Tutuklulukta Geçen Süre Kıdem Hesabında Dikkate Alınır mı?

Tutukluluk veya hükümlülükte geçen süreler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır mı? Tutukluluk süresi kıdem süresine dahil edilir mi?

Bilindiği üzere kıdem tazminatı belirli bir süre çalışıp işten ayrılan işçiye topluca ödenen paradır. Kıdem tazminatının hangi durumlarda işçiye verileceği konusuna tekrar değinecek olursak;

  • İşçinin İş kanununda geçen haklı sebepler dolayısıyla işten ayrılması,
  • Kadın işçinin evlenmesi,
  • İşçinin muvazzaf askerlik sebebiyle işçinin işten ayrılması,
  • İşçinin yaşlılık emeklilik veya malullük aylığına hak kazanması,
  • İşçinin sigorta gün sayısı ve prim ödeme gün sayısını doldurarak işten ayrılması,
  • İşçinin sendika yöneticiliğine seçilmesi sebebiyle işten ayrılması,
  • İşçinin ölümü,
  • İş sözleşmesinin işveren tarafından haksız nedenlerle veya kıdem tazminatını hak ettirecek şekilde feshi gibi durumlarda işçi mutlaka kıdem tazminatına hak kazanır.

Peki kıdem hesabında dikkate alınması gereken süreler hangi sürelerdir?

İşçilerin kıdemleri iş akdinin aynı işverenin bir veya değişik iş yerlerinde çalıştıkları sürelerin toplamı dikkate alınarak hesaplanır. Fakat kıdem süresinin hesabında bu bilgi yetersizdir.

Daha somut örneklerle inceleyecek olursak kıdem tazminatı hesaplanırken çalışılmış kabul edilen süreler;

  • İşçinin raporlu olduğu süreler (bu sürelerin ihbar süresi de eklenmek suretiyle 6 haftayı geçmeyecek),
  • Kadın işçinin doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta analık izninde olduğu süreler,
  • 90 günden fazla olmayacak şekilde muvazzaf askerlik hizmeti dışında manevra veya herhangi bir kanundan dolayı ödevlendirilmesi sırasında işine gidemediği günler,
  • Hafta tatili,ulusal bayram ve genel tatil günleri, yıllık ücretli izin süresi, evlilik sebebiyle veya işçilere yakınlarının ölümünde verilen mazeret izninde geçen süreler kıdem hesabında çalışılan sürelere dahil edilir.

Bunun yanında işçinin iş sözleşmesinin askıda olduğu süreler, kıdem süresinden sayılmamalıdır. Örneğin ücretsiz izinde geçen süreler kıdem tazminatına esas süre bakımından dikkate alınmamaktadır.

Tutuklulukta geçen süreler kıdem hesabında dikkate alınacak mı?

İş kanununda bu konuya değinilmemiştir. Fakat bu konu ile alakalı bir Yargıtay kararı bulunmaktadır. Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin 2017 tarihli 2017/8912 esas numaralı, 2017/23743 karar numaralı kararı ile bu konu netliğe kavuşturulmuştur.

Şöyle ki;

2822 sayılı Kanun’un 42. maddesinin beşinci fıkrası uyarınca, grev ve lokavtta geçen süreler kıdem süresine eklenemez. Tutukluluk ve hükümlülükte geçen süreler de kıdem tazminatına esas sürede dikkate alınmaz

Yani işçinin tutuklulukta geçirdiği süreler, sürenin uzunluk ya da kısalığına bakılmaksızın kıdem hesabında dikkate alınmayacaktır.

 

19 Eyl 2018 - 16:31 - Kıdem ve İhbar


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.