Sayıştay, Trafik Cezalarının Kurum Bütçesinden Ödenmesini Kamu Zararı Saydı!

Şoförlerin kusurları nedeniyle belediye araçlarına yazılan trafik cezalarının kurum bütçesinden ödenmesi, Sayıştay 7. Dairesi tarafından kamu zararı olarak değerlendirildi.

Kurum araçlarını kullanan şoförlerin, hatalı kullanımları ve kusurları sonucu zaman zaman trafik cezasıyla karşılaştıkları görülmektedir.

Peki bu trafik cezaların kim ödeyecektir? Kurumların, işçinin kusuru nedeniyle ortaya çıkan trafik cezasını ödemesi mümkün müdür?

Sayıştay 7. Dairesi, 20.10. 2019 tarih ve 132 sayılı Kararı ile; belediye araçlarını kullanan şoförlerin kusurlarından kaynaklanan trafik cezalarının belediye bütçesinden ödenmesinin, kamu zararına yol açtığına karar vermiştir.

Sayıştay kararında;

“Anılan mevzuat uyarınca, sorumluların görevlerini tam ve doğru olarak yerine getirmemelerinden dolayı oluşan trafik cezalarının belediye bütçesinden ödenmesi mümkün değildir. Bu durumda, sorumluluk kamu zararına sebebiyet veren kamu görevlilerine aittir.

Sorumlular savunmalarında trafik cezası kesilen fiilin işlendiği tarihte aracı kullanan kişinin tespit edilemediğini ifade etmişlerdir. Ancak, araçların hangi tarihte hangi görev için hangi şoför tarafından kullanıldığının kayıtlarını tutmak, görevlendirmeleri yapmak ve araçları şoförlere zimmetlemek, sorumluların asli görevlerindendir.

Bu itibarla; trafik cezalarının belediye bütçesinden ödenmesi suretiyle sebep olunan toplam …TL tutarındaki kamu zararının, … müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleri ile ödettirilmesine, aynı Kanun’un 55’inci maddesi uyarınca ilamın tebliğinden itibaren altmış gün içinde temyiz başvurusu ve 56’ncı maddesi uyarınca ilamın tebliğinden itibaren 5 yıl içinde yargılamanın iadesi başvurusu yolları açık olmak üzere, oy birliğiyle karar verildi.” denilmiştir.

Sonuç olarak şoförlerin hatalı araç kullanımı ve kusuru nedeniyle araca yazılan trafik cezasının ilgili personele ödettirilmesi gerekmektedir. Bu cezaları kurumların ödemesi durumunda, söz konusu Sayıştay kararında olduğu gibi kamu zararına hükmedilebilecek ve cezanın sorumlulara rücu edilmesi durumu ortaya çıkabilecektir.

İşte o Sayıştay kararı!

Trafik cezalarının belediye bütçesinden ödenmesi

Belediye araçlarını kullanan şoförlerin hatalı araç kullanmaları ve kusurlarından kaynaklanan trafik cezalarının belediye bütçesinden ödenmesi suretiyle kamu zararına neden olunmuştur.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 12’nci maddesinde; “Devlet memurları, görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen devlet malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almak zorundadırlar.

Devlet memurunun kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idare zarara uğratılmışsa, bu zararın ilgili memur tarafından rayiç bedeli üzerinden ödenmesi esastır” denilmektedir.

Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “Sorumluluk” başlıklı 5’inci maddesinde de; kamu görevlilerinin, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, yönetilmesinden, kullanılmasından, korunmasından, kötüye kullanılmaması ve her an hizmete hazır bulundurulması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumlu oldukları belirtilmiştir.

Aynı Yönetmeliğin “Kamu zararının belirlenmesi” başlıklı 6’ncı maddesinin (g) bendinde; kamu idaresinin yükümlülüklerinin mevzuatına uygun bir şekilde yerine getirilmemesi nedeniyle kamu idaresine faiz, tazminat, gecikme zammı, para cezası gibi ek mali külfet getirilmesinin de kamu zararı olduğu ifade edilmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanunun 14’üncü maddesinde, belediyenin görev ve sorumlulukları ayrıntılı olarak gösterilmiş, Kanunun 60’ıncı maddesinde ise, belediye giderleri tek tek sayılmıştır. Bunlar arasında trafik cezaları bulunmadığından böyle bir giderin belediye bütçesinden ödenmesi mümkün olmayıp, Belediye Gelirlerinin mezkur 14’üncü maddede gösterilen hizmetlerden başka bir şekilde harcanması mümkün değildir.

Anılan mevzuat uyarınca, sorumluların görevlerini tam ve doğru olarak yerine getirmemelerinden dolayı oluşan trafik cezalarının belediye bütçesinden ödenmesi mümkün değildir. Bu durumda, sorumluluk kamu zararına sebebiyet veren kamu görevlilerine aittir.

Sorumlular savunmalarında trafik cezası kesilen fiilin işlendiği tarihte aracı kullanan kişinin tespit edilemediğini ifade etmişlerdir. Ancak, araçların hangi tarihte hangi görev için hangi şoför tarafından kullanıldığının kayıtlarını tutmak, görevlendirmeleri yapmak ve araçları şoförlere zimmetlemek, sorumluların asli görevlerindendir.

Bu itibarla; trafik cezalarının belediye bütçesinden ödenmesi suretiyle sebep olunan toplam …TL tutarındaki kamu zararının,

… müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizleri ile ödettirilmesine, aynı Kanun’un 55’inci maddesi uyarınca ilamın tebliğinden itibaren altmış gün içinde temyiz başvurusu ve 56’ncı maddesi uyarınca ilamın tebliğinden itibaren 5 yıl içinde yargılamanın iadesi başvurusu yolları açık olmak üzere,

oy birliğiyle karar verildi.

Sayıştay karar metnine ulaşmak için tıklayınız.

Ekli Dosyalar

16 May 2019 - 16:32 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.