Üniversitelere Sonradan Alınan Sürekli İşçiler, Hangi İşkolundan Bildirilmelidir?

Üniversitelere sonradan alınan sürekli işçiler, hangi sendika işkolundan bildirilmelidir? Sonradan alınan işçilerin bildirilmesi gereken doğru işkolu hangisidir?

Bilindiği üzere taşeron işçilerin kadroya geçirilmesinin ardından ortaya çıkan ihtiyaç çerçevesinde sürekli işçi alımı devam etmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşları, 2 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereği, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Bütçe Genel Müdürlüğü’nden alınan atama izinleri çerçevesinde gerekli işlemleri tesis etmekte ve sürekli işçilerin ataması gerçekleştirilmektedir.

Peki üniversitelere sonradan alınan işçiler, hangi işkolundan bildirilmelidir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü verdiği görüş yazısıyla konuyu açıklığa kavuşturdu.

İşte o yazı:

T.C.

AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI

Çalışma Genel Müdürlüğü

Sayı: 30131237-000-E-54….

Konu: Sürekli İşçilerin İşkolu Hk. 25.02.2020

 

KOOP İŞ SENDİKASI GENEL MERKEZİNE

 

İlgi: 23.12.2019 tarihli ve 5943 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınızda Üniversitelerin Genel Kadro ve Usulü Hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında ataması yapılarak göreve başlatılan sürekli işçilerin işkolu bildirimlerinin yapılması hususunda tereddüte düşüldüğü ve konuyla ilgili Bakanlığımızdan görüş istenildiği anlaşılmıştır.

6356 sayılı Sendikalar ve İş Sözleşmesi Kanununun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında; Bir işyerinde yürütülen asıl işe yardımcı işler de asıl işin girdiği işkolundan sayılır.” denilmektedir.

08.04.1986 tarihli, 30.01.1987 tarihli ve 21.06.2005 tarihli Resmi Gazetelerde yayınlanan işkolu tespit kararlarında ise üniversitelerin Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanelerinde yapılan işçilerin niteliği gereği 17 sıra numaralı “Sağlık ve sosyal hizmetler” işkolunda yer aldığı, onun dışında üniversitelerde yapılan tüm işlerin 10 sıra numaralı “Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar” işkolunda yer aldığı anlaşılmaktadır.

Yine Üniversitelerin işkolu hakkında oluşan tereddüt kapsamında açılan ve 2017/781 Esas, 2018/171 Karar numaralı davada, üniversitenin işkolunun 10 sıra numaralı “Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar” olduğuna ilişkin karar alınmıştır.

Yukarıda bahsi geçen hükümler açık olup, Üniversitelere Genel Kadro ve Usulü Hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında atanan sürekli işçilerin işkolu bildirimlerinin ilgili Kanun maddesi hükmüne göre Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılması gerektiği düşünülmektedir.

Gereğini bilgilerinize rica ederim.

Nurcan ÖNDER

Bakan a.

Genel Müdür

06 Mar 2020 - 11:12 - Kamu İşçi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.