SGK’dan 696 KHK’lı İşçiler İçin İş Kolu Değişikliği Yazısı!

SGK’nın yazısına göre iş kolu değişikliği hangi tarih itibariyle yapılmalıdır? İş kolu değişikliği yapılan işçilerin, söz konusu iş kolundaki sendikalara üyelikleri hangi tarih itibariyle geçerlidir?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Personel Daire Başkanlığı, 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerin iş kolu değişikliklerinin yapılması için kurum içi bir yazı yayınladı.

Yazıda; 696 sayılı KHK’nın getirdiği geçiş hükümlerinin süresinin 31 Ekim 2020 tarihinde dolduğu hatırlatılarak, 01.11.2020 tarihinden geçerli olacak şekilde iş kolları değişikliklerinin yapılması istendi.

SGK’nın yazısında, iş kolu değişikliği sonrasında kurum bünyesindeki 696 KHK’lı işçilerin 10 nolu  “Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar” iş kolunda yer alacağı ve bu işçilerin ilgili iş kolundaki sendikalara üyeliklerinin de  01.11.2020 tarihinden sonra geçerli olacağı belirtildi.

SGK’nın en son yayınladığı, 2020/43 sayılı Genelgeye bu linkten ulaşabilirsiniz

https://www.kamuiscileri.net/sgkdan-cok-onemli-genelge-taseron-iscilerin-iskolu-degisikligi-nasil-yapilacak-14436.html

İşkolu değişiklik işleminin nasıl yapılacağını bu yazıdan takip edebilirsiniz

https://www.kamuiscileri.net/kamu-isverenlerinin-dikkatine-696-khkli-iscilerin-is-kolu-degisikligi-nasil-yapilacak-14427.html

İşte SGK’nın o yazısı:  

T.C

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Personel Daire Başkanlığı

Sayı: E-11980544-841.02.17-11276207

Konu: Sürekli İşçilerin (696s.KHK) İş Kolu Değişikliği                                         22/09/2020

 

DAĞITIM YERLERİNE

Bilindiği üzere; 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 113 maddesi ile 6356 sayılı Kanuna eklenen geçici 7 nci maddesinin birinci fıkrasında;  “… anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23 üncü ve geçici 24 üncü maddeleri uyarınca sürekli işçi kadrolarına, geçici işçi pozisyonlarına veya işçi statüsüne geçirilen işçilerinden; geçişten önce işçinin çalıştığı alt işveren işyerinin girdiği işkolu mevcut işyerinin girdiği işkolu ile aynı olanları o işkolundaki mevcut işyerinden, farklı olanları ise geçişten önce işçinin çalıştığı alt işveren işyerinin girdiği işkolunda yeni tescil edilecek işyerlerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirir.”

Üçüncü fıkrasında ise “… Birinci fıkra kapsamında yeni tescil edilen işyerlerinden bildirilen işçiler, bu madde kapsamındaki idarelerde geçiş işleminden önce alt işveren işçileri için Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve en son sona erecek olan toplu iş sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte 4 üncü maddeye uygun şekilde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilir.” hükümleri yer almaktadır.

Aynı Kanunun 4 üncü maddesi “… (1) İşkolları bu Kanuna ekli (1) sayılı cetvelde gösterilmiştir.

(2) Bir işyerinde yürütülen asıl işe yardımcı işler de, asıl işin girdiği işkolundan sayılır.

(3) Bir işkoluna giren işler, işçi ve işveren konfederasyonlarının görüşü alınarak ve uluslararası normlar göz önünde bulundurularak Bakanlıkça çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir.” hükmüne amirdir.

Buna göre;

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23 üncü maddesi ile Kurumumuz Sürekli İşçi Kadrolarına geçirilen personelin 01.11.2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Kurumumuz işyerinin bağlı bulunduğu 10-Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar iş koluna giriş bildirgeleri verilecektir. (1.11.2020 tarihinden önce yapılması gerekmektedir.)

Aynı personelin 31.10.2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere söz konusu iş koluna geçişleri sağlanmak üzere çıkış bildirgeleri 16 kodu ile verilecektir.

  1. Kurumumuz Sürekli İşçi Kadrolarına geçirilen ve 20- Genel İş Kolundan bildirilen personelin Kurumumuz işyerinin bağlı bulunduğu 10- Ticaret, Büro ve Güzel Sanatlar işkoluna geçişleri (naklen geçiş) merkezde çalışan personel için Personel Daire Başkanlığı, taşrada çalışan personel için ise İl Müdürlükleri tarafından yapılacaktır.
  2. Ünitelerde daha önceki dönemlerde tescil edilmiş olup kanun kapsamından çıkarılmamış olan ve daimi işçilerin devam ettiği işyeri mevcut ise söz konusu personelin bu işyerine; Bu kapsamda açılmış bir işyeri yoksa Sürekli İşçilerin takip edileceği yeni bir işyeri dosyası açılmak suretiyle personelin naklen geçişlerinin sağlanması gerekmektedir.
  1. Bahse konu tüm personelin 10- Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar iş kolundan giriş bildirgelerinin 01.11.2020 tarihi olacak şekilde verilmesi gerekmektedir.

Söz konusu iş kolu değişikliğinden sonra ilgili personelin 10- Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar iş kolunda yer alan sendikalara üye olma hakları doğacak olup bu üyelikler ancak 01.11.2020 tarihinden sonra geçerli olacaktır.

Bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.

 

 

 

 

 

23 Eyl 2020 - 15:47 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.

01

ılzan - 5 yıldır Sakarya gençlik spor İl Müdürlüğünde büro personeli olarak çalışıyorum fakat kadrom temizlikmiş bende bunu 2018 de ögrendim ve düzetilmesi için talep ettim 2020 sözleşmesinde değişikliğini istiyorum

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Eylül 15:47