Hangi İş Yerleri İşsizlik Primini 1 Puan İndirimli Ödeyecek?

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren uygulamaya başlanan 'güvenli iş yeri' teşvikinden yararlanabilmek için, 3 yıl içinde ölümle ya da sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazasının meydana gelmemesi gerekiyor.

İş kazalarıyla mücadele için teşvik niteliğindeki yeni uygulama 2019 yılı itibariyle başladı. 6645 sayılı Kanun ile yapılan düzenleme, çok tehlikeli sınıfından yer alıp üç yıl içinde ölümle veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası yaşanmayan iş yerlerinin daha düşük prim ödemesini öngörüyor.

Kanun maddesi şöyle;

“EK MADDE 4 – 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında çok tehlikeli sınıfta yer alıp ondan fazla çalışanı bulunan ve üç yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı teşvik olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve üç yıl süreyle %1 olarak alınır.”

Buna göre; iş kazası olmaması durumunda prim teşviğinden yararlanabilecek iş yerleri “çok tehlikeli” iş yeri sınıfıyla sınırlı. Yani prim teşviki tüm iş yerleri için geçerli değil.

Güvenli iş yeri teşviki olarak ifade edebileceğimiz bu teşvikten yararlanabilmek için iş yerinde 10’dan fazla işçinin çalışması zorunlu.

Çalışan sayısının tespitinde, Türkiye genelinde birden fazla iş yeri bulunan işverenin toplam çalışan sayısı esas alınacak. Dolayısıyla farklı iş yerlerindeki çalışan sayısı 10’u geçiyorsa işveren bu teşvikten yararlanabilir.

Bu teşvikten yararlanabilmenin temel şart ise; iş yerinde 3 yıl içinde ölümle ya da sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazasının meydana gelmemesi.

Dolayısıyla iş yerinde 3 yıl boyunca ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmemişse, teşvik devreye girecek ve 3 yıl süreyle uygulanacak.

Yasal düzenleme 2015 yılında yapılmıştı. Dolayısıyla 2016, 2017 ve 2018 yıllarından ölümle veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazasının yaşanmadığı iş yerleri, 2019 yılından itibaren geçerli olmak üzere teşvikten yararlanabilecek.

Bilindiği gibi, işverenler, işsizlik sigortası işveren payı primi olarak yüzde 2 prim ödüyorlar. Teşvik düzenlemesinde, “işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı, teşvik olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve üç yıl süreyle %1 olarak alınır.” deniliyor.

Dolayısıyla çok tehlikeli sınıfta yer alıp 10’dan fazla çalışanı bulunan ve 3 yıl içerisinde iş kazası meydana gelmeyen iş yerlerinde, işsizlik sigortası işveren payı 3 süreyle yüzde 1 olarak uygulanacak.

08 Oca 2019 - 11:38 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kamu İşçileri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kamu İşçileri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kamu İşçileri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kamu İşçileri değil haberi geçen ajanstır.