Sağlık Bakanlığından 4/D Sürekli İşçiler İçin ‘Çok Acele’ Uyarılı Dayanışma Aidatı Yazısı!

Sağlık Bakanlığı, dayanışma aidatı ödeyerek toplu iş sözleşmesinden yararlanacak işçilere ilişkin, Bakanlık teşkilatına ‘Çok Acele’ uyarısıyla önemli bir görüş yazısı gönderdi.

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, dayanışma aidatı ödeyerek toplu iş sözleşmesinden yararlanacak işçilere ilişkin, Bakanlık teşkilatına ‘Çok Acele’ uyarısıyla önemli bir görüş yazısı gönderdi.

Bakanlığın görüş yazısında; TÜHİS’in 07.01.2021 tarihli ve 2021/284 sayılı yazısı ilgi tutularak,

  • Yürürlük süresi 31.12.2020 tarihinde sona eren TİS’ten dayanışma aidatı ile yararlanan işçilerin, süresi sona eren toplu iş sözleşmesi ile sağlanan mali ve sosyal haklardan iş sözleşmesi hükmü olarak yararlanmaya devam edecekleri, ancak 01.01.2021 tarihinden itibaren bu işçilerden dayanışma aidatı kesilmemesi gerektiği belirtildi.

Yani işçinin dayanışma aidatı ödeyerek yararlandığı bir TİS var ise ve bu TİS’in süresi sona ermişse; işçi söz konusu toplu iş sözleşmesi ile sağlanan mali ve sosyal hakları iş sözleşmesi hükmü olarak ve dayanışma aidatı ödemeden almaya devam eder.

  • 01.2021 tarihi ile yeni dönem imzalanacak olan işletme toplu iş sözleşmesi imza tarihi arasında dayanışma aidatı ödemek suretiyle yararlanmak için dilekçe veren işçilere ise kanun hükmü gereği yeni dönem toplu iş sözleşmesinin imzalanacağı tarihten sonra ileriye doğru dayanışma aidatı kesilmeye başlanması ve yeni dönem işletme toplu iş sözleşmesi imza altına alınıncaya kadar da taleplerine herhangi bir işlem tesis edilmemesi gerektiği belirtildi.

Buna göre de TİS’ten dayanışma aidatı ödeyerek yararlanabilmek ancak TİS imza tarihi itibariyle ve ‘ileriye doğru’ mümkün olacağından henüz imzalanmamış bir TİS’ten yararlanmak için dayanışma aidatı dilekçesi veren işçilere ilişkin bir işlem yapılmaması; bu kişilerden yeni dönem toplu iş sözleşmesi imzalandıktan sonra dayanışma aidatı kesilmeye başlanması gerekiyor.

 

İşte Bakanlığın o Yazısı:  

 

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı: 88642023

Konu: Sürekli İşçilerin Dayanışma Aidatı                                                                ÇOK ACELE

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi: Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası’nın 07.01.2021 tarihli ve 2021/284 sayılı yazısı.

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun Üyelik aidatı başlıklı 18 ınci maddesinin ikinci fıkrasında, “Üyelik ve dayanışma aidatları, yetkili işçi sendikasının işverene yazılı başvurusu üzerine, işçinin ücretinden kesilmek suretiyle ilgili sendikaya ödenir.” hükmüne yer verilmiştir. Ayrıca aynı Kanunun 39 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında, “…Dayanışma aidatı ödemek suretiyle toplu iş sözleşmesinden yararlanma, talep tarihinden geçerlidir. İmza tarihinden önceki talepler imza tarihi itibarıyla hüküm doğurur.” hükmüne yer verilmiştir.

6356 sayılı Kanunun 36 ıncı maddesinin ikinci fıkrasında “… Sona eren toplu iş sözleşmesinin iş sözleşmesine ilişkin hükümleri yenisi yürürlüğe girinceye kadar iş sözleşmesi hükmü olarak devam eder.” hükmüne, 2019 -2020 yürürlük süreli İşletme Toplu İş Sözleşmesi 4 üncü maddesinin (c) fıkrasında, “Sona eren toplu iş sözleşmesinin iş sözleşmesine ilişkin hükümleri yenisi yürürlüğe girinceye kadar iş sözleşmesi hükmü olarak devam eder.” hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca, ilgi yazıda “toplu iş sözleşmesi yürürlükte iken işçinin yetkili işçi sendikasına dayanışma aidatı ödeyerek toplu iş sözleşmesinin yürürlük süresinin bitimine kadar toplu iş sözleşmesinden yararlanan işçilerin, yeni dönem toplu iş sözleşmesi imzalanıncaya kadar süresi sona eren toplu iş sözleşmesi ile sağlanan mali ve sosyal haklardan iş sözleşmesi hükmü olarak yararlanmaya devam etmeleri gerekmekte olup, ayrıca Bakanlığımız için yeni dönem toplu iş sözleşmesi imzalanmadığından yetkili işçi sendikasına üye olmayan işçilerden 01.01.2021 tarihinden itibaren dayanışma aidatının kesilmemesi, 01.01.2021 tarihi ile yeni dönem imzalanacak olan işletme toplu iş sözleşmesinin imza tarihi arasında dayanışma aidatı ödeyerek toplu iş sözleşmesinden ilk defa yararlanmak için başvuran işçilerden ise kanun hükmü gereği yeni dönem toplu iş sözleşmesinin imzalanacağı tarihten ileriye doğru dayanışma aidatı kesilmesi gerektiği hususları mütalaa edilmektedir.” şeklinde bildirilmiştir.

Bu itibarla, Genel Müdürlüğünüzde / Müdürlüğünüzde / Müdürlüğünüze bağlı hizmet birimlerinde / sağlık tesislerinde görev yapan işçiler için;

  1. 31.12.2020 tarihi ve öncesinde 2019 – 2020 yürürlük süreli İşletme Toplu İş Sözleşmesi dayanışma aidatı ödemek suretiyle yararlanmak için dilekçe veren işçilerin, süresi sona eren toplu iş sözleşmesi ile sağlanan mali ve sosyal haklardan iş sözleşmesi hükmü olarak yararlanmaya devam etmeleri, ancak 01.01.2021 tarihinden itibaren işçilerin ücretlerinden kaynaktan dayanışma aidatı kesilmemesi,
  2. 01.2021 tarihi ile yeni dönem imzalanacak olan işletme toplu iş sözleşmesi imza tarihi arasında dayanışma aidatı ödemek suretiyle yararlanmak için dilekçe veren işçilere ise kanun hükmü gereği yeni dönem toplu iş sözleşmesinin imzalanacağı tarihten sonra ileriye doğru dayanışma aidatı kesilmeye başlanması ve yeni dönem işletme toplu iş sözleşmesi imza altına alınıncaya kadar da taleplerine herhangi bir işlem tesis edilmemesi,

hususlarında,

Bilgi ve gereğini önemle arz ve rica ederim.

Mehmet İSLAMOĞLU

Bakan a.

Genel Müdür

 

 

14 Oca 2021 - 12:09 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

02

İhsan Gezer - Hayır dayanışma aidatıyla TİS’ten yararlanma, ancak imza tarihinden sonrası için ve dayanışma dilekçesi verildikten sonrası için geçerlidir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Ocak 12:09
01

Hakki - Selam hocam dayanışma aidatı verenler peki tis imzalandıktan sonra geçmişe dönük alınabilecekmi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Ocak 12:09