Özel Güvenlik Görevlilerinin Kıyafetlerini Kurumları mı Verecek?

Kadroya Geçen Özel Güvenlik Görevlilerinin Üniformaları Kurum Tarafından Verilecek mi?

Bilindiği üzere 696 sayılı KHK kapsamında taşerondan kamu kurum ve kuruluşlarına ve belediye şirketlerine geçişi sağlanan çok sayıda güvenlik görevlisi mevcuttur. Bu işçilere giyecekleri üniformalar taşeron şirkette oldukları dönemde teknik şartname kapsamında şirket tarafından verilmekteydi. Şimdi ise kadrolu özel güvenlik görevlilerinin giyecekleri üniformaların kurum tarafından verilip verilmemesi, verilecekse bu yardımın hangi düzenleme kapsamında olacağı tereddüde sebep olmuştur.

Konu ile alakalı Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ankara Valiliğine TYP kapsamında çalışacak özel güvenlik görevlilerinin kıyafet temininin mahallinden yapılması hususunda görüş sormuştur.

Ankara Valiliği tarafından gelen görüşe baktığımızda;

T.C.

ANKARA VALİLİĞİ

ÖZEL GÜVENLİK KOMİSYON KARARI

KARAR NO: 2017/1118

KARAR TARİHİ: 24/11/2017

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine dair kanunun 4. maddesi gereğince Valilik makamının 31.08.2004 gün ve 5042 sayılı onayı ile oluşturulan Özel Güvenlik Komisyonu gündemindeki konuları görüşmek üzere toplandı.

TALEP: Milli Eğitim Bakanlığı: İşsizliğin azaltılması, istihdamın artırılması ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda öğrencilerin daha güvenli bir ortamda eğitim almalarını sağlamak amacıyla İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında TOPLUM Yararına Program protokolü imzalandığı ve İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince riskli olarak değerlendirilen okullarda 30/06/2018 tarihine kadar haftada 45 saati geçmeyecek şekilde, ilk defa özel güvenlik görevlisi olarak görevlendirilecek özel güvenlik görevlilerinin görevlendirileceği protokol kapsamında;

17.02.2012 tarih ve B.05.1.EGM.0.52.45265-32066 Bakanlık Genelge NO:2012, EGM Genelge No.:2012/71 sayılı genelgenin 20. Maddesi i) bendinde ‘’Birden fazla ilde’de kurumu, tesisi veya şubesi bulunan kuruluşların özel güvenlik görevlilerinin kıyafeti, Bakanlık/Genel Müdürlük tarafından belirlenerek, Bakanlık/Genel Müdürlüğün (kamu ve özel) bulunduğu ilin il özel güvenlik komisyonunun kararı ile belirlenecek bu kıyafet kuruluşun diğer il’lerde bulunan birimleri için de geçerli olacaktır. Dolayısıyla kıyafetin belirlenmesi için diğer illerde ayrıca Komisyon kararı alınmayacaktır.’’ Hükmü gereğince protokol kapsamında belirlenen okullarda özel güvenlik birimi kurmak suretiyle görevlendirilecek özel güvenlik görevlilerinin ekte gönderilen kıyafet ve teçhizatların kullandırılması talebinde bulunmuştur.

KARAR:

  • 07.2012 tarih ve B.05.1.EGM.0.52.45265-32066 Bakanlık Genelge NO:2012/42 EGM Genelge No.: 2012/71 sayılı genelgenin 20. Maddesi i) bendinde ‘’Birden fazla ilde’de kurumu, tesisi veya şubesi bulunan kuruluşların özel güvenlik görevlilerinin kıyafeti, Bakanlık/Genel Müdürlük tarafından belirlenerek, Bakanlık/Genel Müdürlüğün (kamu ve özel) bulunduğu ilin il özel güvenlik komisyonunun kararı ile belirlenecek bu kıyafet kuruluşun diğer il’lerde bulunan birimleri için de geçerli olacaktır. Dolayısıyla kıyafetin belirlenmesi için diğer illerde ayrıca Komisyon kararı alınmayacaktır.’’ Hükmü gereğince Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda özel güvenlik birimi kurmak suretiyle görevlendirilecek özel güvenlik görevlilerinin ekte gönderilen kıyafetlerin kullandırılmasına;

Komisyonumuz tarafından oybirliği ile karar verilmiştir.

Görüldüğü üzere Valilik tarafından verilen görüşte; birden fazla ilde kurumu, tesisi veya şubesi bulunan kuruluşların özel güvenlik görevlilerinin kıyafeti;

  • Bakanlık/Genel Müdürlük tarafından belirlenerek,
  • Bakanlık/Genel Müdürlüğün (kamu ve özel) bulunduğu ilin il özel güvenlik komisyonunun kararı ile belirlenecek bu kıyafet kuruluşun diğer illerde bulunan birimleri için de geçerli olacak,
  • Kıyafetin belirlenmesi için diğer illerde ayrıca Komisyon kararı alınmayacak,
  • Gönderilen kıyafetlerin temini ve kullandırılmasından da kurum sorumlu olacaktır.

İlgili kararın tüm kamuda çalışan özel güvenlik görevlileri için emsal teşkil edeceğini değerlendirmekteyiz. Bu durumla alakalı bir emsal karar da 4B statüsünde çalışan memurlar için gönderilen yazıdır. Kararda 4/B statüsünde çalıştırılan sözleşmeli personellerden yalnızca resmi kıyafet giyme zorunluluğu olan çalışanların ilgili Yönetmelikte belirlenmiş giyecek yardımlarından faydalanmaları gerektiğine dair Devlet Personel Başkanlığı tarafından görüş bildirilmiştir. Kamuda çalışan özel güvenlik görevlileri her ne kadar 657 sayılı kanun 4D statüsünde çalışıyor olsalar da resmi kıyafet ile çalışmak zorunda olduklarından, bu üniformaların kurum tarafından temin edilmemesi kabul edilebilir bir husus değildir.

Görüş yazısına ulaşmak için tıklayınız. Resmi Kıyafet Giyme Zorunluluğu Bulunan 4/B’li Personel Giyecek Yardımı Alacak başlıklı yazımıza ulaşmak için tıklayınız.

 

Ekli Dosyalar

14 Eyl 2018 - 16:25 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

09

engin - Neden bu sene üniforma larımızı dağıtmıyorlar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Eylül 16:25
08

Cem ogg - SAKAL TRAS BIYIK YÖNETMELIKDEN KALKMALI.

AYRICA DAHA RAHAT VE OZGUVEN VERECEK TACTICAL KIYAFETLER TERCIH EDILMELI

TEŞEKKÜRLER

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Eylül 16:25
07

Zübeyde Nur Yatgın - Uygulama nasıl ise öyle devam edecek. Yaz ve kış dönemleri olarak ayrılır. Temin tutarı idarenin inisiyatifinde.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Eylül 16:25
06

Ramazan - Kurumlarda Kadroya geçen güvenlik görevlilerine hangi kıyafetlerin hangi dönemler halinde verileceğine dair bir mevzuat var mı?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Eylül 16:25
05

Zübeyde Nur Yatgın - Kurumunuzun kıyafet masraflarını karşılaması gerekir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Eylül 16:25
04

Mert - Bu kıyafetler neden verilmiyor.

Daha ne zman verilecek

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Eylül 16:25
03

ögg - kıyafetlerin değişmesi lazım artık özel güvenliğin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Eylül 16:25
02

Ogg - Kumaş pantolon ve kumaş gömlek kravat neden ve niçin kalkmıyor bakınız polisin bekçinin jandarmanın kıyafetleri daha iyi hareket etsinler diye düzenlendi yenilendi bizler kravat ile çalışmaya devam ediyoruz madem yardımcı kolluğuz kanunda bunların düzenlemesi lazım

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 14 Eylül 16:25
01

Mert - Kadroya geçeli aylar oldu ama hâlâ şirketin kiyafetini giyiyoruz kış geliyor. Yeni kiyafet kurum tarafindan verilmedi. Hic bir aciklamada yapilmiyor. Kiyafwtleri kim verecek. Ayrica butun kurumlara ayni kiyafetmi verilecek.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Eylül 16:25