Sendikal Nedenle İşten Çıkarılan İşçi Ne Kadar Tazminat Alır?

Sendikalı işçi işten atılırsa ne kadar tazminat alır? Sendikal tazminat ne kadardır? İşe iade davası sonucu işçiyi işe başlatan işveren, yine de sendikal tazminatı öder mi?

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, sendikal nedenle işten çıkarılan işçiye, 1 yıllık brüt maaş tutarında tazminat ödenmesine hükmetti. İşçinin işe iadesine de karar veren 22. Hukuk Dairesi, işveren çalışanı işe alsa dahi sendikal tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi. İşçiye boşta geçen süreler için de ayrıca 4 maaş tazminata hükmedildi. Buna göre sözleşmesi sendika nedenle feshedilen işçi, 16 brüt maaş tutarında tazminata hak kazandı.

Yargıtay’ın 06/09/2018 tarihli bu güncel kararı, işçiler açısından sendikalı olmanın sağladığı avantajları bir kez daha ortaya koydu. Bu karara göre işveren, işçinin işe başlatması veya başlatmaması şartına bağlı olmaksızın sendikal fesih nedeni ile 1 yıllık brüt ücret tutarında tazminat ödemek zorunda. Bir diğer ifade ile işe iade davası sonucu işçiyi işe başlatan işveren, yine de sendikal tazminatı ödeyecek.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin kararına konu olan olay şöyle gelişti;

Yaklaşık 22 yıldır aynı şirkette makine bakım işçisi olarak çalışan işçi, 2014 yılında İnsan kaynaklarına çağrılarak kıdem ve ihbar tazminatı ile 6 aylık ücret tutarında teşvik ödemesi yapılmak suretiyle işte çıkarılmak istendi. İşçi bu teklifi kabul etmeyince iş akdi feshedildi. İşçi, şirketin sendika üyesi işçilerin iş akdini feshedip, sendikasız işçi aldığını, ayrıca işçilerden üyelikten istifa edip dayanışma aidatıyla çalışmaya devam etmelerinin istenildiğini, işverenin sendikayı etkisizleştirmeye çalıştığını ileri sürerek dava açtı. Hem işe iade hem de sendikal tazminat talep etti.

Yerel Mahkeme, işçinin yetersiz olduğuna dair iddianın ispatlanamadığı ve feshin son çare olması ilkesine de uyulmadığı gerekçesiyle işe iade kararı verdi. Ancak ispat edilememiş olduğu gerekçesiyle sendikal tazminat talebini reddetti.

Konu kapatılan Yargıtay 7. Hukuk Dairesi’nin önüne geldi. 7. Hukuk Dairesi, feshin sendikal nedene dayanıp dayanmadığı hususunda yapılan araştırma ve incelemenin yetersiz olduğu gerekçesi ile hükmün bozulmasına karar verdi.

Davayı yeniden görüşen Yerel Mahkeme, bozma ilamına uyarak yeniden yargılama sonucunda feshin geçersizliğine ve işçiye 1 yıl 2 aylık ücret tutarında sendikal tazminat ile 8 aylık ücreti tutarında işe başlatılmama tazminatı ödenmesine karar verdi.

İşverenin temyiz başvurusu üzerine konu Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin önüne geldi. Daire, 06/09/2018 tarihinde, işe iade ve sendikal tazminata hükmedilmesinin doğru olduğuna ancak hükmedilen tazminat miktarının fazla olduğuna karar verdi. İşçiye 1 yıllık sendikal tazminat ile boşta geçen süreler için 4 aylık tazminat ödenmesine karar verdi.

Kararda şöyle denildi;

“Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, Mahkemece feshin sendikal nedene dayandığının kabulü ile iş akdi feshinin geçersizliği ile davacının işe iadesine karar verilmiş olması isabetli ise de; 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 25’inci maddesinin beşinci fıkrası uyarınca ” İş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedildiğinin tespit edilmesi hâlinde, 4857 sayılı Kanunun 21 inci maddesine göre tazminat işçinin başvurusu, işe başlatma ve başlatılmama şartına bağlı olmaksızın işçinin en az bir yıllık ücreti tutarında belirlenecektir. Ancak işçinin işe başlatılmaması hâlinde, ayrıca 4857 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen tazminata hükmedilmez.” maddesi uyarınca feshin sendikal nedene dayandığının tespiti halinde işçinin başvurusu, işe başlatma ve başlatılmama şartına bağlı olmaksızın sendikal tazminata karar verilmesi gerekirken, Mahkemece işe başlatılmama şartına bağlı olarak 1 yıl 2 aylık ücret tutarında sendikal tazminat ile birlikte işe başlatmama tazminatının da kabul edilmesi hatalı olmuştur.
Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun’un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.

HÜKÜM : Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
1. Mahkeme kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2. Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının davalı … ve Çelik AŞ. nezdinde İŞE İADESİNE,
3. Davacının başvurusu, işverenin işe başlatması veya başlatmaması şartına bağlı olmaksızın tazminat miktarının sendikal fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 1 yıllık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
4. Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
5. Alınması gereken 35.90 TL’ lik harçtan peşin olarak alınan 27,70 TL’ lik harcın mahsubu ile bakiye 8.20 TL nin davalıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına, davacı tarafından peşin yatırılan 27,70 TL harcın davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6. Davacının yaptığı 1.192.40 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
7. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre belirlenen 2.180,00 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
8. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine, 06/09/2018 gününde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.”

Yargıtay kararına ulaşmak için tıklayınız

Ekli Dosyalar

09 Eki 2018 - 11:14 - Sendika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.