Performans Düşüklüğü İşyeri Değişikliği İçin Geçerli Neden Değildir

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, performans düşüklüğü nedeniyle işçinin işyerinin değiştirilemeyeceğine, bu gerekçelerle işveren tarafından gerçekleştirilen feshin geçersiz olduğuna ve işçinin işe iadesine karar verdi.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçileri sevindiren bir karara imza atarak işverenin performans düşüklüğü iddiasının işyeri değişikliği için geçerli bir neden olamayacağına karar verdi.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 05/04/2018 tarihli güncel kararında, şu ifadelere yer verildi; “… davacının performans düşüklüğünün somut ve inandırıcı delillerle kanıtlanmadığı, kaldı ki performans düşüklüğünün işveren için doğrudan işyeri değişikliği için geçerli bir neden olamayacağından davacının iş sözleşmesinin feshinin geçerli nedene dayanmadığının kabulü gerekir.”

Yargıtay’ın kararına konu olan olay şöyle gelişti;

Elektrik santralinde güvenlik görevlisi olarak çalışan işçi, nöbet sırasında uyuduğu gerekçesiyle şirket tarafından başka bir projede görevlendirmek istendi. İşçi bunu kabul etmeyince de işine son verildi.

İlk derece mahkemesi, davacının nöbet sırasında uyumadığını, davacının görevini yaparken gerekli dikkat ve özeni göstermediği kabul edilse dahi bunun hemen fesih ile sonuçlanmaması gerektiğini belirterek işe iade kararı verdi.

Konu istinaf mahkemesinin ardından Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin önüne geldi. Daire’nin kararında şöyle denildi;

“Somut uyuşmazlıkta davacının iş sözleşmesi çalıştığı projede performansının düşük olması nedeniyle aynı il sınırları içinde başka bir projeye görevlendirildiği ancak burada işbaşı yapmadığı gerekçesiyle 4857 sayılı İş Kanunun 25/II-g maddesi uyarınca feshedilmişse de, davacının performans düşüklüğünün somut ve inandırıcı delillerle kanıtlanmadığı, kaldı ki performans düşüklüğünün işveren için doğrudan işyeri değişikliği için geçerli bir neden olamayacağından davacının iş sözleşmesinin feshinin geçerli nedene dayanmadığının kabulü gerekir.

Her ne kadar yargılama sırasında özel güvenlik görevlisi olarak çalışan davacının denetim sırasında müdürünün işyerine geldiğini görmediğini müdürün santrale girip yarım saat beklediğini ancak davacının bunu fark etmediği bunun üzerine görev yerinin değiştirildiği savunulmuşsa da, davacıya tebliğ edilen görev değişikliği formunda ve fesih bildiriminde bu olayın geçmediği performans düşüklüğünden bahsedilerek davacının başka bir projede görevlendirildiğinin açıklandığı bunun çelişkili olduğu anlaşıldığından savunmaya itibar edilmemiştir.”

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bu gerekçelerle, alt işveren tarafından gerçekleştirilen feshin geçersiz olduğuna, işçinin işe iadesine, işçinin yasal sürede işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminatın işçinin 4 aylık brüt ücreti tutarında belirlenmesine, işe başlayınca kadar boşta geçen süreler için de 4 aylık tutarında ücretin işçiye ödenmesine karar verildi.

Yargıtay Kararına ulaşmak için tıklayınız.
Ekli Dosyalar

20 Eyl 2018 - 11:19 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

04

yerelci - Adam güvenlik görevlisi uyuyor, geleni gideni farketmiyor… (iddia doğru ise) bu personeli çalıştırmak ne kadar doğru? adam işini hakkıyla yapamıyor ve bu büyük zararlara,kayıplara sebebiyet verebilir. illa olduktan sonra mı işlem yapılmalı.

Bende bir çalışanım, işçinin emekçinin hakkı korunmalı, işverene ezdirilmemeli tamam ama ben işveren açısından da olaya bakıyorum. adil olunmalı. çalışmayan, işinin hakkını vermeyen personeli ne yapacaksınız. çalış-çalışmıyor, yerini değiştir-gitmiyor. mekanın sahibi sanki… tazminatını ver çıkar, adama ödül olur. gider başka işe ordan da alır bi tazminat ohh…

ben devlet dairesinde çalışıyorum, memurlarda iş daha vahim. adamlar yatış uzmanı, kendileri işten kaçış uzmanı. hele 45 yaş üstü abilerimiz “delikanlı sen hallet ya.. ben anlamıyom, benim kafam almıyo… sen aslansın halledersin… ben sana güveniyom sen bi bakıver…” İşi ya taşerona yada yeni memurlara yıkıyorlar. kendileri akşama kadar çay sigara muhabbet. adamın devlete gram katkısı yok, sürekli maaş zammından şikayet eder.

TABİ ÇALIŞAN, İŞİNİN HAKKINI VEREN ARKADAŞLARA ABİLERE LAFIM YOK. ONLARA SAYGIM SONSUZ. Saygılarımla…

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Eylül 11:19
03

taşeron - sözleşmede maaşınız asgari ücret şeklinde yazıyorken asgari ücret zammı almamak saçmalık olur.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Eylül 11:19
01

İslam karatay - Merhaba kolay gelsin, biz taşerondan kadroya geçen işçiler asgari ücrete gelen zam’dan etkilenecekmiyiz, yoksa bize sadece 6 ayda bir verilen %4’den başka zam yokmu. Bilgi verirseniz, sevinirim,Teşekkür ederim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Eylül 11:19