Taşerondan Kadroya Geçen İşçiler, Sendikaların Yetki Tespitinde Dikkate Alınır mı?

Taşerondan kadroya geçen işçiler, sendikaların yetki tespitinde dikkate alınır mı? Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi’nin kararı hangi yöndedir?

Taşerondan kadroya geçen işçilerin, sendikaların yetki tespiti için yaptığı başvuruda dikkate alınıp alınmayacağı tartışma konusu olmaktadır.

Öz Sağlık İş Sendikası, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurarak taşerondan kadroya geçen işçilerin yetki tespitinde dikkate alınmasını isteyip Sağlık Bakanlığı ile bağlı iş yerlerinde çoğunluk tespiti talebinde bulundu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, 14/12/2018 tarih ve 58736034-103.02-E. 863591 sayılı yazı ile başvuru tarihi olan 03/09/2018 tarihi itibariyle; 899 iş yerinde, 18.940 çalışanın olduğu ve 10912 işçinin bu sendikaya üye olduğu gerekçesiyle Öz Sağlık İş Sendikasının çoğunlukta olduğunun tespitine karar verildi.

Bu karar üzerine, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yetki tespiti kararının iptali için mahkemeye başvurdu.

Ankara 24. İş Mahkemesi, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası itirazlarını yerinde bularak Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yetki tespiti kararını iptal etmiştir. Mahkeme yetki tespitine ilişkin iptal kararını, “taşerondan kadroya geçirilen işçiler hakkında 2019-2020 yıllarını kapsayan (01/01/2018 tarihinden 31/10/2020’ye kadar) toplu iş sözleşmesi olduğundan ve bunlar, eski kadrolu işçilerin yararlanacağı bir toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacağından çoğunluk tespitinde dikkate alınmalarının mümkün olmadığını” gerekçesine dayandırdı.

Ancak davanın taşındığı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi (İstinaf), taşerondan kadroya geçen işçilerin sendikaların yetki tespitinde dikkate alınması gerektiğine hükmetti.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi’nin kararında şu tespitlere yer verildi:

Toplu iş sözleşmesi yetkisi ile toplu iş sözleşmesinden yararlanma farklı kavramlardır. Toplu iş sözleşmesi yetkisi toplu iş sözleşmesi yapılacak işyerinde çalışan işçilerin sayısı ile ilgili olup o işyerinde işverene bağlı olarak 6356 sayılı Kanun anlamında işçi sıfatıyla çalışmak yetki tespitinde sayılmak için yeterlidir. Dolayısıyla burada işçinin işveren ve işyeriyle ilişkisi belirleyicidir. Oysa toplu iş sözleşmesinden yararlanma yapılmış ve uygulanmakta olan bir toplu iş sözleşmesinin tamamen ve kısmen kapsamında olmakla ilgili olup burada işçinin toplu iş sözleşmesinin tarafı olan sendika ile ilişkisi belirleyicidir.

Yukarıda ayrıntılarıyla belirtilen yasal düzenlemelere bakıldığında “sürekli işçi kadrolarına geçirileceklerin kadroları, başka bir işleme gerek kalmaksızın geçiş işleminin yapıldığı tarih itibarıyla sürekli işçi unvanı ile ihdas edilmiş sayılır.” denilerek kadroya geçen işçilerin asıl işveren olan kamu kurumunun sürekli işçi kadrosunda kendi işçisi haline geleceği vurgulanmıştır. Dolayısıyla kadroya geçen işçilerin önceden asıl işveren konumunda olan kamu kurumunun işçisi olduklarında tereddüt bulunmamaktadır. Yine düzenlemelerin devamında ise kadroya geçen işçilerin mali haklarını belirlenmesi noktasında geçişin oluşturacağı mali yük dikkate alınarak bir üst sınır belirlenmiştir. Bu husus ise toplu iş sözleşmesinden yararlanma ile ilgili olup toplu iş sözleşmesi yetkisi ile bağlantılı değildir.

Öte yandan “Bu madde kapsamındaki idarelerde; 6356 sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesinde belirtilen mevcut işyerleri bakımından anılan Kanuna uygun olarak yetki başvurusunda bulunulabilir, ancak geçişi yapılan işçiler için yeni tescil edilen işyerlerinde, geçişten önce alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin sona erme tarihinden sonra yetki başvurusunda bulunulabilir.” düzenlemesi ise 6356 sayılı Kanun’un geçici 7. maddesinde ayrı bir işyeri olarak tescil edilecek işyerlerinin kadroya geçirilen işçilerin asıl işverenin işyeriyle farklı işkolunda daha önce çalışıyor olması durumunda ayrıca bir değerlendirmeyi ve tartışmayı gerektirecektir. Oysa somut olayda kadroya geçen işçilerin de asıl işverenin işyerlerinin girdiği işkolunda yer aldıkları gözetildiğinde 6356 sayılı Kanun’un 41, 42 ve 43. maddelerine aykırı davranmayı gerektirecek bir durum bulunmadığı gibi 6356 sayılı Kanun’un 34/2 maddesindeki “Bir gerçek ve tüzel kişiye veya bir kamu kurum ve kuruluşuna ait aynı işkolunda birden çok işyerinin bulunduğu işyerlerinde, toplu iş sözleşmesi ancak işletme düzeyinde yapılabilir.” hükmü uyarınca söz konusu işyeri ya da işyerlerinin işletmenin bir unsuru olarak de değerlendirilmesi gerektiği görülmektedir.

Sonuç olarak somut olayda kadroya geçen işçilerin yetki tespitinde işyerinin işçisi olarak kabul edilerek çoğunluğun tespitinde dikkate alınması gerekmektedir. İlk Derece Mahkemesinin aksi yöndeki kabulü hatalıdır.”

İstinaf mahkemesi bu kararıyla, TİS yetkisinin toplu iş sözleşme yapılacak iş yerinde çalışan işçilerin sayısı ile ilgili olduğuna ve o iş yerinde işverene bağlı olarak 6356 sayılı Kanun anlamında işçi sıfatıyla çalışmanın yetki tespitinde sayılmak için yeterli olacağına karar verdi.

Böylece, kadroya geçen işçilerin yetki tespitinde iş yerinin işçisi olarak kabul edilerek çoğunluğun tespitinde dikkate alınması gerektiğine hükmetti. Ankara 24. İş Mahkemesi’nin aksi yöndeki kararını kaldırdı.

Ancak Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi’nin kararına karşı Yargıtay yolu açık. Dolayısıyla yetki tespitinde son sözü Yargıtay söyleyecek.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi’nin kararına ulaşmak için tıklayınız

Ekli Dosyalar

30 Tem 2019 - 12:05 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.