ünvan istiyoruz memurluk yapmak istiyoruz buna çözüm bulunsun lütfen haksızlık ediliyor okuyanlara

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
17

İhsan Gezer - Meslek kodunuz, fiilen yapmakta olduğunuz işe uygun olarak bildirilebilir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
16

Zübeyde Nur Yatgın - Meslek kodu fiilen yapılan işe göre girilmeli. Yani meslek kodu değişikliği yapmanız daha uygun.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
15

Burhanettin Doğru - Kurumumuzda çalışan bir personelimiz temizlik iş yerinde bulunmakta ve veri kayıt işlemlerini yürütmektedir. Fakat başlama aşamasında meslek kodu “Temizlik Personeli” olarak girilmiştir. Fiili görevi Veri Kayıt işlemleri olduğu için meslek kodunu değiştirmek istiyoruz. Temizlik iş yerinde meslek kodu değişikliği mi yapmalıyız yoksa Veri Kayıt Hizmetleri iş yerine geçişini mi yapmalıyız? İlgiliyi mali ve sosyal haklarının değişmeyeceği yalnızca meslek kodunun “Temizlik Personeli”nden “Veri Giriş Personeli olarak değişeceği ile ilgili bilgilendirdik. İlginize teşekkür ederim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
14

Zdkol - İyi günler bende bir üniversitede teknik personel kadrosu olmadığı için temizlik personeli olarak alindim ve 3 yıldır burada çalışıyorum asil isim mühendis ve meslegimle ilgili fakültede görevlendirme ile çalışmaktayım bu söylediğiniz benim içinde gecerli mıdır acaba

Şimdiden teşekkür ederim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
13

muammer kaya - tmm da nasıl bir yol izlemeliyiz bize bunu sunu söyle yapın diye bir yol gösterin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
12

Zübeyde Nur Yatgın - Siz de bireysel olarak KDK’ya başvurabilirsiniz. Durumu SGK İl Müdürlüğüne danışabilirsiniz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
11

s - kdk ya başvuru yaptık olumlu cevap gelmesine rağmen kurum kdk nın kararını uygulamıyor ne yapabiliriz illaki mahkemeye mi vermek gerekiyor. hastanede çalışıyoruz hasta kayıt işleri veri girişi herşeyi yaptığımız halde temizlik kodu gösteriyorlar. temizliğe çekmekle tehdit ediyorlar üstüne.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
10

İhsan Gezer - Kurumunuza dilekçe yazabilirsiniz. Kurum bu durumu fark ettiğinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yazarak düzeltebilir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
09

İsmail Çiftçi - aynen katılıyorum size bende aynı durumdayım idareye bahsettikçe papaz oluyoruz lütfen bi sonuç alırsanız bana da haber verin [email protected]

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
08

Zübeyde Nur Yatgın - Bizzat kendinizin Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurmasını öneririm. SGK İl Müdürlüğüne dilekçe yazabilirsiniz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
07

Bahar Kaya - Kolay gelsin Dizle üniversitesin de yaşanıp verilen emsal karar , İse girdiğinde teknik olarak alınmak istenen ama teknik alım ihalesinin olmamasından dolayı temizlik şirketine alınanlar ve teknik iş vb.is yapanlar ve 01.04.2018 de de kadroya temizlik olarak geçen halen de teknik iş yapanlar içinde geçerli mi dir.?Sonuçta meslek kodu ile fiilen yapılan işin uyumsuzluğu söz konusu. Bu emsal karar ile çalıştığımız kuruma dilekçe ile başvurduğumuzda bu bizim için geçerli olmadığı bildirildi .Bizim için geçerli olabilmesi için ne yapmalıyız. Kurum ile zıtlaşmadan nasıl halledebiliriz. KDK Başvurmadan Kuruma değişmesi için daha farklı neler sunabiliriz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
06

Zübeyde Nur Yatgın - 696 sayılı KHK’da geçen: “Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilirler.” hükmü gereği taşeronda ne iş yaptıysanız, aynı işi yapmaya devam edersiniz. Meslek kodunuz ise fiilen yaptığınız iş ile uyumlu olmalı. Kurumunuza dilekçe yazabilirsiniz. SGK ile görüşebilirsiniz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
05

Md - Ben temizlik şefi olarak isten guvenlik soruşturmasıyla çıkarıldım idare mahkemesi kurumu haksız bularak parasal ve özlük haklarının iadesini hükum etti 696 sayılı khk da ne gorev yaparsanız kadroya öyle geçersiniz deniyor .girişim yapıldı meslek koduna bilinmiyor ibaresi konmuş ne yapabilirim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
04

Zübeyde Nur Yatgın - Hayır o durum ile bir alakası bulunmuyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
03

ali kemal eryılmaz - sonuçta bu karar ünvan değişikliği olmuyor mu yani kurum isterse seni başka işlerlede görevlendirebilir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
02

Zübeyde Nur Yatgın - SGK İl Müdürlüğü ile görüşebilirsiniz. Fakat çalışanın meslek kodunun girilmesi gerekir. Yani işverenler açısından işçinin meslek kodunun girilmesi bir zorunluluktur.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45
01

Ahmet Dölek - Merhaba ben 4d li işçi kadrosundayım (taşerondan kadroya gecen )bir sorum olacak çalışmış oldugumuz kurum kapandıgından başka bir kuruma atamamız oldu kapanan kurumda meslek kodu giriliyordu bu yeni geldigimiz kurumda eski işçiler dahil bizimde meslek kodumuzu girmiyorlar nasıl bir yol izlemeliyiz veya bi sakıncası varmı boş durmasında sıkıntı olurmu şimdiden tşk ler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Eylül 09:45